„Groznica” na usni

Jedan petnaestogodišnji momak sa dosta ogorčenja je prihvatio “groznicu” na usni. Još ako je na pomolu devojka iz snova to je onda prava muka. Hajde da saznamo nešto vise o omraženoj “groznici”

groznica

Foto: Pixabay

Šta je u stvari “groznica” na usni?

Medicinski naziv je herpes labialis, što u prevodu sa latinskog znači promenu na usni koju izaziva herpes virus. To je jedan nezgodan mirkonapadač koji baš voli da se pojavi na usni (ali i na drugim mestima po koži i sluznicama). U stvari to je virus “spavač” koji drema u delovima nervnog sistema  (koji se nazivaju ganglije-nervni čvorovi). On jedva čeka da ga nešto probudi I da napravi ružnu “groznicu”.

Kako je dobila ime “groznica”?

Jedan od najčešćih okidača ove bolesti su infekcije koje idu sa povišenom temperaturom. One dovode do pada odbrambene sposobnosti našeg tela pa se virus “spavač” probudi i pojavi na usni. Tako je nastalo ime groznica koje  povezuje  ovaj virus sa povišenom temperaturom koja ga je probudila.

Zašto se javlja u sred leta?

Nažalost, nije samo infekcija sa povišenom temperaturom jedini budilnik ovog virusa. I sunce – tačnije ultraljubičasti (UV) zraci, takođe mogu da probude herpes virus i da izazovu “groznicu” na usni. Zato se ova “rugoba” javila na moru, ali se može očekivati i tokom zimskog sunčanja. Ovaj virus ne pravi pitanje leto ili zima, važno je da ima sunca. Ipak se nešto češće javlja na moru, jer slana voda može dovesti do iritacije usne i pomoći herpes da brže zaraste.

Kako se zaradi?

Virus se dobije kontaktom sa nosiocem virusa ali to obično ostane ne primećeno. To je zato što je ovaj virus podmukao i ne pokazuje svoje lice posle prvog kontakta. On nekada može i godinama da spava, pre nego napravi “groznicu”. Zato ne treba razmišljati odakle virus, to se moglo desiti veoma davno.

Kako se najbrže leči?

Pre pojave groznice se obično oseti peckanje i svrab na mestu gde će se pojaviti. Najbolje je odmah namazati to mesto antivirusnom kremom (najčešće se koristi aciklovir). Što se pre počne terapija brže će nestati ružna groznica. Treba mazati nekoliko (do šest puta) dnevno, ali treba paziti da ne povredite “groznicu”, jer se tada virus širi i promena na usni postaje veća i duže traje. Nije kasno da se počne terapija i kada je groznica već jasno vidljiva, ali će lečenje trajati neki dan duže. Obično je potrebno 5-7 dana za izlečenje, a ako se zakasni sa početkom terapije i duže.

Može li se sprečiti da opet izađe?

Može – izbegavaj prekomerno izlaganje suncu i koristi preparate za zaštitu usana od sunca. Što veći faktor to bolje!

Kada se jednom zaradi herpes mora se paziti na usne, izbegavati vruće napitke, ali i vrela jela. Mala opekotina na usni (čak i ako traje delić sekunde) može da probudi virus herpes i da opet napravi “groznicu”. Ovo naravno ne važi i za druge povrede usne. Ako osetite peckanje i svrab na jednom mestu na usni treba namazati antivirusnu kremu, od nje nema štete, a može da spreči pojavu herpesa.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Zabrinuta mama says:

  Postovani,
  Trudna sam vec 6 i po mjeseci, a imam i dijete od godinu i po dana. Dosad mi nikad nije izasla groznica na usni, iako u mojoj porodici ima clanova kojima jako cesto izlazi. Veoma sam zabrinuta zbog stanja u kome sam, da kojim slucajem ne bih sad dobila groznicu, jer je opasno za bebu. Pojedini clanovi porodice se ne pridrzavaju bas higijene ruku nakon tretiranja herpesa, a i ne izbjegavaju ni kontakt sa mojim djetetom, iako ih stalno upozoravam, i strah me je da ne prenesu virus mom jednoipogodisnjem djetetu, a preko njega i meni. Shvatila sam da vecina ljudi bas i nema izrazenu svijest da se radi o virusu, tj. da je herpes simlex prenosiv, bas kao i svaki drugi virus. Molim vas da me posavjetujete.

  • MojPedijatar says:

   Da s POŠTUJU higinenske mere, a Vi da izbegavate kontrakt sa onoma koji imaju ovu bolest. To je SVE što treba (i što se može) uraditi.

 2. Milica Aleksic says:

  Herpes mi stalno izlazi a i usne su mi i bez herpesa skoro uvek ispucale herpes mi se ne javlja u malim ranicama vec dosta vecim i mazem skoro na svakih sat vremena aciklovir i traje po 10 dana da li ate neku preporuku da se cuvam od herpesa i da mi izlazi redje i sta treba koristiti kad izadje herpes ????? Molim za odgovor

  • MojPedijatar says:

   Aviklovir treba mazati ČIM se pojave prvi znaci herpesa.

   Ako se ovako često javlja – trebalo bi poraditi na imunitetu, ali pre toga da se obavi pregled kod izabranog lekara.

 3. Natasa says:

  Da li su ovi herpesi uobičejeni i kod djece uzrasta 3-4 godine? Da li se i kod njih koristi aciklovir?

 4. Ana says:

  Mojoj jednogodišnjoj bebi se pojavio herpes između nosića i gornje usne a usled pada imuniteta, jer je u toku i izbijanje zubića.
  Zanima me, da li je efikasnije mazati lokalno aciklovir krem ili pak tablete koristiti i postoji li šta za podizanje imuniteta kod dece njenog uzrasta? ??Hvala unapred !

 5. Mili says:

  .
  2012. Sam imala isto ovo, i mučila sam se sa tim tri meseca (uoči leta) jer mi je doktorka preporučila pantenol, na koji sam shvatila da sam alergična, zatim aciklovir u tubi (gde se ispostavilo da sam i na njega alergična) i tada mi je herpes buknuo.
  Tek nakon mesec dana svega toga, dobila sam injekcije, ako me ne vara sadržale su aciklovir, i moje telo ga je samo tako prihvatilo.

  Nakon manje od mesec dana stresa(gotovo čitav april 2018.), i pada imuniteta mi je izašla groznica. Vidi se da će herpes uskoro biti na tom mestu, pojačavam sad imunitet vitaminima.
  Da li možete nešto da mi preporučite, kako bih ga sprečila ako ne ovaj, onda sledeći put?
  Hvala Vam puno

  • MojPedijatar says:

   Milsim da treba zakazati i obaviti pregeld INFEKTOLOGA, pa da se vidi kako da se ovo rešava.

 6. M.mara says:

  Postovani da li je opasno ukoliko se HSV labijalni prvi put javi u trudnoci ?

  • MojPedijatar says:

   Zavisi KADA se javio, ali aka NIJE genitalni (HSV2), minimalne su šane da smeta bebi koju nosite.

 7. Nevena says:

  Postovani,
  Pojavio mi se herpes na usni, a porodila sam se pre mesec i po dana. Da li mogu da prenesem virus bebi, koju dojim, i koliko je to opasno za bebu?

Strana 1 od 212>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA