Herpes zoster

Zdrav osmogodišnjak je aktivni fudbaler. Trenira svaki dan (nekada ima i dva treninga dnevno). Par dana se osećao umorno, malo je kašljucao, imao curenje iz nosa, ali nije imao povišenu temperaturu.

Foto: Pixabay

I pored preporuke pedijata da ne trenira nekoliko dana, on je imao dve važne utakmice koje je odigrao. Sutradan se na grudima ispod bradavice pjavil crvenilo sa belim plikčićima. Za jedan dan se, od male promene na koži, stvorio veliki “pečat” koji svrbi, pecka i boli pa smo mazali hidrociklin mast. Trećeg dana smo ga odveli pedijatru, odmah je postavljena dijagnoza Herpes zoster, prepisana je Aciklovir krema, a lekar je rekao da hidrociklin nije trebalo upotrebljavati. Zanima nas kako je do ovoga došlo kad je sa tri godine preležao varičele bez ikakvih komplikacija.

 • Ko izaziva Herpes Zoster

Bolest izaziva virus varičele – isti onaj koji prouzrokuje ovčje boginje . Ovaj virus ima jednu nezgodnu osobinu –  pritaji se u organizmu gde može godinama da “spava”, a kada se probudi nastaje herpes zoster.

 • Kako zdravo dete može da dobije herpes zoster

Varičela ostavlja doživotni imunitet, se deo virusa “sakrio” od imunog (odbrambenog) sistema deteta sačekao priliku da  se “probudi”.

Lepo ste istakli da je dečak imao kašalj i curenje nosa, kao i da se “loše osećao”. To je bila virusna infekcija (nosa i grla) koja je oslabila imunitet i tako pomogla da se virus varičele aktivira i uzrokuje problem.

 • Kakve veze sport ima sa ovim problemom

U Vašem slučaju je veza jasna!

herpes-zoster-534.jpgPad imuniteta prethodi pojavi herpes zostera, a nastao je iz dva razloga: prvi je virusna infekcija, a drugi je intezivna sporstka aktivnost. Vaš sin je, protiv saveta pedijatra, odigrao dve teške utakmice, a to mu je dodatno ugrozilo imunitet. Jak napor, pa još uz respiratornu virozu dovodi do potencijalnih problema, a Herpes Zoster je samo jedan od potvrda dobro poznate istine: virusne infekcije i sport ne idu zajedno!

 • Kako pomoći detetu

Prepisani aciklovir krem može da malo ublaži tegobe i ubrza izlečenje, ali se zakasnilo sa terapijom. Najbolje bi bilo da ste odmah, čim ste primetili promene na koži, kontaktirali pedijatra. Rana terapija antivirsunim lekom (aciklovir) daje bolje rezultate. Hidrociklin (koji ste pogrešno odabrali) je verovatno pogoršao stvar jer sadrži kortikosteroid koji pomaže širenje virusa, a antibiotski deo masti ne dotiče herpes virus!

 • Kada može da počne da trenira

Dete mora da odmori najmanje dve nedelje od prvih znakova bolesti! Jasno je da nema sporta dok se potpuno ne oporavi! Znojenje, koje prati sportsku aktivnost takođe ne prija “ranjenoj” koži, a sve će se lepo završiti i neće ostaviti posledice. Pre povratka na teren se podrazumeva pedijatrijska kontrola.

Neka ovo bude “jeftina škola” za sledeću priliku – kad dete ima virusne infekcije poštedite ga fizičkih napora! Bolje da odmah odmori nekoliko dana, nego da posle mora da se leči i nekoliko nedelja.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

 

 

Podeli:

Komentari

 1. Tina says:

  Poštovani, imali smo blizak kontakt sa osobom koja dobila herpes zoster, ja sam trudna 14- ta nedelja a kao mala sam prelezala ovcije boginje i imam dete od dve i po godine koje ih nije prelezalo, interesuje me koliko traje inkubacija i da li isto treba izbegavati kontakt sa drugima osobama 21 dan? Da li je potrebno da i ja uradim neke analize? Unapred zahvalna

 2. Natasa says:

  Dobar dan, koliko je dana zarazeno dete herpes zosterom opasno po ostalu decu koja su prelezala varicele?

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA