Hemangiomi kod dece

Hemangiom je dobroćudni (benigni) tumor krvnih sudova. Dakle, NE RADI se o malignim (zloćudnim) tumorima, kako se to neretko misli. Kod nas čim se čuje tumor, odmah se misli na najgore! E hemangiomi nisu takvi – radi se o benignim tumorima

Foto:Pixabay

 • Krvni sudovi u hemangiomi su tanki (“prenežni”) pa se u njima nakuplja krv koja im daje jarko crvenu boju.
 • Zašto nastaje

Kao i kod većine tumora – ne znamo tačno! Genetika ima svoj uticaj, ali je mnogo dece kod kojih i porodici NIKO nema hemangiome! Postoje veoma retke genetske bolesti (sindromi) gde su hemangiomi samo delić kliničkog ispoljavanja bolesti, ali ovo nije ta priča.

 • Gde se može pojaviti u organizmu

Tamo gde im krvnih sudova mogu se javiti i hemangiom – to znači svuda! Oni koji se vide su obično hemangiomi krvnih sudova kože (ili sluzokože), a takvi najčešće dovode decu lekaru. Hemangiomi se mogu javiti i na unutrašnjim organim (jetra je veoma često mesto), a tada se obično otkriju slučajno – kada se obavi ultrazvični pregled zbog nekog drugog razloga.

 • Smeta li detetu

hemangiomi-kod-dece-794   Ogromna većina dece NEMA tegoba, ali hemangiomi mogu biti estetski problem, ako se jave na nezgodnim mestima (na licu ili na drugim vidljivim mestima). Kada su veliki, a nalaze se na rukama ili nogama, mogu ometati detetove pokrete.   Većina hemangioma su “čvrsti” i ne krvare, ali se može desiti da je hemangiom “trošan” i da se lako povređuje, naročito ako je “na nezgodnom mestu” i iznad nivoa kože. Ovi hemangiomi traže rano lečenje.

 • Kakva je sudbina hemangima

Srećom, radi se o tumorima koji imaju sklonost ka spontanom nestajanju (regresiji). Tu su statistike različite, ali oko sve trećine hemangioma nestane između sedme i devete godine života. Naravno, svako dete je priča za sebe, pa ima hemangioma koji nestanu u prvim godinama života, ali i onih koji ostaju za ceo život.

 • Da li se leče

Lešenje hemangioma je u rukam dečjeg hirurga! Njima se bave specijalisti za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, pa oni donose odluku o tome da li treba hemangiom lečiti. Obično se hemangiomi prvo prate, da se vidi kako se ponašaju, ali ima i hemangioma koji traže brzu akciju.

 • Da li uvek moraju da se operišu

Ne moraju! Kao što smo već rekli, NIJE potrebno lečiti sve hemangiome, ali i oni koji moraju da se uklone NE znači da je hirurška intervencija jedini put! Pre par godina, grupa francuskih autora je primetila da propanolol (lek koji se koristi za lečenje aritmija i hipertenzije) dovodi do regresije hemangioma! Tako je jedan veoma bezazlen lek našao potpuno novu primenu – od srca ka hemangiomima. Hirurzi Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj (sa odeljenja za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u saradnji sa dečjim kardiolozima) su brzo uhvatili priključak za francuskim kolegama i uveliko sprovode ovu terapiju! Prvi rezultati su zaista obećavajući, a imajući u vidu da su neželjeni efekti treapije poropanololom izuzetno retki i blagi, ovo je sjajna vest! Ima i drugih metoda lečenja, a jedna od opcija je i laserska terapija, ali se ponekad mora obaviti i “klasična” operacija kojom se hemangiom odstranjuje u celosti.

 • Kako smanjiti ožiljak posle hirurške intervencije

Nekada se mora obaviti i “klasična” operacija, posle koje ostaje postoperativni ožiljak. Postoje brojni preparati za ublažavanje ožiljaka, a najbolje se posavetovati sa hirurgom koji je obavio intervenciju.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Ernad says:

  Moj sin od rođenja ima hemangiom na lijevoj ruci i bio je tamno crvene boje. Hirurg nam je predlozio sklerozaciju i isli smo vec dva puta. Prvi put nam je hemangiom pocrnio na dva mjesta i to je spalo i dobilo boju koze, drugi put nista nije pocrnilo samo je sad boja svjetlija. Trebamo ici na sklerozaciju i treci put pa me zanima dal je uredu to sto se izdesavalo na predhodnim sklerozacijama i ako moze Vase misljenje o nasem iskustvu. Hvala

 2. Dragana says:

  Moja devojcica je rodjena sa hemangiomom na spolj.strani butine. Na rodjenju je bio 5x5mm a sa rastom bebe i on se povecavao. Nakon godinu dana dostigao je mozda velicinu od oko 2cm u precniku ali je on skroz gubio boju. Sada sa 2,5 god.kao da ga i nije bilo. Nikakve lekove ni preparate nismo koristili, nestalo samo po sebi.

 3. Ana says:

  Moja devojcica ima hemagiom na sluzokozi tj na polnom organu pored mokracnog kanala isli smo kod hirurga i za sada ga pratimo ima ga od rodjenja nepovecava se ali se i ne smanjuje da li smemo da uzmemo tu kremu na svoju ruku propanol i da li sme tu da se nanosi?

  • MojPedijatar says:

   NEMA terapije hemangioma “na svoju ruku” – pogotovo NE kad je na tako osetljivom mestu. Ima smisala da se proba sa ORALNOM terapijom, ali isključivo uz saglasnost platičnog hirurga!

 4. milana says:

  Moj sin ima hemangiom na guzi,velicine sljive.Pedijatar nam je dao uput za plasticnog hirurga,pa cekamo termin.naravno,vodim racuna o higijeni i ne koristimo vlazne maramice,izuzev u hitnim situacijama,kada za pranje nemamo mogucnosti.Iz porodilista je izasao sa ojedom na tom mestu,koje smo sanirali za 2 dana.Juce kada sam menjala pelenu,krv se samo slila niz guzu,nije mnogo krvarilo…Sada se vide dve rupice na hemangiomu,kao mali krateri.Da li je to za hitan odlazak kod plasticara ili moze da saceka nedelju dana?Inace hemangiom je poceo da gubi boju na pojedinim mestima…

  • MojPedijatar says:

   Nema dileme – ovo zaista mora.da vidi plasticni hirurg. Ako je krvarenje stalo – nema potrebe za hitnim.pregledom.

 5. Maja says:

  Moja beba ima hemagion na glavi i do 9 meseca je stojao ko velicina graska na mekanom delu glave medjutim od kad je napunila 9 meseci njoj je glava otekla i on stoji ko tresnja na torti mislim da me razumete sta hocu reci medjutim meni pedijatar kaze da je to normalno i nigde me ne upucije a njoj je to nateklo za 20 dana sto mene jako plasi..dali je normalno da otekne oko njega i to bas mekani deo glave?

 6. Mila Dzeletovic says:

  Moj sin od rođenja ima na unutrašnjoj strani leve butine ljubičastu fleku kao polovina jabuke. Rekli su da je to hemangiom i da nije opasno. Da li od udarca može da se fleka raširi i sta onda da radimo?

 7. Aleksandra says:

  Moja cerka ima ispod desnog oka bilotje malo kad se rodila pa sve vece i vece da bi sad kad ima cetri godine pocelo da se povlaci i prelazi u normalnu kozu lica….ali me zanima ako ista ostane da li postoji neka kremica ili melem da ne idemo kod hirurga?Hvala….

  • MojPedijatar says:

   Ide ovo dobrim putem…ako se ipak povecava (što je MALO verovatno) da dete pregleda plastični hirurg.

Strana 3 od 5<12345>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA