Hidrocefalus

Termin potiče od grčkih reči “hydro” što znači “voda” i “cephalus” što znači glava, tako da se i u našem narodu ponekada spominje kao “vodena glava”. Hidrocefalus nije jedna bolest, već naziv za grupu stanja koja karakteriše povećana količina moždane, tzv. cerebrospinalne, tečnosti, tj. likvora.

Najčešće se javlja kod odojčadi i dece, sa učestalošću od oko 1 na 500 živorođene dece, mada se može javiti i kod odraslih, najčešće zbog tumora mozga, nakon trauma glave, zapaljenja moždanica…

Malo anatomije…

Ljudski mozak sastoji se od velikog mozga, moždanog stabla i malog mozga. Veliki mozak ispunjava najveći deo lobanjske duplje i nadvija se nad moždanim stablom kao krošnja. Na moždano stablo nastavlja se kičmena moždina smeštena u kanalu kičmenog stuba. Mali mozak nalazi se iza moždanog stabla, a ispod velikog mozga, u potiljačnom delu lobanjske duplje. U moždanom tkivu krije se sistem “šupljina”, tj. moždanih komora. Ima ih četiri i međusobno su povezane sistemom kanala i otvora. Moždane komore su mesta gde nastaje najveći deo cerebrospinalne tečnosti, koja zatim kroz pomenute kanale i otvore cirkuliše od najvećih, tzv. bočnih komora, u velikom mozgu, kroz treću i četvrtu komoru, a zatim “napušta” unutrašnjost moždanog tkiva i “izlazi” u prostor između površine mozga i njegovog omotača. Ovaj prostor naziva se subarahnoidalni prostor, prostire se oko mozga i kičmene moždine i ispunjen je likvorom. U njega su uronjeni “prstoliki” izraštaji krvnih sudova ( vena ) koji apsorbuju “višak” likvora, održavajući njegovu količinu stalnom.

Uloga cerebrospinalne tečnosti

Zahvaljujući prisustvu likvora, mozak „pluta” u lobanjskoj duplji, umesto da se po njoj slobodno premešta pod uticajem gravitacije ( što bi bilo prilično rizično za organ od takvog značaja ). Cerebrospinalna tečnost štiti osetljivo moždano tkivo od dejstva mehaničke sile, ublažavajući je, u njoj se nalaze brojni hormoni i hranljive materije, uklanjaju se štetni proizvodi metabolizma…

Zašto nastaje hidrocefalus?

Stvaranje i resorpcija likvora su procesi koji su normalno u dinamičkoj ravnoteži, čime se ukupna količina održava na relativno konstantnom nivou. Do povećanja količine cerebrospinalne tečnosti najčešće dolazi zbog poremećene cirkulacije i apsorpcije, a znatno ređe zbog povećanog stvaranja likvora. Krajnji rezultat je povećanje zapremine tečnosti u zatvorenoj lobanjskoj duplji, što može dovesti do oštećenja moždanog tkiva zbog direktnog pritiska prepunjenih moždanih šupljina, kao i zbog otežane i neadekvatne cirkulacije krvi ( i krvni sudovi su izloženi povećanom pritisku, tj. pritisnuti! ).

U zavisnosti od toga da li je osnovni poremećaj u cirkulisanju likvora ili u njegovoj apsorpciji, hidrocefalus se deli na dva osnovna tipa:

1.      opstruktivni ili nekomunikantni – kod ovog tipa hidrocefalusa postoji prepreka u toku likvora kroz moždane komore; može nastati zbog suženja kanala koji povezuje treću i četvrtu moždanu komoru, u sklopu nekih naslednih oboljenja i urođenih anatomskih anomalija ( Arnold Chiari malformacija, Dandy Walkerov sindrom itd ), kao posledica meningitisa u novorođenačkom periodu, krvarenja u predelu moždanih komora ( čemu su prevremeno rođene bebe sklone ), nakon nekih infekcija u toku trudnoće…

2.      neopstruktivni ili komunikantni – „prstoliki izraštaji” vena su „zapušeni”, pa ne mogu da apsorbuju likvor; često je prouzrokovan krvarenjem u moždane komore i subarahnoidalni prostor kod prevremeno rođene dece, bakterijskim meningitisom ( tuberkuloznim ili pneumokoknim ), nekim infekcijama u toku trudnoće…

Podeli:

Komentari

 1. maja-colic says:

  moj sincic sada od 6godina ima hidrocefalus,vec 5godina smo u tirsovoj kod profesora dimitrijevica,hvala bogu nikada nije imao komplikacije igrom slucaja u 7meseci otkrila sam da mi dete nemoze stati na noge,odvela ga kod pedijatra sve je uredu kazu,odvedem ga kod fizijatra koji mi je stric on me hitno uputi u tirsovu i eto sada smo tamo,redovno radimo skenere glave i eeg rezultati pokazuju da je u jako losem stanju ali mom Luki hvala dragom Bogu nista nefali sasvim normalno i zdravo dete kao da neboluje od te bolesti…videcemo za dalje kod doktorke Raicevic dmo isli i ona je rekla da za sada necemo nikakvu intervenciju raditi ali za dalje neznam…eto ja sam htela deo moje price da podelim sa vama….s postovanjem Maja Colic

  • MojPedijatar says:

   Očigledno je da Vi SVE radite kako treba, a uz redovne kontrole kod specijalista koji prate dete, treba biti optimista!

  • Dzenisa says:

   Dali postoi mogucnost da djeca sa hidrocefalusom koi nije operisan da zive..moj sin ima tri godine ima hidrocepalus koji se nemoze operisat,,on je zasad dobro ustaje hoda uz stvari neprica ima proglema sa psihickim i motorickim poteskoce,,redovne kotrole obavlja ide na fizikalne vjezbe..hvala puno

   • MojPedijatar says:

    Postoje različite vrste hidrocefalusa, a ima dece koja žive i bez operacije. Ipak, sve detalje vezane za bolest Vašeg deteta treba razmotriti sa neurologom koji prati dete. Zaista je nemoguće komentarisati ovako složen problem bez praćenja deteta.

 2. Alisa says:

  Moja djevojčica sada ima 9 godina, šunt je ugrađen kada je imala 45 dana u Sarajevu. Imala je intrakranijalno krvarenje III stepena, ali nikada nismo saznali od čega je to krvarenje nastalo. Do današnjeg dana nema hvala Bogu nikakvih komplikacija, odličan je učenik, govori i engleski jezik, završila je i prvu godinu glume, tako da mogu da kažem da je za sada hvala Bogu sve dobro. Međutim mene interesuje da li taj “šunt” može biti izvađen, odnosno do kada ona to treba da nosi. Rođena na vrijeme carskim rezom, imala 4,5 kg, sasvim zdrava beba. Jer koliko god da je ona dobro toliko ja svakodnevno razmišljam do kada će to da traje.
  Alisa BiH

  • MojPedijatar says:

   Prvi korak je da dete pregleda pedijatar – neurolog. Sledeći korak je pregled kod neurohiriga (najbolje bi bilo da to bude isti lekar koji je ukradio VP šant), pa onda da se vidi šta dalje da se radi.

   ODLIČNA vest je da imate sjajno dete!

 3. Nikolina says:

  U 30.tjednu trudnoće otkriveno mi je da bebica ima kongenitalni hidrocefalus, te da ima otvoren dio kralješnice.., zanima me kolika je vjerojatnost da se to može riješiti operacijom poslije poroda, te kakve su posljedice poslije ako beba preživi jer doktori daju 50% da preživi?

  • MojPedijatar says:

   To je zaista nemoguće precizno prognozirati pre nego se beba rodi. Svakako je važno znati o čemu se radi i pre porodjaja, ali se svi detalji sagledavaju tek posle rodjenja, pa ćete tada imati sve potrebne informacije

 4. melisa says:

  moja sara sada ima 3 mjeseca, imala je ugradjen vanjski sant, te je nakon 21 dan izvadjen, sada idemo na kontrole, obim glave joj je 40,5 te komore su lijeva 30, desna 24, srednja 10 m, zasad su nam rekli da nema potrebe za unutrasnjim santom, te me zanima da li djeca mogu zivjeti bez santa? hvala

 5. MIRJANA HRICAK says:

  POSTOVANI! MAJKA SAM JEDNOGODISNJE DJEVOJCICE KOJA JE RODJENA SA SPINA BIFIDOM.NEMA UGRADJENU PUMPICU.NAIME, ULTRAZVUK JE POKAZAO PROSIRENE MOZDANE KOMORE UZ NORMALNU CIRKULACIJU LIKVORA.OVIH DANA PO PRVI PUT RADIMO MAGNETNU REZONANCU.ZANIMA ME KOLIKE KOMORE TREBAJU BITI DA BI SE UGRADILA PUMPICA? ONA SE SASVIM NORMALNO PONASA, GLAVICA JE NORMALNE VELIČINE, NEMA POGLED ZALAZECEG SUNCA, PRICA, POKAZUJE ONO STO JE SE PITA.UNAPRIJED HVALA NA ODGOVORU

  • MojPedijatar says:

   Sve što ste opisali SNAŽNO ide u prilog optimizmu i da NEĆE biti potrebna intervencija. Posle magneta ce sve biti jasno.

 6. Luna says:

  Postovani, nasa beba je rodjena prevremeno, usled krvarenja III stepena doslo je do opstruktivnog hidrocefalusa (sa otpusne liste: Lateralne komore dilatirane, desna frontalno LL dijametara 14 mm, leva 11 mm, korpus desno LL dijametara 24 mm, levo 15 mm. Okcipitalni rog desno 21 mm, levo 18 mm, vidljiva je i cista precnika 9 mm.) . Pre dva ipo meseca ugradjen je VP sant, bez komplikacija u postoperativnom toku. Mozdane komore su prilicno dilatirane, predvidjanja o mogucim posledicama cak i pojedinih doktora bila prilicno strasna, a mi ne primecujemo nikakvo zaostajanje u psiho motornom razvoju u odnosu na njen korigovani uzrast ( cak je mozda i naprednija, sa dva meseca sasvim lepo drzi glavicu, vrlo zainteresovano prati pogledom, svesno se osmehuje, svoje lice i ruke vec naveliko istrazuje ). Moje pitanje je sledece, s’ obzirom na sve gore navedeno da li mislite da postoji nada da se dete i ubuduce razvija u skladu sa svojim uzrastom i bez nekih vecih psiho motornih problema, tj. da li znate iz prakse za takve primere?
  Unapred se zahvaljujem i izvinjavam ukoliko pitanje nije na mestu. Sa medicinskom strukom nemam bas nikakvog dodira, a kao zabrinutog roditelja muce me razna pitanja.
  Srdacan pozdarav i svako dobro.

  • MojPedijatar says:

   Postoje sasvim realni izgledi da Vaše dete (uz redovne kontrole) ima normalan razvoj! Naravno, to se ne može znati sa 100% sigurnošću, ali po Vašem opisu aktivnosti Vašeg deteta mislim da imate razloga za optimizam.

  • Alisa says:

   Draga Luna, ukoliko ste pročitali moj prethodni post mislim da bi Vas isti trebao makar malo optimisati. Kada sam pročitala Vaš post kao da sam ga ja pisala (s tim da je razlika kod nas jer dijete je rođeno na vrijeme) a sve ostalo skoro identično. Puno sreće Vam želim i ne gubite nadu. To mogu da Vam kažem jer sam prošla kroz te teške periode i sa milion nedoumica, pitanja. Trudili smo se svi kako smo znali i umjeli i sada je sve hvala Bogu u redu. Puno pozdrava draga Luna.

   • Luna says:

    Draga Alisa, nazalost sam tek sada procitala Vas odgovor. Najlepse Vam hvala na istom, beskrajno mnogo znaci cuti neki pozitivan primer i reci ohrabrenja. Kao majka sa istim problemom, najbolje mozete razumeti moju strepnju. Moja maza je evo napunila sest meseci i dalje super napreduje. Vesela je, smeje nam se po ceo dan, lepo je porasla, svi doktori su prezadovoljni razvojem nase situacije. Cuda se ipak desavaju.
    Saljem Vam veliki pozdrav i nabolje zelje za Vas i Vasu mezimicu.
    P.S. Alisa, ako procitate moj odgovor, a iskeno se nadam da hocete, molim Vas, kontaktirajte me na cor.leonis14@yahoo.com. Mnogo bi mi znacilo cuti savete nekoga ko je vec prosao put kojim idemo i ko je mnogo iskusniji u svemu ovome od mene.
    Srdacan pozdrav i svako dobro.

 7. indira says:

  Postovanje, molim za pomoc !! Trenutno sam u 34 sedmici trudnoce. Sa tacno 21 sedmicom kod moje djevojcice lateralni ventrikuli su mjerili 0,92 mm i receno mi je da nema mjesta panici, da je sve ispod 10 mm u granicama normale.
  Kada je bila 32,1 sedmica , nalaz glasi : izrazeni frontalni i okcipitalni rogovi lateralnih ventrikula 0,53 mm.
  Doktor me salje na ekspertni uzv jer je navodno gornja granica 0,45 i da sa bebom nesto sigurno nije u redu
  Ocajna , zabrinuta , uplasena , molim vas za savjet dali je to stvarno toliko alarmantno u smislu hidrocefalusa ??kako mi je receno ??

  Beskrajno hvala na odgovoru

  • MojPedijatar says:

   NE može se postaviti dijagnoza hidrocefalusa bez ekspertskog ultrazvučnog pregleda. To treba da se uradi pa ce sve biti jasnije, a do tada NE treba paničiti jer to neće doneti ništa dobro.

Strana 1 od 912345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA