Grčevi kod beba – infantilne kolike

Kad se analiziraju razlozi dolaska beba kod pedijatra, u prva tri do četiri meseca života – grčevi (kolike) su na samom vrhu! Beba neutešno plače, i to se desi odjednom – “iz čista mira”, teško se smiruje, pa sledi trčanje kod doktora!

grcevi kod beba

Foto: Pixabay

Obično se do pregleda beba smiri, neretko lepo spava u dežurnoj ambulanti, pa mame i tate ponekad moraju da se pravdaju zašto su doveli bebu na pregled.

10 do 30% svih beba na svetu ima kolike, a verovatno je taj broj i veći, a podjednako se javlja kod dojenih beba i dece koja su na formuli. Ovo sasvim jasno pokazuje da je ovo ozbiljna situacija, iako se kod skoro svih beba NE radi o bilo kakvom oboljenju, već o “običnim” grčevima (kolikama).

Pa hajde da razjasnimo o čemu se zapravo radi!

Kada počinju i kada prestaju?

 

Retko počinju pre pune dve nedelje života, a obično prestaju (ili se značajno smanjuju) kad beba napuni tri meseca.

Ipak, ovo je individualno (kao i skoro sve kod beba), tako da ima potpuno zdravih beba koje se muče sa grčićima i nekoliko nedelja posle puna tri meseca!

Šta su u stvari infantilne kolike?

Definicija staje u pravilo trojke: inače zdrava beba iznenada počinje da plače i to traje bar 3 sata na dan, najmanje 3 dana u nedelji, a traje bar 3 nedelje! I sve to u intervalu od dve nedelje do četiri meseca života.

 

Dakle, radi se o zdravim i naprednim bebama, koje lepo jedu, ali se uklapaju u “pravilo trojke”!

Zašto nastaju grčevi kod beba?

Najpoštenije rečeno – NE zna se pravi uzrok!

A kad nema jasnog uzroka, postoje brojne pretpostavke, ali se sve mogu sažeti u jednu konstataciju: radi se o normalnoj, razvojnoj pojavi gde se bebin sistem za varenje “navikava” i prilagođava ishrani deteta. Nagomilava se gas u crevima (koji nastaje u procesu varenja mleka), on “rasteže” crevni zid, a to boli – tako nastaju kolike (grčevi).

Podeli:

Komentari

 1. Jelena says:

  Kad se samo setim tog perioda! Dakle, iz čista mira počne da plače i to traje i traje dok ne zaspi. U tom periodu još uvek sam kao majka bila nesigurna i pod uticajem oscilacije u hormonima, tako me je stalno mučila pomisao da nešto radim pogrešno. Ali i to prođe, posle dođu na red zubi, pa prva povišena temperatura, pa tako redom.

 2. crni says:

  Beba ima 10 dana jel moguce da vec ima grceve?

 3. Ljubomir says:

  Da li je moguce da grc traje i do dva sata?

 4. Anamarija says:

  Beba po cijele dane i noci stenje i grci se, napreze se pa ispusti vjetar pa place. Dobiva fino na tezini, kilu mjesecno. Ima 2 mjeseca. Vec mjesec dana se borimo s tim. Rođen je mjesec dana ranije. Nema perioda bas da je on miran i zadovoljan vec je stalno nervozan i napinje se. Da li su to grcevi? Hvala

 5. Dunja Stanovic says:

  Postovani, da li su dobre Waya LG kapi protiv grcica?

 6. Milica says:

  Beba ima 45 dana, lepo napreduje, ima urednu stolicu ali ne spava. Zaspe oko 18 do 21 i od 23 do 01, dok preko dana spava po 15-20 minuta. Stalno je kenjkava i place da se zacrveni sva od placa. Nosamo je, ljuljamo, pevamo ali nista. Znam da je ovo premalo sna za ovako malu bebu pa bih vas zamolila za savet. Unapred hvala

 7. Ena says:

  Beba ima 4 meseca i nedelju dana. Na rodjenju je imala 3200kg, izasla sa 3150kg iz bolnice. Sada ima 6350kg. Beba iskljucivo doji. Imala je grceve ali su prestali pre otprilike tri nedelje. Prosle nedelje nije kakila 7 dana, posle toga kaki svakog dana ali mnogo place dok ispusta gasove. Da li je moguce da su opet grcevi? Ili je nesto drugo? Kao da je i malo nervoznija. I mnogo gura ruke i usta i cini mi se da se gore napipava zubic, kao da ce uskoro da izbije. Pije biogaju i dalje po preporuci pedijatra.

Strana 1 od 41234>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA