Gljivica koja sprečava proliv

Anri Bulard (Henri Boulard), francuski mikrobiolog, ali i veliki ljubitelj vina, se početkom tridesetih godina 20. veka otisnuo na dalek put. Otišao je u obilazak Jugoistočne Azije u potrazi za egzotičnim kvasnim gljivicama koje je planirao da upotrebu za pravljenje još egzotičnijih vina i drugih hedonističkih alkoholnih proizvoda

Put ga je naneo u jedno selo gde je besnela epidemija kolere. Kao mikrobiolog, on se zainteresovao za patnje meštana, a onda je primetio da seoski “lekari” (pre bi se moglo reći vrači) spravljaju jedan neobičan napitak od kore ličija (azijske trešnje). Liči se naziva i “Karlj voća” jer je bogat vitaminima (naročiti C vitaminom), ali i kalijumom (koji se gubi tokom proliva). To je bila jedna vrsta “prevrelog” čaja koju su davali bolesnicima koji su imali neverovatno teške prolive, koji su deo grozne kolere. Nekima je ovaj napitak pomagao, ali su drugi ipak umirali.

Bulard je shvatio da u kori Ličija mora postojati glivica koja izaziva vrenje, pa se naučnik zaiteresovao da tačno utvrdi šta zapravo sadrži ovaj “lek”. Ubrzo je izolovao jednu gljivicu koju je nazvao Saccharomyces boulardi.

Gospodin Bulard se malo raspitao, pa je saznao da se ovaj napitak od Ličija preko 2000 godina koristi u Kini za ublažavanje proliva. Čak su ga i kineski carevi imali u svojim apotekama. To mu je dalo ideju da napravi pravi preparat koji bi pomogao u borbi sa prolivima. To je bila prva gljivica koja je imala sva svojstva probiotika – zaista je ublažavala tegobe koje prolivi donose!

Pedesetih godina prošlog veka, tada nevelika francuska kompanija Bicodex je otkupila ovaj gljivični soj, ali i patent za proizvodnju i distribuciju proizvoda koje sadrže Saccharomyces boulardii. Sada je to ogromna multinacionalna farmaceutska kompanija koja veliki deo napretka ima da zahvali Anriju Bulardu i njegovoj radoznalosti.

Danas se zna da je Saccharomyces boulardii jedan od najboljih probiotika, a pravi je lider u borbi sa prolivima koje izazivaju antibiotici!

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA