Hemangiomi kod dece

Hemangiom je dobroćudni (benigni) tumor krvnih sudova. Dakle, NE RADI se o malignim (zloćudnim) tumorima, kako se to neretko misli. Kod nas čim se čuje tumor, odmah se misli na najgore! E hemangiomi nisu takvi – radi se o benignim tumorima

Foto:Pixabay

 • Krvni sudovi u hemangiomi su tanki (“prenežni”) pa se u njima nakuplja krv koja im daje jarko crvenu boju.
 • Zašto nastaje

Kao i kod većine tumora – ne znamo tačno! Genetika ima svoj uticaj, ali je mnogo dece kod kojih i porodici NIKO nema hemangiome! Postoje veoma retke genetske bolesti (sindromi) gde su hemangiomi samo delić kliničkog ispoljavanja bolesti, ali ovo nije ta priča.

 • Gde se može pojaviti u organizmu

Tamo gde im krvnih sudova mogu se javiti i hemangiom – to znači svuda! Oni koji se vide su obično hemangiomi krvnih sudova kože (ili sluzokože), a takvi najčešće dovode decu lekaru. Hemangiomi se mogu javiti i na unutrašnjim organim (jetra je veoma često mesto), a tada se obično otkriju slučajno – kada se obavi ultrazvični pregled zbog nekog drugog razloga.

 • Smeta li detetu

hemangiomi-kod-dece-794   Ogromna većina dece NEMA tegoba, ali hemangiomi mogu biti estetski problem, ako se jave na nezgodnim mestima (na licu ili na drugim vidljivim mestima). Kada su veliki, a nalaze se na rukama ili nogama, mogu ometati detetove pokrete.   Većina hemangioma su “čvrsti” i ne krvare, ali se može desiti da je hemangiom “trošan” i da se lako povređuje, naročito ako je “na nezgodnom mestu” i iznad nivoa kože. Ovi hemangiomi traže rano lečenje.

 • Kakva je sudbina hemangima

Srećom, radi se o tumorima koji imaju sklonost ka spontanom nestajanju (regresiji). Tu su statistike različite, ali oko sve trećine hemangioma nestane između sedme i devete godine života. Naravno, svako dete je priča za sebe, pa ima hemangioma koji nestanu u prvim godinama života, ali i onih koji ostaju za ceo život.

 • Da li se leče

Lešenje hemangioma je u rukam dečjeg hirurga! Njima se bave specijalisti za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, pa oni donose odluku o tome da li treba hemangiom lečiti. Obično se hemangiomi prvo prate, da se vidi kako se ponašaju, ali ima i hemangioma koji traže brzu akciju.

 • Da li uvek moraju da se operišu

Ne moraju! Kao što smo već rekli, NIJE potrebno lečiti sve hemangiome, ali i oni koji moraju da se uklone NE znači da je hirurška intervencija jedini put! Pre par godina, grupa francuskih autora je primetila da propanolol (lek koji se koristi za lečenje aritmija i hipertenzije) dovodi do regresije hemangioma! Tako je jedan veoma bezazlen lek našao potpuno novu primenu – od srca ka hemangiomima. Hirurzi Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj (sa odeljenja za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u saradnji sa dečjim kardiolozima) su brzo uhvatili priključak za francuskim kolegama i uveliko sprovode ovu terapiju! Prvi rezultati su zaista obećavajući, a imajući u vidu da su neželjeni efekti treapije poropanololom izuzetno retki i blagi, ovo je sjajna vest! Ima i drugih metoda lečenja, a jedna od opcija je i laserska terapija, ali se ponekad mora obaviti i “klasična” operacija kojom se hemangiom odstranjuje u celosti.

 • Kako smanjiti ožiljak posle hirurške intervencije

Nekada se mora obaviti i “klasična” operacija, posle koje ostaje postoperativni ožiljak. Postoje brojni preparati za ublažavanje ožiljaka, a najbolje se posavetovati sa hirurgom koji je obavio intervenciju.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Elena says:

  Moeto bebe se rodi so hemingiom odma pod levoto oko prvo bese svetla boja a sega e crveno mnogu. Taa sega ima mesec ipol.ni kazaa deka e povrsinski kapilaren hemangiom dali ke se povlece

  • MojPedijatar says:

   Većina se povlači, a ako se to povećava, da se obavi pregled plastičnog hirurga i zaločne terapija propranololom.

 2. radmila dučić dikšić says:

  šta sa hemangionom na jetri veličine tj trotulasta zona hiperhomogenog parenhima u ljijevom se režnju uz fundus koleciste viditrolutasta zona hiperehogenog parenhimapromjera do 32mm koja nema dilatacije interahepatalnih žučnih vodova

 3. Ilona says:

  Moja unuka je rodena sa hemangionom na levoj ruci. Na dlanu a takode i na prsticima. U Subotici nisu ih uputili nigde da li trebaju roditelji da je nose kod hirurga? Bebica je 2 meseca

 4. Sanja Pavlović says:

  Moja devojčica je imala hemangiom na temenu glavice,u kosi,tačnije na fontaneli a pojavio se kada je imala mesec dana. Posle pregleda kod vaskularnog hirurga rečeno nam je da bi ovakav hemangiom trebao da počne da se povlači kada beba bude napunila godinu dana. Tako je i bilo. Postepeno se povlačio da bi na kraju skroz nestao. Posle toga nismo imali nikakvih problema. Podelila sam ovo sa vama kao savet roditeljima da se ne plaše i ne brinu.

 5. Dile says:

  Moja unuka ima hemangiom na vratu i uvećanje levog uva koje joj zadaje kompleks. Ona ima 14 godina i pitam vas gde bi i kada je najbolje uraditi plastičnu operaciju na istom.

  • MojPedijatar says:

   Prvo da to vidi plastični hirurg, pa da se razmotre terapijske opcije – moguće je da se sa operacijom NE treba žuriti, ali da to ipak proceni plastični hirurg.

 6. Bojana says:

  Moje djete ima hemangiom iza desnog uva i narasto je i izgleda ko karfijol posto je bio kao primer usta i ja sam morala da to cistim sa stapic za uvo tako mi je rekla doktorica u minhen smo,al prokrvarilo je sasvim kapica,otisli na kontroli doktorica rekla nije to nista a pre toga je dobio na plavu boju rekla doktorica da je dobro ide nazad,posle je pocelo da tece ja mislim limfa i ostala kora otisli da ona pocisti imalo je krvi i ostavili tako molim vas sta da radimo sta je najbolje i najnebolnije beba jos malo 5meseci pozdrav

 7. Stane says:

  Moja unuka je noćas ogrebala jednu svetlo crvenu tačkicu na grudima i mnigo je uzkrvarila sve po vratu i na ledja,bilo je baš neobično,napravila se je krastica,što mislite da uradimo

Strana 4 od 5<12345>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA