Gastroezofagealni refluks – GER

Gastroezofagealni refluks (GER) je medicinski izraz za stanje u kojem se želudačni sadržaj, hrana i želudačna kiselina vraćaju iz želuca u jednjak, što se u normalnim uslovima ne dogadja.

Foto> Pixabay

Hrana koja se vraća može da se izbaci povraćanjem i bljuckanjem. To je stanje koje je poznato od davnina, ali se sada zna da je učestalije nego što se pre mislilo. Češće se otkriva i lakše dijagnostikuje, a lekari češće pomisle na GER kao uzrok čestih respiratornih infekcija i nenapredovanja.

Refluks (GER) je normalna pojava kod odojčadi do osmog, najviše desetog meseca života. To je fiziološka pojava koju ima više od 50% beba u prva dva meseca života. Smatra se da je bljuckanje i povraćanje normalna pojava ukoliko beba normalno napreduje, ako nema pratećih respiratornih smetnji i nema peptičkog ezofagitisa (upale donjeg dela jednjaka zbog vraćanja kiseline). Faktori koji dovode do pojave refluksa kod beba su tečna ishrana, kratak jednjak, stalno ležeći položaj, želudac smanjene rastegljivosti, česti obroci i nezreli mišić na spoju jednjaka i želuca. Kako odojčad rastu ona sve duže sede, jednjak se izdužuje, hrana postaje gušća, želudac sve rastegljiviji a sazreva funkcija mišića koji zatvara spoj jednjaka i želuca. Kako beba raste, simtomi GERa se proredjuju i u najvećem broju slučajeva nestaju do kraja prve godine života.

Nije tako retka pojava da beba od rodjenja posle svakog obroka bljucka, povraća i nemirno spava posle hranjenja, da je razdražljiva, plače i da ima grčeve. Može se dogoditi da beba odbija hranu iako je gladna, da unosi malu količinu mleka. Neke bebe povrate i bljucnu posle svakog obroka i veću količinu mleka.

Najčešći uzrok refluksa je nepravilno funkcionisanje mišića koji se zove donji ezofagealni sfinkter koji se nalazi na spoju jednjaka i želuca. Taj mišić se otvara kako bi dete moglo da guta, podrigne i povrati, pa se odmah potom zatvara. Ako je taj mišić stalno ili povremeno opušten, hrana i želudačne kiseline mogu lako da se vrate nazad u jednjak i da izazove neprijatan osećaj.

Postoje mnogi razlozi zbog kojih taj mišić ne funkcioniše kako treba –  kod male dece zbog nezrelosti mišića, a kod starijih uzroci povratka hrane u jednjak mogu biti prejedanje, alergije na odredjenu hranu, duvanski dim i boravak u zadimnjenoj prostoriji, začinjena hrana, uska odeća, savijanje posle obroka i mnogi drugi uzroci.

Dok se god smatra da je GER normalna pojava osim nekih mera koje olakšavaju nije potrebno lečenje, ali ako se simptomi nastave i posle prve godine GER će se nazivati GERD (gastroezofagealna refluksana bolest). Nekad usled jako izraženog refluksa može doći do komplikacija – kada želučana kiselina dođe u jednjak, može izazvati osećaj žarenja. Kiselina može da uzrokuje crvenilo i upalu jednjaka i to se naziva ezofagitis. Ezofagitis može biti jako bolan, što može da smanji apetit. Jak ezofagitis može dovesti do krvarenja i anemije. Mogu se stvoriti i ožiljci ukoliko zapaljenje duže traje, a njima se smanjuje veličina otvora u jednjaku.
Druga moguća komplikacija kod refluksa je slabo napredovanje, kao posledica nedovoljnog uzimanja hrane. Neuhranjenost ili nenapredovanje može biti rezultat stalnog povraćanja ili slabog apetita uzrokovanog bolovima.

Glavna manifestacija GERa je često, gotovo posle svakog obroka bljuckanje manjih ili većih količina hrane kao i povraćanje. Ukoliko  odojče i malo dete sa GERom prestanu da napreduju,plaču prilikom uzimanja obroka, kašlju u toku ili posle uzimanja obroka, promuklo plaču, otežano dišu i imaju česte upale srednjeg uha pedijatar će uvek razmišljati i o postavljanju dijagnoze patološkog refluksa. Ukoliko pored refluksa postoji i anemija (malokrvnost) to najčešće govori da je pored refluksa prisutan i ezofagitis – upala sluznice jednjaka.

Koji su simptomi pedijatrijskog GERa?

Postoje mnogi simptomi GERa. Dete može da  ima samo neke od simptoma, među kojima su najčešći: bol u predelu želuca,  neprekidni i nagli plač, često bljuckanje ili povraćanje koje može biti i do jedan sat nakon obroka, bljuckanje posle prve godine života, odbijanje hrane čak i kada je dete gladno, loše spavanje i često budjenje, razdražljivost. Manje su učestali nepodnošenje odredjene hrane, gubitak težine, slabije napredovanje, promukao glas, česte respiratorne infekcije – česte upale uha, upale pluća, crvenilo i bol u grlu, apnea (nagli prestanak disanja u trajanju u nekoliko sekundi u toku spavanja). Ukoliko roditelji pomisle da dete ima refluks treba da se posavetuju sa pedijatrom kako bi se dijagnoza postavila na vreme.

Osnovu za lečenje GERa čini adekvatna hrana i tehnika ishrane deteta. GER se ređe javlja kod dojenih beba a za bebe sa GERom čije majke nemaju dovoljno mleka, postoje specijalne tzv. AR (anti-regurgitation) adaptirane formule mleka, koje uspešno ublažavaju refluks. One su energetski i nutritivno izbalansirane da zadovolje sve potrebe odojčeta. Bebama i deci se daju češći, manji i gušći obroci.

Bebe koje pate od refluksa, se stavljaju u krevetić pod uglom od 60 stepeni da bi sila Zemljine teže pomogla da hrana ne izlazi iz želuca. Beba koja je starija od tri meseca će kliziti prema dnu podignutog dušeka. Za rešenje tog problema postoje sada čaršavi sa džepovima. Savet je da se beba drži uspravno skoro svakog trenutka kad je budna.

Gastroezofagealni refluks je u najvećeg broja slučajeva bezazlenog karaktera. Kod većine beba s blažim oblikom refluksa spoj jednjaka i želuca sazri, ojača i dete se oporavi do kraja prve godine bez komplikacija. Krajnji rezultat je najčešće zdravo dete. Ukoliko se tegobe sa refluksom nastave i kasnije u detinjstvu, potrebno je pored odredjenih tehnika u hranjenu i odabiru hrane nekad primeniti i lekove, a u najtežim slučajevima se sfinkter na spoju jednjaka i želuca mora i operisati.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

 1. Nina says:

  Mojoj bebi je ustanovljen refluks ,bebica lepo napreduje ,samo kada spava osecam da vraca hranu ,ispusta zvuke kako kad promukne ili se u grlu zadrzi slam ,jel to za brigu

 2. Borka says:

  Prelepo je sve objasnjeno. Na zalost, moja tromesecna unuka stalno place, cak I kad je mama doji. Odbija da sisa I moramo je stalno drzati na rukama. Kcerka mi je imala jako tezak porodjaj, malokrvna je, cak su joj dali I transfuziju krvi dok je bila u bolnici. Nikako od pretrpljene traume nije mogla da spava I sve je u gorem stanju. Mnogo se sekira sto beba prolazi kroz tolike bolove. Nocu ustaje mnogo puta I puno je izgubila na tezini. Pati od bolesti Hashimoto I ja kao mama I baba ne znam sta da radim. Beba spava na stomaku I jedino tako odspava neko vreme. Ne znam sta mi kcerka moze da jede. Sve sto bi mami odgovaralo, izgleda da to ne bi bilo dobro za bebu. Beba lepo napreduje ali se plasimo da to nece dugo trajati. Da li bi neki cajevi za bebu I/ili mami pomogli ili bilo sto drugo sto je prirodno? Mnogo bih bila zahvalna na odgovoru. Pozdrav

 3. Minja says:

  Postovani…beba ima 7 meseci..krenuli smo polako sa cvrstom hranom(sargarepa,krompir,tikvica)..ali posle par sati sve povrati..do tada nije nikada..sta moze da bude u pitanju..pozdrav

 4. Marijana Popovic says:

  Postovana/i, mom detetu (sada ima 16 meseci) rano je ustanovljen refluks, a kao sto cesto biva ujedno uz to i prosireni bubrezni kanali. U poslednje vreme dete ima velik apetit i prestali smo da ga ogranicavamo u pojedenoj kolicini, jede koliko hoce, medjutim stanje sa zelucem i kiselinom se pogorsalo. Da li je moguce da se od prevelike kolicine hrane pogorsalo stanje i koji je Vas savet, da li ograniciti unos hrane (zaista ne znam ni kako bih odredila “pristojnu” kolicinu hrane u slucaju da je prejedanje uzrok ovog “novog” stanja). Zahvaljujem na odgovoru, pozdrav!

  • MojPedijatar says:

   Da – to je moguće, a najbolji način da se detetu pomogne je da se obavi pregled pedijatra-gastroenterologa.

 5. Tamara says:

  Postovani, imam bebu staru 7 dana. Dojim je i dohranjujem jer nemam doboljno mleka. Od patronazne sestre minje receno da joj pravim punu dozu (60ml mleka) i da joj toliko dam posle podoja. Pa ce ona popiti koliko njoj treba. Medjutim stalno stuca i posle pokusavanja da podrigne. Sto je retko. Takodje i bljucka. Ne uvek. Uglavnom lepo zaspi posle hrane, ali se i desava da se dugo grci i opet trazi hranu. Vidim da se najela i ne bih joj davala da se ne prejede. Koji je vas savet? Hvala

 6. Immy says:

  POštovani,moja beba poslije jela bljucne ali cesto i podrigne..navrsila je mjesec dana ali zadnjih nekoliko dana u toku dana slabo skroz spava,stenje,stalno trazi da jede.Koji je Vas savjet

 7. dragan says:

  Moj mali ima pet meseci i poceo je stalno da bljucne posle podoja,moze da prodje i deset minuta ali stalno! Cuje mu se krcanje u grlu,cista su mu pluca,grlo ok ,bris grla ok,vodili pedijatru , pio flavamed ali nista ne pomaze i nema resenja. Traje tako stanje mesec dana! On je cesto nervozan,cesto place,odbija sisanje,slabije napreduje. Molim za pomoc dal ima to veze sa refluksom?

Strana 7 od 9<<<56789>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA