Hidrocefalus

Termin potiče od grčkih reči “hydro” što znači “voda” i “cephalus” što znači glava, tako da se i u našem narodu ponekada spominje kao “vodena glava”. Hidrocefalus nije jedna bolest, već naziv za grupu stanja koja karakteriše povećana količina moždane, tzv. cerebrospinalne, tečnosti, tj. likvora.

Najčešće se javlja kod odojčadi i dece, sa učestalošću od oko 1 na 500 živorođene dece, mada se može javiti i kod odraslih, najčešće zbog tumora mozga, nakon trauma glave, zapaljenja moždanica…

Malo anatomije…

Ljudski mozak sastoji se od velikog mozga, moždanog stabla i malog mozga. Veliki mozak ispunjava najveći deo lobanjske duplje i nadvija se nad moždanim stablom kao krošnja. Na moždano stablo nastavlja se kičmena moždina smeštena u kanalu kičmenog stuba. Mali mozak nalazi se iza moždanog stabla, a ispod velikog mozga, u potiljačnom delu lobanjske duplje. U moždanom tkivu krije se sistem “šupljina”, tj. moždanih komora. Ima ih četiri i međusobno su povezane sistemom kanala i otvora. Moždane komore su mesta gde nastaje najveći deo cerebrospinalne tečnosti, koja zatim kroz pomenute kanale i otvore cirkuliše od najvećih, tzv. bočnih komora, u velikom mozgu, kroz treću i četvrtu komoru, a zatim “napušta” unutrašnjost moždanog tkiva i “izlazi” u prostor između površine mozga i njegovog omotača. Ovaj prostor naziva se subarahnoidalni prostor, prostire se oko mozga i kičmene moždine i ispunjen je likvorom. U njega su uronjeni “prstoliki” izraštaji krvnih sudova ( vena ) koji apsorbuju “višak” likvora, održavajući njegovu količinu stalnom.

Uloga cerebrospinalne tečnosti

Zahvaljujući prisustvu likvora, mozak „pluta” u lobanjskoj duplji, umesto da se po njoj slobodno premešta pod uticajem gravitacije ( što bi bilo prilično rizično za organ od takvog značaja ). Cerebrospinalna tečnost štiti osetljivo moždano tkivo od dejstva mehaničke sile, ublažavajući je, u njoj se nalaze brojni hormoni i hranljive materije, uklanjaju se štetni proizvodi metabolizma…

Zašto nastaje hidrocefalus?

Stvaranje i resorpcija likvora su procesi koji su normalno u dinamičkoj ravnoteži, čime se ukupna količina održava na relativno konstantnom nivou. Do povećanja količine cerebrospinalne tečnosti najčešće dolazi zbog poremećene cirkulacije i apsorpcije, a znatno ređe zbog povećanog stvaranja likvora. Krajnji rezultat je povećanje zapremine tečnosti u zatvorenoj lobanjskoj duplji, što može dovesti do oštećenja moždanog tkiva zbog direktnog pritiska prepunjenih moždanih šupljina, kao i zbog otežane i neadekvatne cirkulacije krvi ( i krvni sudovi su izloženi povećanom pritisku, tj. pritisnuti! ).

U zavisnosti od toga da li je osnovni poremećaj u cirkulisanju likvora ili u njegovoj apsorpciji, hidrocefalus se deli na dva osnovna tipa:

1.      opstruktivni ili nekomunikantni – kod ovog tipa hidrocefalusa postoji prepreka u toku likvora kroz moždane komore; može nastati zbog suženja kanala koji povezuje treću i četvrtu moždanu komoru, u sklopu nekih naslednih oboljenja i urođenih anatomskih anomalija ( Arnold Chiari malformacija, Dandy Walkerov sindrom itd ), kao posledica meningitisa u novorođenačkom periodu, krvarenja u predelu moždanih komora ( čemu su prevremeno rođene bebe sklone ), nakon nekih infekcija u toku trudnoće…

2.      neopstruktivni ili komunikantni – „prstoliki izraštaji” vena su „zapušeni”, pa ne mogu da apsorbuju likvor; često je prouzrokovan krvarenjem u moždane komore i subarahnoidalni prostor kod prevremeno rođene dece, bakterijskim meningitisom ( tuberkuloznim ili pneumokoknim ), nekim infekcijama u toku trudnoće…

Podeli:

Komentari

 1. Sara says:

  Da li osoba ženskog pola, sa ugrađenim shuntom može da doživi komplikacije tokom trudnoce? Tačnije, da se nešto desi sa crevom koje je provuceno pod kožu?

  • MojPedijatar says:

   Sve detalji vezani za ovu situaciju se naprosto MORAJU razmotriti sa neurohirurgom koji kontroliše i prati pacijentkinju!
   Takođe je veoma važno i da ginekolog (koji prati trudnoću) ima uvid u dosadašnje nalaze i da ima “sveži” pregled neurohiruga.

 2. zabrinuta mama says:

  Postovani,
  Imam dete od 18 meseci,decaka. Naime,pre nekih mesec ipo dana primetili smo da se trlja levo oko,zagleda se i pocne da mu igra levi ocni kapak. Ali sada vec neko vreme to nismo primetili. Bili smo kod dr i proveravala mu je reflekse ruku,nogu itd i sve je ok. Kaze da je to igranje oka verovatno tik ali nju brine zagledavanje. Uzela je broj telefona i rekla da ce nas doktor za snimanje pozvati da se dogovorimo kad nam odgovara da idemo na snimanje jer dete mora da spava. Mozete li mi molim vas reci ima li razloga za brigu? I kakvo je to snimanje kapom?
  Hvala

  • MojPedijatar says:

   I pored velike želje da pomognemo, nemoguće je dati bilo kakav komentar bez pregleda deteta.

 3. slavica says:

  postovani doktore imam sina 4 godine zivimo u parisu ovde i rodjeno dete rodila sam decaka normalno u 37 nedeljo sa 2 kg i 850 g sve u redu bilo medjutim kada je imao 2 godine primetila sam na desnu stranu vrata kada place il vristi il se dere u igri njemu se jedna vena nabubori kao mali kruzic na vratu isla sam kod doktora ovde u parisu al niko ne uzima u obzir pa bix vas zamolila da mi kazete dal je to opasno i kakvo lecenje zaxteva xvala unapred pozz iz parisa

 4. Danica says:

  Meni su ugradili pumpicu posle 14dana po rodjenju imala sam dve intervencije jednom je okracala bila a jednom se inficirala.Pre tri meseca mi se bila zacepila I sada su mi uradili trajno resenje endoskopski.kod mene je bilo posledica menigitisa.Sada sam ok pozdrav

  • Jelena says:

   Moja ćerka ima 11 god. Operisan je hidrocefalus kada je imala 20 dana. Imala je nekoliko operacija, ali sve je u redu
   Dobar je đak, fino napreduje, ali obavezno imamo kontrole kod neurohiruga na godinu dana. Optimizam. Veliki pozdrav

  • Irena says:

   Danice, reci mi molim te u kom uzrastu ti je radjena intervencije kada se cevcica okratila, sta se tacno radi, kako i da li postoji opasnost od nekih posledica? Mom bratancu to predstoji, verovatno sl godine, svi smo zabrinuti jer su golgotu roditelji prosli dok ga veznicama nisu na noge uspravili, to jedan prepametan decak sada od 8 g, nema nikakvih posledica ali svi strepimo od te intervencije. Hvala

 5. Sofi says:

  Pozdrav, mozete li mi objasniti da li osim stvaranja likvora mozdanihe komore imaju jos neku ulogu? I sta kada jedna od komora ne funkcionise, tj kolabira? Ili ako su omanje? ” Lateralne komore asimetricne,desna gotovo kolabirana,sa katetrom vp santa u projekciji lumena komore. Leva lateralna komora uobicajene sirini. III i IV omanje.”
  Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Ispravan komentar i tumačenje ovog nalaza može da da samo neurolog ili neurohirurg koji je pregledao i prati dete.

 6. Sanela says:

  U 19 nedelji trudnoce na ultrazvucnom pregledu doktorica je uocila da nesto nije u redu sa bebom….poslali su me na expertni ultra zvuk i rezultati nisu bili dobri….dij.hidrocefalus. Konzilijum lekara je doneo odluku o prekidu trudnoce a ja sam tada sa 18 godina (pre 12 god) samo zelela bebu ;( Pristala sam jer su savetovali da je tako najbolje i za mene i za bebu….Sada posle dvanaest godina samo zelim da znam da li sam donela pravu odluku….da li je sa medicinske strane(ugradjivanje santa) ipak moglo biti sve ok? U 29 godini rodila sam zdravog sina ali savest uvek pita isto….da li sam pogresila,da li je moglo biti drugacije? Izvinite na dugackom postu….bice mi lakse ako neko napise svoje misljenje.

  • MojPedijatar says:

   Vi ste uradili ono što je tada bilo sasvim medicinski opravdano – poslušali ste mišljenje fetalnog konzilijuma!

   Rani hidrocefalus skoro uvek uzrokuje teška oštećenja mozga, pa je preporuka konzilijuma sasvim razumljiva.

 7. Dejan Stevanovic says:

  Moj otac je imao hidrocefalus i ugradili su mu 4 Februara ove godine cevcicu i mesec dana je bio u jako dobrom stanju a onda je poceo da se gubi,zavodi…odveli mso ga na kontrolu i operisan je ponovo,kazu da je cevcica izbacivala previse vode iz mozga i da je jedna strana pocela da se susi…ugradili su mu novu pumpicu neku na magnet 6 Aprila i evo vec mesec dana on se uopste ne oporavlja,malo razume neke stvari,ne moze da hoda i glavu drzi krivo unazad,doktor kaze da mu mozak nije prihvatio tu novu pumpicu i da ce morati i treci put da rade intervenciju.Da li mozete molim vas na osnovu ovoga nesto da mi pomognete bio bih vam jako zahvalan ???

  • MojPedijatar says:

   Nažalost, u ovoj situacinije nemoguće bilo šta precizno savetovati bez pregleda i praćenja deteta. Naprosto morate sve detalje razmotriti sa specijalistom koji prati Vaše dete.

   • Vesna says:

    Beba rodjena prije 10 dana,tokom trudnoce doktor koji je pratio nista nije primjetio. Pre 2 dana radjen ct glave i beba navodno nema dio mozga. Doktori predlazu da se beba uspava, to nije dozvoljeno zakonom . Ma da nikad ne bi pristali na to. Zanimaju me posledice ?hvala

    • MojPedijatar says:

     I pored velike želje da.pomognemo, ova situacija se NE može komentarisati bez pregleda bebe i uvida u ucinjena ispitivanja.

Strana 3 od 9<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA