Golicanje je dobro za bebe

Golicanje može pomoći bebama da nauče da govore, otkrili su istraživači.

Foto: Canva

Istraživači kažu da roditelji koji golicaju svoju decu dok im pričaju pomažu im da identifikuju reči u kontinuiranom govoru.

Purdue tim kazao je da je bebin osećaj dodira povezan sa razvojem jezika više nego što se pre mislilo.

“Dodir shvatamo kao način prenošenja emocija ali naše istraživanje pokazuje da novorođenčad mogu povezati dodir s govorom. Do sada su obavljena razna istraživanja koja pokazuju da je dodir bitan za psiho-fizički razvoj deteta, ali ovo je prvo istraživanje koje istražuje povezanost dodira i učenja jezika”, rekla je Amanda Seidl sa Univerziteta Purdue, koja je vodila ovo istraživanje.

Učenje reči predstavlja veliki izazov za bebe s obzirom na to da većinu reči čuju u kontinuiranom govoru, nego pojedinačno. Roditelji možda naprave pauzu kada izgovaraju ime deteta, ali ne rade to kada izgovaraju druge reči.

Istraživači su ispitali da li dodir može pomoći detetu da otkrije gde reč počinje a gde se završava u kontinuiranom govoru.

“Oni moraju pronaći reči pre nego što ih povežu s pravim značenjem. Jer bebe prvo nauče delove tela s obzirom da ih roditelji često dodiruju i izgovaraju reči koje se odnose na delove tela”, kazala je Seidl.

U istraživanju je učestvovalo 48 beba starih četiri meseca. Bile su podeljene u dve grupe – jedna je slušala kontinuirani govor dok su druge slušale nepovezane reči. Bebe su reagovale na kontinuirani govor.

Izvor: Radio 021

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA