Gastroezofagealni refluks – GER

Gastroezofagealni refluks (GER) je medicinski izraz za stanje u kojem se želudačni sadržaj, hrana i želudačna kiselina vraćaju iz želuca u jednjak, što se u normalnim uslovima ne dogadja.

Foto> Pixabay

Hrana koja se vraća može da se izbaci povraćanjem i bljuckanjem. To je stanje koje je poznato od davnina, ali se sada zna da je učestalije nego što se pre mislilo. Češće se otkriva i lakše dijagnostikuje, a lekari češće pomisle na GER kao uzrok čestih respiratornih infekcija i nenapredovanja.

Refluks (GER) je normalna pojava kod odojčadi do osmog, najviše desetog meseca života. To je fiziološka pojava koju ima više od 50% beba u prva dva meseca života. Smatra se da je bljuckanje i povraćanje normalna pojava ukoliko beba normalno napreduje, ako nema pratećih respiratornih smetnji i nema peptičkog ezofagitisa (upale donjeg dela jednjaka zbog vraćanja kiseline). Faktori koji dovode do pojave refluksa kod beba su tečna ishrana, kratak jednjak, stalno ležeći položaj, želudac smanjene rastegljivosti, česti obroci i nezreli mišić na spoju jednjaka i želuca. Kako odojčad rastu ona sve duže sede, jednjak se izdužuje, hrana postaje gušća, želudac sve rastegljiviji a sazreva funkcija mišića koji zatvara spoj jednjaka i želuca. Kako beba raste, simtomi GERa se proredjuju i u najvećem broju slučajeva nestaju do kraja prve godine života.

Nije tako retka pojava da beba od rodjenja posle svakog obroka bljucka, povraća i nemirno spava posle hranjenja, da je razdražljiva, plače i da ima grčeve. Može se dogoditi da beba odbija hranu iako je gladna, da unosi malu količinu mleka. Neke bebe povrate i bljucnu posle svakog obroka i veću količinu mleka.

Najčešći uzrok refluksa je nepravilno funkcionisanje mišića koji se zove donji ezofagealni sfinkter koji se nalazi na spoju jednjaka i želuca. Taj mišić se otvara kako bi dete moglo da guta, podrigne i povrati, pa se odmah potom zatvara. Ako je taj mišić stalno ili povremeno opušten, hrana i želudačne kiseline mogu lako da se vrate nazad u jednjak i da izazove neprijatan osećaj.

Postoje mnogi razlozi zbog kojih taj mišić ne funkcioniše kako treba –  kod male dece zbog nezrelosti mišića, a kod starijih uzroci povratka hrane u jednjak mogu biti prejedanje, alergije na odredjenu hranu, duvanski dim i boravak u zadimnjenoj prostoriji, začinjena hrana, uska odeća, savijanje posle obroka i mnogi drugi uzroci.

Dok se god smatra da je GER normalna pojava osim nekih mera koje olakšavaju nije potrebno lečenje, ali ako se simptomi nastave i posle prve godine GER će se nazivati GERD (gastroezofagealna refluksana bolest). Nekad usled jako izraženog refluksa može doći do komplikacija – kada želučana kiselina dođe u jednjak, može izazvati osećaj žarenja. Kiselina može da uzrokuje crvenilo i upalu jednjaka i to se naziva ezofagitis. Ezofagitis može biti jako bolan, što može da smanji apetit. Jak ezofagitis može dovesti do krvarenja i anemije. Mogu se stvoriti i ožiljci ukoliko zapaljenje duže traje, a njima se smanjuje veličina otvora u jednjaku.
Druga moguća komplikacija kod refluksa je slabo napredovanje, kao posledica nedovoljnog uzimanja hrane. Neuhranjenost ili nenapredovanje može biti rezultat stalnog povraćanja ili slabog apetita uzrokovanog bolovima.

Glavna manifestacija GERa je često, gotovo posle svakog obroka bljuckanje manjih ili većih količina hrane kao i povraćanje. Ukoliko  odojče i malo dete sa GERom prestanu da napreduju,plaču prilikom uzimanja obroka, kašlju u toku ili posle uzimanja obroka, promuklo plaču, otežano dišu i imaju česte upale srednjeg uha pedijatar će uvek razmišljati i o postavljanju dijagnoze patološkog refluksa. Ukoliko pored refluksa postoji i anemija (malokrvnost) to najčešće govori da je pored refluksa prisutan i ezofagitis – upala sluznice jednjaka.

Koji su simptomi pedijatrijskog GERa?

Postoje mnogi simptomi GERa. Dete može da  ima samo neke od simptoma, među kojima su najčešći: bol u predelu želuca,  neprekidni i nagli plač, često bljuckanje ili povraćanje koje može biti i do jedan sat nakon obroka, bljuckanje posle prve godine života, odbijanje hrane čak i kada je dete gladno, loše spavanje i često budjenje, razdražljivost. Manje su učestali nepodnošenje odredjene hrane, gubitak težine, slabije napredovanje, promukao glas, česte respiratorne infekcije – česte upale uha, upale pluća, crvenilo i bol u grlu, apnea (nagli prestanak disanja u trajanju u nekoliko sekundi u toku spavanja). Ukoliko roditelji pomisle da dete ima refluks treba da se posavetuju sa pedijatrom kako bi se dijagnoza postavila na vreme.

Osnovu za lečenje GERa čini adekvatna hrana i tehnika ishrane deteta. GER se ređe javlja kod dojenih beba a za bebe sa GERom čije majke nemaju dovoljno mleka, postoje specijalne tzv. AR (anti-regurgitation) adaptirane formule mleka, koje uspešno ublažavaju refluks. One su energetski i nutritivno izbalansirane da zadovolje sve potrebe odojčeta. Bebama i deci se daju češći, manji i gušći obroci.

Bebe koje pate od refluksa, se stavljaju u krevetić pod uglom od 60 stepeni da bi sila Zemljine teže pomogla da hrana ne izlazi iz želuca. Beba koja je starija od tri meseca će kliziti prema dnu podignutog dušeka. Za rešenje tog problema postoje sada čaršavi sa džepovima. Savet je da se beba drži uspravno skoro svakog trenutka kad je budna.

Gastroezofagealni refluks je u najvećeg broja slučajeva bezazlenog karaktera. Kod većine beba s blažim oblikom refluksa spoj jednjaka i želuca sazri, ojača i dete se oporavi do kraja prve godine bez komplikacija. Krajnji rezultat je najčešće zdravo dete. Ukoliko se tegobe sa refluksom nastave i kasnije u detinjstvu, potrebno je pored odredjenih tehnika u hranjenu i odabiru hrane nekad primeniti i lekove, a u najtežim slučajevima se sfinkter na spoju jednjaka i želuca mora i operisati.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

 1. Jelena says:

  Ja sam jos pre deset godina imala ovaj problem sa svojom bebom i veoma uspesno smo savladali taj uzasan period uz pomoc adaptiranog mleka AR. Preporuka svim majkama cije bebe bljuckaju posle svakog hranjenja ,a pri tom ne napreduju ubicajeno.

 2. Ana says:

  Postovani,
  juce je, na UZ pregledu, dvomesecnoj bebi potvrdjen GER. Zanimaju me dve stvari: u kom polozaju je najbolje da beba spava (ona gotovo da ne moze da zaspi ako ne lezi potrbuske) i kako postupati kada, nakon povracanja, pocne da pokazuje znake glade posle samo sat i po- hraniti ili cekati odredjeni period kako se stomak ne bi opteretio? Beba je isključivo dojena i za sada napreduje, iako usporeno,
  Uz to, beba ima i sluzave, tečnije stolice, najčešće oker boje, i vrlo često kiselkastog mirisa koje se ne menjaju već četiri nedelje, a do tada je stolica bila zlatnožutka i bez sluzi (tada su nam se intenzivirali i simptomi GER). Nalaz na bakterije i gljivice je negativan. Beba nije prehlađena, UZ abdomena uredan, KKS uredna osim blago povišenih eritrocita i trombocita za šta rekoše da je posledica povraćanja i blage dehidratacije. Treba li insistirati na daljim pretragama i čime bi on mogao biti izazvan?
  Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Bebu mora da vidi (sa nalazom ultrazvuka) pedijatar-gastroenterolog i da isplanira dalje praćenje. To je pravi put da se ovo rešava.

   Beba sa GER-om bi trebalo – što je duže moguće, da lezi na levom boku. Položaj POTRBUŠKE JE ZABRANJEN!

  • Jelena says:

   Trazite da vam testiraju bebu na alergiju na proteine mleka i intoleranciju na laktozu. Posto dojite bebu, izbacite iz svoje ishrane sve mlecno, cak i namernice koje sadrze mleko u tragovima, ako je beba alegricna na proteine iz mleka trebalo bi da joj se stanje poboljsa posle nedelju dana vase diete. Alergije su usko povezane sa GERom. Imam bebu sa GERom i sve vam pisem iz iskustva, srecno
   Jelena

   • Sandra says:

    Draga Jelena kako ste radili test alergije na PKM imam bebu od 8 mjeseci dr kaze da je jos mala?

 3. Creature says:

  Moja beba ce uskoro napuniti pet meseca.Do drugog meseca je iskljucivo sisala, onda se desila Bronhopneumonia I jednonedeljna hospitaluzacija, nakon cega je polako prestala dw sisa, vristala je svaki put kad bih joj ponudila siku, Mada je Bila gladna. Ad nije odbijala, vec ga je s velikom uzitkom konsumirala. Onda se Desi da doslovno preko noci ona odbie da pie iz flasice, savetovali su me da je ostavim da oseti pravu glad, pa da ce Sama potraziti flasicu. Nije se dogodilo. Nedelju Dana je zivela na svega 40ml adaptiranog mleka. Onda sam pocela dq je uspavljujem Kako bi pojela neophodnu kolicinu mleka. Od samog pocetka sam sumnjala na GER -a,Mada ovde u Makedoniji se to ne racuna za dijagnoza. Vidim da mi beba bljucka nakon svakog jela I odbija sve moguce tekucine, povraca I zeludacnu kiselinu, zadah joj skoro uvek mirise na kiseljkasto, a oni mi kazu da je tu sve u redu I da eto, takvo vam je dete. Presla sam na Ar. Manje bljucka, al jos je uspavam da bi popila svoje mleko. I tad zdrigne nakon sto se probudi… I sve opet ponovo… Molim Vas za savet. Kako dw joj pomognem?

  • MojPedijatar says:

   Nastavite sa AR formulim još bar 4 nedelje da bi se procenio pravi efekat.

   Ako to ne pomogne, najbolje bi bilo da bebu pregleda pedijatar – gastroenterolog.

   • Creature says:

    Hvala Vam puno!
    Imam jos jedno pitanje ,pedijatar me savetuje da pocnem polako sa sokicima ,ali ja smatram da bi bilo bolje da pocnem s vocnim kasicama ,jer moja beba reaguje fobicno na se tekucine. Sa druge strane ,vrlo malo unosi tekucine – sem ono adaptirano mleko ,mozda , na silu i uz dugotrajno zavaravanje ,popije nekih 20 ml caja . Zabrinuta sam i ne znam sta bih .Uradili smo ultrazvuk abdomena , doktorica nije bila pedijatar gastroenterolog ,vec samo gastroenterolog .Rekla je da je sve u redu ,sem mozda neki hipotonus ,koji bi se i sam povukao kako vreme prodje . Od tada je proslo mesec dana i evo ,stanje nam je isto ,ona opet vristi kad bih joj priblizila flasicu da pije ,cak je i smanjila kolicinu mleka tokom dana ( u najboljim danima je imala sedam obroka po 130 ml , sto smatram da je dovoljno za devojcica od 4 + meseca /sutra ce napuniti 5/ .)

 4. Dusanka says:

  Moja beba sada ima 3 meseca. Sa 6 nedelja joj je deciji gastroenterolog dao dijagnozu GER-a. Isli smo privatno i dijagnoza je postavljena na osnovu opisa simptoma i na osnovu toga sto sam dete podojila i dr ga je postavila na ravnu podlogu, beba je bljucnula i to je bilo to. Kao terapija je preporuceno drzanje uspravno i podizanje kreveca i pirincana sluz, tri kasicice posle podoja. Da li postoji neka terapija koja se daje ovakvoj deci i postoji li neko ko ovom problemu pristupa ozbiljnije, a ne samo da nam uporno govore da se opustimo i da je to to? Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   NIKAKVI lekovi se ovd ne daju!

   Mislim da ste doboli dobar savet, a ako Vam beba lepo jede i napreduje – NEMA razloga za brigu!

 5. Ivana Zepic says:

  Postovani, moja beba ima 5 i po mjeseci i 7100 je tezak, rodjen u 37 sedmici sa 3 kg tezine. Do 3 meseca iskljucivo dojen, od samog pocetka je bljuckao, ali je dobro napredovao. Oko 3.mjeseca je poceo slabije dobivati na kilazi i pojacano bljuckati. Uradili smo mu sve nalaze ukljucujuci uzv abdomena koji je bio uredan. Po preporuci pedijatra presli smo na Novalac AR, ali nije puno pomoglo. U zadnje vrijeme osim hrane izbacuje i neku tecnost kao i usireno mlijeko. Mesecno na kilazi dobija oko 450 grama. Na moje insistiranje pregledan je od gastroenterologa koji mu je propisao Ranitidin sol i koji smo danas poceli koristiti. Takodjer je preporucio da ostanemo na ispitivanju u bolnici, ali zbog epidemije gripe i meningitisa nismo ostali. Decak je inace jako veselo, razigrano i jako dete i osim tog bljuckanja nema nikakvih problema. Da li je po vasem misljenju njegovo napredovanje slabo i da li su daljnja ispitivanja potrebna ukoliko mu Ranitidin zaustavi bljuckanje? Unapred zahvaljujem.

  • MojPedijatar says:

   Beba je FENOMENALNO napredivala do sada!

   Mislim da ima prostora da se sačeka i vidi kako će napredovati u narednih 4 nedelje, pa da se vidi ima li potrebe za dodatnim ispitivanjima.

 6. Natasa says:

  Moja beba ima 2,5 meseca, trenutno smo u Decijoj bolnici zbog pocetka upale pluca. Na UZ stomaka otkrili su da ima GER. Dusek joj je podignut (mada ja vise mislim da je ovo 45 a ne 60 stepeni 🙂 ) i dali su joj pirincanu sluz pre obroka. Tezina joj varira i cak i opada iz dana u dan. Iskljucivo sisa, nikad ne sisa vise od 80ml a cak se desavalo i da sisa samo 30ml i nece nista iz flasice, ni caj, ni vodu ni bilo sta drugo. Moje pitanje je da li to sto joj je tezina tako “problematicna” (trenutno ima 4,5kg) treba da me zabrine i da li princana sluz moze da se da POSLE a ne pre podoja, posto ona place kad joj dam pre podoja a posle nema problema. I koliko bi ona te sluzi trebala da popije?
  Posto doktori ovde nista ne pricaju, samo govore kako bi trebalo vise da jede, moram ovde da pitam 🙂
  Hvala unapred na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   U ovoj situaciji postoji samo jedan pravi put – da gastroenterolog u Tiršovoj napravi detaljan plan ishrane Vaše bebe. Od lekara koji leči bebu ljubazno zatražite razgovor sa gastroenterologom, pa da sve bude jasno!

  • nada says:

   u kojoj bolnici ste bili natasa, i moja unuka ima slican problem

   kako je moguce doci u tirsovu?

 7. Boka says:

  Postovanje, moj bebac od mesec i po bljucka vec pet dana, nekoliko puta dnevno a do sada nije, ponekad tecno a ponekad nekako gusto… nekad je to kada podrigne a nekad kada lezi.. ostale navedene simptome ja mislim da nema.. da li to znaci da ima ger ili to moze da znaci da se malo prehladio ili tako nesto… inace,halapljiv je jako, i cesto se prejede kad sisa..Hvala unapred..

  • MojPedijatar says:

   SVE ukazuje da se radi o običnom bljuckanju usled prejedanja.

   Ako beba lepo napreduje, ovi nije za brigu, a bar 15 minuta držite dete uspravno posle podoja.

Strana 1 od 912345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA