Gojaznost dece- savremena pošast!

Gojaznost predstavlja jedan od najbrže rastućih problema sa kojima se suočavaju roditelji mališana i sa sobom povlači brojne i veoma složene psihofizičke i socijalne komplikacije.

Dete: Flickr

Ukoliko mislite da mediji preuveličavaju taj problem i da je to samo po par kilograma viška, moram vam reći da je situacija zaista alarmantna! Po nekim procenama u Srbiji je gojazno svako peto dete,dok je svako  treće dete na dobrom putu da to i postane!

Da li ste znali da je od kuge u srednjem veku u  Evropi umrla trećina stanovništva? E pa, taj procenat naše dece izložen je  riziku od gojaznosti, koja je  pravi, a ne estetski problem!!!

Kada se javlja gojaznost dece  i šta zapravo označava?

Gojaznost predstavlja višak telesnih masti i golim okom ocenjuje se kao višak kilograma. Par kilograma viška nije značajan problem ni u jednom životnom dobu, ali….

Gojaznost se u dečijoj dobi najčešće javlja u predškolskom periodu, između pete i šeste godine života. Poseban problem predstavlja to što se u dečijem dobu dele i masne ćelije. Time raste i verovatnoća da će ta deca u odraslom dobu imati problem sa gojaznošću. Istraživanja su pokazala da ukoliko je dete gojazno u dobi od 10. do 13. godine ima izuzetno velike šanse da bude gojazno u odraslom dobu.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da  više od 60% dece koja su gojazna pre početka puberteta ostaje gojazno i u odraslom dobu. Zbog toga su prevencija gojaznosti i njeno rano detektovanje izuzetno značajni, ne samo za pojedinca, već i za čitavu zajednicu.  Epidemija gojaznosti, koja počinje dečijom gojaznošću, jedan je od najozbiljnijih izazova za zdravlje stanovništva, o čemu svedoče i podaci Međunarodne radne grupe za borbu protiv gojaznosti.

Gojaznost u dečijem dobu najčešće je povezana sa neadekvatnom ishranom i nedovoljnom fizičkom aktivnošću i zajedno sa njima čini ozbiljan skup preduslova za ranu pojavu  dijabetesa, bolesti srca i krvnih sudova, lokomotornog aparata kao i sa njima povezanih  psihičkih i psihijatrijskih oboljenja.

Uzroci dečije gojaznosti i značaj naslednog faktora

Uzroci gojaznosti su brojni i kompleksni, te lečenje  podrazumeva promenu celokupnog stila života. Ali da se vratimo uzrocima.  Do gojaznosti dolazi kada se u tolo unese više kalorija nego što organizam u datim uslovima može da potroši.

Kao najčešći uzrok gojaznosti navodi se nasledni faktor. Ukoliko su roditelji gojazni verovatnoća da će to biti i dete je izuzetno i visoka. Time se nasledni faktor javlja i kao savršen izgovor za izbegavanje suočavanja sa problemom. Ukoliko su roditelji gojazni, pretpostavlja se da je uzrok genetske prirode, iako je reč samo o   predispoziciji,  a zanemaruje se činjenica da životni stil igra važnu ulogu. Nezdrava i neizbalansirana ishrana su vodeći uzroci  gojaznosti. Jeste li znali da samo 1% gojaznosti ima medicinsko utemeljenje?

Mame i tate, metar u šake!

Ukoliko ste zaključili da je vaše dete gojazno ili u riziku da to postane, pa rešili da sprovedete restriktivnu dijetu- Stanite! Prvo, molim vas, metar u šake. Možda vam ne deluje tako, ali pitanje modela je veoma značajno u dečijem svetu. Čak i ako se trudite da se zdravo hranite i da kuvate za sebe i svoju porodicu, ukoliko je vaš obim struka veći od zadatog i sami ste u riziku. Nedavna istraživanja su pokazala da je količina sala na stomaku zapravo indikator vašeg zdravstvenog stanja. Naime, dok se ranije verovalo da su masti inertne,  danas se zna da  masti, posebno unutar-abdominalne masti, imaju značajan uticaj na naš metabolizam. Vaš obim struka govori o tome. Ukoliko ste žena i imate obim struka između 80 i 87cm- izloženi ste povećanom riziku od oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti. Ukoliko je vaš obim struka preko 87cm vi ste izloženi velikom riziku. Ukoliko ste muškarac i obim struka vam je između 94-101 cm vi ste u grupi povećanog rizika za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti, dok ste u grupi visokorizičnih ako je vaš obim struka preko 101cm. Zašto?

Ukoliko imate veliki stomak izvesno je da imate unutar-abdomenalne masti. Ova mast utiče na vaš krvni pritisak kao i na nivo lipida u krvi. Lipidi utiču na sposobnost našeg organizma da efikasno iskoristi insulin. Naš organizam koristi insulin da obradi glukozu koju dobijamo iz hrane, a koja je jedna od osnovnih goriva našeg organizma. Ako naše telo ne koristi pravilno insulin možemo da obolimo od dijabetesa. Kako postajemo sve deblji tako raste i rizik od oboljevanja od dijabetesa tipa II.

Sve ovo je važno zato što ukoliko vi praktukujete nezdrave životne navike, vaše dete ih usvaja odrastajući uz vas. Šta više, rizik od oboljevanja je nešto što svakako ne želite. Svojoj deci ste potrebni živi i zdravi, tako da je briga o sopstvenom zdravlju sastavni deo vaše brige za dete. Ili bi bar trebalo da bude.

Kako pobediti gojaznost kod dece?

Pobeda gojaznosti povezana je sa promenom životnog stila cele porodice. Uz to, bili bi dobro da u ovaj poduhvat ne krećete sami, već da konsultujete pedijatra i nutricionistu. Ipak, postoje neke univerzalne stvari koje možete da preduzmete i sami:

          Izbegavajte upotrebu industrijski prerađenih namirnica

          Kuvajte za svoju porodicu

          Izbegavajte brzu hranu i gazirane sokove

          Povećajte fizičku aktivnost

          Izbegnite proste šećere upotrebom meda

          Pronađite detetovo omiljeno voće

I veoma, veoma važno, pokažite svom detetu da je voljeno i prihvaćeno baš takvo kakvo je, ali da je zdravlje nešto dragoceno o čemu se brine na vreme. Pružite detetu ljubav i podršku, ali ne samo na rečima, već i na delu. I zapamtite da dete ne bi smelo da gubi više od 0,5 kg nedeljno!

Napisala: Jelena Vojvodić

www.toddlersjoy.com

Podeli:

Komentari

  1. mama says:

    A da li ste znali kako izgleda pregled kod nutricijoniste u institutu za majku i dete? Sestra uzme anamnezu a onda udješ kod doktora, u našem slučaju moj 9. godina star dečak zajedno sa još 3 devojčice koje imaju 9, 11 i 12 godina. Onda nam doktor daje informacije koje svaki imalo obrazovan čovek može da nadje na internetu. Potom nam daje iskucan papir sa predlogom jelovnika, naravno isti svima. Kontrolu na kojoj će imati i vadjenje krvi zakazuje za 2 meseca. Ne pita kako se dete hrani, kakve su mu životne navike i aktivnosti. Eto toliko naše zdravstvo brine o gojaznoj deci. A da ne pričam o psihologiji i tome da o gojaznosti priča u mešovitoj grupi dece koja se razlikuju i po godinama i po polu. To valjda već svi znamo da se devojčice i dečaci razlikuju u razvoju. Izvinite na dugom komentaru al suze mi krenu kad se setim.

  2. Verujem. To što je zdravsto nemarno ne umanjuje Vaš problem. Naprotiv. Nadam se da ste našli nešto što pomaže, možda biste to i podelili sa drugim roditeljima? U svakom slučaju, navijam za Vašeg dečaka!


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA