Genijalni vrtić izgrađen u Japanu

Većina dece raspameti se kada padne kiša. Nema veće sreće nego skakati po baricama. A japanski arhitekti su zaključili da, ako postoji mesto gde bi deci sve trebalo biti dopušteno i gde bi trebali uživati u dečjim stvarima ne zamarajući se zbog mokrih cipela ili čarapica, to je definitivno vrtić.

Tako je jedan japanski arhitektonski studio iz Kumamota dizajnirao vrtić u kojem je pod tako napravljen da se na njemu tokom kiše na jednom mestu skuplja velika količina vode pretvarajući se u baru kako bi se deca mogla igrati. Dvorište škole je osmišljeno kako bi akumulirao kišnicu, tako da nakon velikog pljuska stvori se velika bara koja samo čeka decu na igru.

Zimi klizalište

Glavni arhitekt Hibino Sekkei dizajnirao je dvorište na taj način da tokom suvog vremena prostor može funkcionisati kao prostor za badminton a zimi se može pretvoriti u klizalište.

Osim ovog neobične i fantastične ideje, kako piše Spoon Tamago, arhitekte su osmislili  još jednu simpatičnu ideju. Naime, u vrtiću učenici donose svoje stolice  i sto koji na kraju godine kada odlaze iz vrtića uzimaju sa sobom. Na taj način je osiguran kontinuirani protok novog namješta koji pomaže u održavanju svežine  i estetike prostora.

vrtic1
Kada je lepo vreme deca na tom prostoru ručaju
vrtic2
A posle kiše, ovde je luda zabava
vrtic4
Mališani mogu gledati kako se pripremaju njihovi obroci
vrtic6
Detalji toaleta
vrtic5
Vodilo se računa o svakom detalju
vrticko
Pogled na vrtić spolja

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA