„Groznica” na usni

Jedan petnaestogodišnji momak sa dosta ogorčenja je prihvatio “groznicu” na usni. Još ako je na pomolu devojka iz snova to je onda prava muka. Hajde da saznamo nešto vise o omraženoj “groznici”

groznica

Foto: Pixabay

Šta je u stvari “groznica” na usni?

Medicinski naziv je herpes labialis, što u prevodu sa latinskog znači promenu na usni koju izaziva herpes virus. To je jedan nezgodan mirkonapadač koji baš voli da se pojavi na usni (ali i na drugim mestima po koži i sluznicama). U stvari to je virus “spavač” koji drema u delovima nervnog sistema  (koji se nazivaju ganglije-nervni čvorovi). On jedva čeka da ga nešto probudi I da napravi ružnu “groznicu”.

Kako je dobila ime “groznica”?

Jedan od najčešćih okidača ove bolesti su infekcije koje idu sa povišenom temperaturom. One dovode do pada odbrambene sposobnosti našeg tela pa se virus “spavač” probudi i pojavi na usni. Tako je nastalo ime groznica koje  povezuje  ovaj virus sa povišenom temperaturom koja ga je probudila.

Zašto se javlja u sred leta?

Nažalost, nije samo infekcija sa povišenom temperaturom jedini budilnik ovog virusa. I sunce – tačnije ultraljubičasti (UV) zraci, takođe mogu da probude herpes virus i da izazovu “groznicu” na usni. Zato se ova “rugoba” javila na moru, ali se može očekivati i tokom zimskog sunčanja. Ovaj virus ne pravi pitanje leto ili zima, važno je da ima sunca. Ipak se nešto češće javlja na moru, jer slana voda može dovesti do iritacije usne i pomoći herpes da brže zaraste.

Kako se zaradi?

Virus se dobije kontaktom sa nosiocem virusa ali to obično ostane ne primećeno. To je zato što je ovaj virus podmukao i ne pokazuje svoje lice posle prvog kontakta. On nekada može i godinama da spava, pre nego napravi “groznicu”. Zato ne treba razmišljati odakle virus, to se moglo desiti veoma davno.

Kako se najbrže leči?

Pre pojave groznice se obično oseti peckanje i svrab na mestu gde će se pojaviti. Najbolje je odmah namazati to mesto antivirusnom kremom (najčešće se koristi aciklovir). Što se pre počne terapija brže će nestati ružna groznica. Treba mazati nekoliko (do šest puta) dnevno, ali treba paziti da ne povredite “groznicu”, jer se tada virus širi i promena na usni postaje veća i duže traje. Nije kasno da se počne terapija i kada je groznica već jasno vidljiva, ali će lečenje trajati neki dan duže. Obično je potrebno 5-7 dana za izlečenje, a ako se zakasni sa početkom terapije i duže.

Može li se sprečiti da opet izađe?

Može – izbegavaj prekomerno izlaganje suncu i koristi preparate za zaštitu usana od sunca. Što veći faktor to bolje!

Kada se jednom zaradi herpes mora se paziti na usne, izbegavati vruće napitke, ali i vrela jela. Mala opekotina na usni (čak i ako traje delić sekunde) može da probudi virus herpes i da opet napravi “groznicu”. Ovo naravno ne važi i za druge povrede usne. Ako osetite peckanje i svrab na jednom mestu na usni treba namazati antivirusnu kremu, od nje nema štete, a može da spreči pojavu herpesa.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

  1. Radica says:

    Pozdrav ja sam u drugo stanju tacnije 18 nedelja trudnoce.. Prehladjena sam bila sam kod doktora i rekli su mi nista sem paracetamola koji mi ne pomaze.. Pijem ga vec 2 nedelje.. Dobila sam i herpes na usnama.. Mnogo me pece i boli.. Molim vas za savet jer odem kod ginekologa on kaze nemoze nista salje me kod lekara opste prakse danas ponovo kod opste prakse on kaze idi kod ginekologa.. Imam jaku upalu desni.. Bila sam kod zubara.. Na grudima kao neko da mi sedi koliko me sve boli.. Molim za savet

  2. Djina says:

    Naša unuka u 8.godini mokri noću . Pedijatri su rekli da će se sve regulisati samo od sebe, pa roditelji ništa ne preduzimaju . Unuka je inače vesela, malo ljubomorna na sestre(2), u školi je jako uspešna, lepo razvijena i voljena, roditelji im u svemu ugadjaju .Sasvim normalno podnosi muku, ujutru skine pelenu, opere se kao da je to u redu.Jednom u gostima joj je mama (zaboravila pelene) rekla da ne sme da mokri i ona nije mokrila te noći. Molim za vaše mišljenje, hvala

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA