Gde je dvoje dece, tu je i troje?!

Mnogi naši prijatelji, koji imaju dvoje dece i ispunjen život, ipak žele da u svojoj porodici imaju još jedno dete. Pošto moj muž i ja prolazimo kroz to, i imamo troje dece u rasponu od 4 godine, često nam postavljaju pitanja kako se snalazimo.

1

Foto: Nduran/flickr

Mi smo odlučili da pokažemo razliku između toga kako je imati dvoje, a kako troje dece, kroz zabavnu listu, prema našim referencama. Osećajte se slobodnim da ovo okačite o zid iznad svog kreveta u trenucima slabosti 🙂

Čišćenje

Roditelji dvoje dece često iskuse nesrećan osećaj da ne mogu da očiste nered istom brzinom kojom su njihova deca u stanju da ga naprave. Ovaj osećaj je tako uznemirujuć, i vodi tome da se osećate potpuno bespomoćno pred igračkama, knjigama, odećom koja je svuda oko vas. Sa još jednim detetom, nered i prljavština ce dostići još viši nivo, sa toliko objekata van vaše kontrole. Vaš uobičajen dan neće sada samo podrazumevati igračke, knjige i odeću, već igračke, knjige, odeću, iskorišćene maramice, flastere, sirovo meso po kući, zavoje za zavijanje, i 77 metara selotejpa…


reading together

Priče pred spavanje

Kada se spremate da detetu pročitate priču pred spavanje, dvoje će se uvek udobrno smestiti i nasloniti na svog roditelja,  ali treće dete će uvek morati da se smesti negde drugde. Ovo dovodi do rasprava i tuča kao u filmu Poslednji borbeni šampion, ili među zaraćenim džokejima koji se bore za svoje mesto, ako je potrebno i kroz nasilje.


3Novac

Imati troje dece će vas koštati u proseku 1.49752 puta više nego kada imate dvoje dece. Da li ovo što govorim ima ikakvog smisla? Ni najmanje. Jesu li ovi brojevi rezultat matematičke jednačine? Naravno da ne (ali moraćemo da prodamo svoj kalkulator da bismo platili cipele trećem detetu)


4 Roditeljski krevet

Da, znamo, nikada nije trebalo da dopustimo ovo, i trebalo je da uvek ostanemo pri tom pravilu, nema dece u krevetu, Mi smo popustili, i sada imamo iscrpljujuću noćnu situaciju, da čak ni naš krevet za dvoje neće moći da spreči juriš troje mališana, koji uleću u isti, šutiraju nas svojim nogama, guraju kolenima u istom ritmu, i to po svim našim organima.


5Trostruke veze

Niko obično ne priča o ovome, ali je važno. kada imate dvoje dece, među njima postoji jedna veza. Samo jedna! jednostavno. Kada imate troje, postoje tri. (Prebrojte ih, sačekaćemo 🙂 ) Tri zapetljana emotivna terena, tri moguća slučaja ljutnje, tri moguća rata iz obesti, tri dugeee svađe, nakom što je jedna osoba sela drugoj na neki projekat ili igračku.


6

Buka

Roditelji dvoje dece se mogu žaliti da ponekad imaju bučnu kuću. Roditelji troje dece ih uopšte više i ne čuju.

Podeli:

Komentari

 1. Tijana says:

  Kao mama cetvoro dece,konstatujem da bukvalno nista od ovoga ne mora da bude tako.Moja kuca je cista,deca poslusna a sve je stvar u vaspitanju i organizaciji.Ja nikada ama bas nikada nisam kupila igracke,kad je igra zavrsena,kupe oni sami.Posle svakog obroka svi zajedno cistimo kuhinju,cak i beba od godinu dana kupi mrvice☺.I jos mnoogo toga korisnog sto je meni olaksalo zivot

  • Nesavršen tata očito says:

   Joj eto je…savrsena mama. Sve kuži osim humora.

   • Mama 4 dece od 4 godine raspona says:

    Joj bas tako, imam i ja cetvoro u rasponu od cetiri godine, i nijednu blizanacku trudnocu,.. pa ne izigravam savrsenstvo! Godpodja je ocigledno operisana od humora! Navikla na tu njenu vojnu disciplinu u kuci

    • Nikola says:

     Gospodja treba da Vam je uzor, kako moze sve lspo i skladno da bude kad se.dobro organizujege. Ako se potrudite oko sebe i svoje dece – mozda i Vama uspe, pa cete videti kako noze biti lepo.

   • Nemajka says:

    Nesavrseno tata, neki su ljudi, pored haosa u kuci, zaboravili da se sale. pa zaboga….ne mogu i to jos da stignu

 2. tamaris05 says:

  Kada procitam ovakav tekst, izgubim svaku volju da rodim trece dete a zelim ga.

 3. Dragana says:

  Prevod tekstova iz drugih sredina je ok ali ne bi trebalo da je i jedini primer teme sa troje dece. Kulturoloske, socijalne i dr razlike su ocigledne, te bi bilo lepo a u skladu sa podnebljem da mozda ispitate porodice sa troje i vise dece pa da objavite. Sigurna sam da vam nije neophodan prevelik budzet da tako nesto sprovedete u delo i date uvid citaocima o toj temi na nasem podneblju. Sigurna sam da biste pronasli mame za saradnju!

 4. Ivana says:

  Ne razumem…jel ovo neka antikampanja za trece dete??? Mi imamo troje dece i smatram da je to ogromno bogatstvo! Sve to sto ste naveli sitnice… Ne slazem se sa autorom ovog teksta!

 5. Ivana says:

  Divno je imati troje dece….. Ponekad kao luda mama hoda , ali je uvek jedan par rucica spreman da zagrli , jedan glasic da pita “sta je bilo mama ,sto si tuzna”…jedna usta napucena cekaju poljubac da poklone….

 6. Marija says:

  Da li ovoliko ljudi koji komentarisu nema smisla za humor ili stvarno ne razume poentu teksta? Mislim da je ovo prvo bezopasnije…

 7. Olia says:

  Trenutno nosim treće dete, prva ima tri a drugi dvr godine.Ovaj tekst me je do suza nasmejao, ne pamtim kad sam se ovako slazko smejala, HVALA
  Zao mi je onih sto nisu razumeli, ne bih volela da sam kao oni


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA