Gastroezofagealni refluks – GER

Gastroezofagealni refluks (GER) je medicinski izraz za stanje u kojem se želudačni sadržaj, hrana i želudačna kiselina vraćaju iz želuca u jednjak, što se u normalnim uslovima ne dogadja.

Foto> Pixabay

Hrana koja se vraća može da se izbaci povraćanjem i bljuckanjem. To je stanje koje je poznato od davnina, ali se sada zna da je učestalije nego što se pre mislilo. Češće se otkriva i lakše dijagnostikuje, a lekari češće pomisle na GER kao uzrok čestih respiratornih infekcija i nenapredovanja.

Refluks (GER) je normalna pojava kod odojčadi do osmog, najviše desetog meseca života. To je fiziološka pojava koju ima više od 50% beba u prva dva meseca života. Smatra se da je bljuckanje i povraćanje normalna pojava ukoliko beba normalno napreduje, ako nema pratećih respiratornih smetnji i nema peptičkog ezofagitisa (upale donjeg dela jednjaka zbog vraćanja kiseline). Faktori koji dovode do pojave refluksa kod beba su tečna ishrana, kratak jednjak, stalno ležeći položaj, želudac smanjene rastegljivosti, česti obroci i nezreli mišić na spoju jednjaka i želuca. Kako odojčad rastu ona sve duže sede, jednjak se izdužuje, hrana postaje gušća, želudac sve rastegljiviji a sazreva funkcija mišića koji zatvara spoj jednjaka i želuca. Kako beba raste, simtomi GERa se proredjuju i u najvećem broju slučajeva nestaju do kraja prve godine života.

Nije tako retka pojava da beba od rodjenja posle svakog obroka bljucka, povraća i nemirno spava posle hranjenja, da je razdražljiva, plače i da ima grčeve. Može se dogoditi da beba odbija hranu iako je gladna, da unosi malu količinu mleka. Neke bebe povrate i bljucnu posle svakog obroka i veću količinu mleka.

Najčešći uzrok refluksa je nepravilno funkcionisanje mišića koji se zove donji ezofagealni sfinkter koji se nalazi na spoju jednjaka i želuca. Taj mišić se otvara kako bi dete moglo da guta, podrigne i povrati, pa se odmah potom zatvara. Ako je taj mišić stalno ili povremeno opušten, hrana i želudačne kiseline mogu lako da se vrate nazad u jednjak i da izazove neprijatan osećaj.

Postoje mnogi razlozi zbog kojih taj mišić ne funkcioniše kako treba –  kod male dece zbog nezrelosti mišića, a kod starijih uzroci povratka hrane u jednjak mogu biti prejedanje, alergije na odredjenu hranu, duvanski dim i boravak u zadimnjenoj prostoriji, začinjena hrana, uska odeća, savijanje posle obroka i mnogi drugi uzroci.

Dok se god smatra da je GER normalna pojava osim nekih mera koje olakšavaju nije potrebno lečenje, ali ako se simptomi nastave i posle prve godine GER će se nazivati GERD (gastroezofagealna refluksana bolest). Nekad usled jako izraženog refluksa može doći do komplikacija – kada želučana kiselina dođe u jednjak, može izazvati osećaj žarenja. Kiselina može da uzrokuje crvenilo i upalu jednjaka i to se naziva ezofagitis. Ezofagitis može biti jako bolan, što može da smanji apetit. Jak ezofagitis može dovesti do krvarenja i anemije. Mogu se stvoriti i ožiljci ukoliko zapaljenje duže traje, a njima se smanjuje veličina otvora u jednjaku.
Druga moguća komplikacija kod refluksa je slabo napredovanje, kao posledica nedovoljnog uzimanja hrane. Neuhranjenost ili nenapredovanje može biti rezultat stalnog povraćanja ili slabog apetita uzrokovanog bolovima.

Glavna manifestacija GERa je često, gotovo posle svakog obroka bljuckanje manjih ili većih količina hrane kao i povraćanje. Ukoliko  odojče i malo dete sa GERom prestanu da napreduju,plaču prilikom uzimanja obroka, kašlju u toku ili posle uzimanja obroka, promuklo plaču, otežano dišu i imaju česte upale srednjeg uha pedijatar će uvek razmišljati i o postavljanju dijagnoze patološkog refluksa. Ukoliko pored refluksa postoji i anemija (malokrvnost) to najčešće govori da je pored refluksa prisutan i ezofagitis – upala sluznice jednjaka.

Koji su simptomi pedijatrijskog GERa?

Postoje mnogi simptomi GERa. Dete može da  ima samo neke od simptoma, među kojima su najčešći: bol u predelu želuca,  neprekidni i nagli plač, često bljuckanje ili povraćanje koje može biti i do jedan sat nakon obroka, bljuckanje posle prve godine života, odbijanje hrane čak i kada je dete gladno, loše spavanje i često budjenje, razdražljivost. Manje su učestali nepodnošenje odredjene hrane, gubitak težine, slabije napredovanje, promukao glas, česte respiratorne infekcije – česte upale uha, upale pluća, crvenilo i bol u grlu, apnea (nagli prestanak disanja u trajanju u nekoliko sekundi u toku spavanja). Ukoliko roditelji pomisle da dete ima refluks treba da se posavetuju sa pedijatrom kako bi se dijagnoza postavila na vreme.

Osnovu za lečenje GERa čini adekvatna hrana i tehnika ishrane deteta. GER se ređe javlja kod dojenih beba a za bebe sa GERom čije majke nemaju dovoljno mleka, postoje specijalne tzv. AR (anti-regurgitation) adaptirane formule mleka, koje uspešno ublažavaju refluks. One su energetski i nutritivno izbalansirane da zadovolje sve potrebe odojčeta. Bebama i deci se daju češći, manji i gušći obroci.

Bebe koje pate od refluksa, se stavljaju u krevetić pod uglom od 60 stepeni da bi sila Zemljine teže pomogla da hrana ne izlazi iz želuca. Beba koja je starija od tri meseca će kliziti prema dnu podignutog dušeka. Za rešenje tog problema postoje sada čaršavi sa džepovima. Savet je da se beba drži uspravno skoro svakog trenutka kad je budna.

Gastroezofagealni refluks je u najvećeg broja slučajeva bezazlenog karaktera. Kod većine beba s blažim oblikom refluksa spoj jednjaka i želuca sazri, ojača i dete se oporavi do kraja prve godine bez komplikacija. Krajnji rezultat je najčešće zdravo dete. Ukoliko se tegobe sa refluksom nastave i kasnije u detinjstvu, potrebno je pored odredjenih tehnika u hranjenu i odabiru hrane nekad primeniti i lekove, a u najtežim slučajevima se sfinkter na spoju jednjaka i želuca mora i operisati.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

 1. Mirka says:

  Postovani imam problem sa bebom starom 2 meseca. Desilo mi se vec 3 puta da beba u toku sna izgleda kao da ima nagon na povracanje , ja je odmah podignem a ona nastavi jos par puta sa nagonom i nekad izbaci manju kolicinu hrane koju je pojela pre otprilike 2 sata i podrigne. Cela situacija je dosta dramaticna jer izgleda kao da se beba u tom trenutku bori za vazduh.. Inace beba pre toga dosta nemirno spava , komesa se , stenje … Ja je inace stavljam da spava na bok ali se ona uvek okrene na ledja i ta situacija se uvek desava u polozaju na ledjima . Posle hranjenja je uvek drzim 15tak min. da podrigne i to se uglavnom i desi .. U strahu sam da ne dodje do gusenja… Sta mogu da preduzmem da se ne ponovi? Unapred hvala.

  • MojPedijatar says:

   Da se STRIKTNO drži na boku, ili da glavica bude na strani (dok je na leđima)…i da se prati. Ako se ovo stalno ponavlja – da se obavi pregled.

 2. Jelena97 says:

  Imam bebu koja ima 5 meseci, i od mesec dana zivota povraca. Ali niti kaslje, niti je do sada imala bilo kakve upale, niti odbija hranu, sve lepo, cak i napreduje vise od kile svaki mesec. Mozete li mi reci da li je to refluks, po vasem misljenju? Citam simptome ovde, ali ona za sada nema nista od toga sem sto nekad bas zna i mlaz da povrati. Ali da napomenem da je jako halapljiva i da je od rodjenja na dohrani, a uvek popije i vise nego sto treba, nikad joj nije dosta..

 3. Jelena says:

  Postovani, mojoj bebi je ustanovljen refluks od drugog meseca, sada ima 6 ipo meseci. Prvi mesec je napredovala 1,200, a savaki sledeci po 400gr. U pocetku koriscena AR formula, ali pocinje da je odbija od treceg meseca, pa smo se vratili na običnu dohranu, i tu smo se baš mučili sa tim povraćanjem. E sad zadnjih mesec dana imamo problem sto jako slabo jede, mleko nece uopšte da pije koliko god gladna bila, jedino dok spava joj tutnem flasicu i tako u snu popije oko 120ml, najvise 150ml u retkim slucajevima, i to sve vreme spava i pije ako se probudi slucajno počne da vrišti, kasice jede ali nikad vise od 120ml. Plašim se da nije oštetila, iziritirala jednjak tim povraćanjem, da li smemo da koristimo neki lek za smanjivanje kiseline u zelucu, ako ne šta možemo da uradimo da bi joj poboljšali stanje? Kontrolu imamo zakazanu tek za 20dana da li ranije da idemo? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Polako povecavajte količinu kašica, a sa mlekom nasrtavite ovako – do kontrole. Mislim da ima smisla da se (pre pregleda) uradi krvna slika.

 4. Jelena19 says:

  Postovana,
  Mi imamo bebu od 12 tjedana, nikad nije imala problema sa spavanje ili sa hranom ili sa stomacicem…ali u zadnjih par danadok je hranim dosta je nemirna na sisi i kad lezeci jede tad se odguriva nogama i kao da hoce da ustane, da ne spominjem da preko dana malo zaspe do pola sata i vec je budna i dosta joj odgovara da je se nosa na rukama i da je u uspravnom polozaju . Prije jednu noc je jako plakala i mislim da je imala grceve u trajanju od 45min…
  Nismo sigurni sto da mislimo pa evo pisemo Vama ako ste voljni, voljeli bi dobiti makar Vase misljenje na ovo sve…

  • MojPedijatar says:

   Ukoliko Vaša beba lepo dobija na težini, mislim da ovo NIJE za brigu i da se radi u uobičajenim grčevima – kolikama. One mogu potrajati još nekoliko nedelja.

 5. Jelena19 says:

  Hvala Vam puno na odgovoru, takodjer puno hvala na ovoj stranici… puno znaci.. saljemo veliki pozdrav za sve 🙂

 6. Jelena Zoric says:

  Postovanje…
  Beba stara 3 nedelje i od kada smo dosli iz bolnice,5 dan nju muci stomacic. Mislili smo da su grcevi, ali nju muci stomak posle svakog jela. Naime,dete dojim na svaka 2 do 3 sata,ona podrigne,zaspi spava jedno pola sata i onda krecu muke. Pocinje da place,ja je podignem ona ili podrigne ili ispusti gasove ili nista od toga i nastavi spavati,ali na mojim rukama. Ako je ponovo stavim da legne spava 10 tak minuta i tako u krug po ceo dan i noc. Znaci odgovara joj da spava samo kada je u uspravnom polozaju. Sto se tice bljuckanja nekada to odradi odmah posle jela,nekada i sat dva posle jela,a nekada prodjemo i bez bljuckanja. Sta mi je ciniti? Inace za 16 dana je napredovala 570g…
  Najlepse hvala

 7. Tata says:

  Postovani, imam bebu od 3 meseca i 4 dana. Rodjen je sa 3800,na zadnjoj kontroli u 2 meseca imao je 6500kg. U prvom mesecu imao je standardne grceve, skupljanje nogica, crvenjenje u licu,i do tada je spavao nekako, ali od polovine drugog meseca krecu drugaciji simptomi. Posle svakog podoja koji je na tri sata, uglavnom bljucne, muci se da podrigne i pocne da kuka. Mnogo bali i zagrcnjava se sa balama. Jedva ga uspavamo na rukama i kada ga spustimo pocne da se uvija i probudi se za 10 min. Beba tako radi vec mesec i po dana. Poceo je da guta kao da mu se vraca hrana iz zeluca i da se gadi. Da li je to mozda ger? Detetu se spava, ali ga muci stomak. Pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Moguće je, ali više ukazuje na grčeve. Svakako NIJE za brigu, kad beba ovako lepo napreduje.

Strana 8 od 9<<<56789>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA