Fleksibilni ritam: Novi sistem rada u vrtićima

To znači da će roditelji moći sami da odrede vreme dolaska deteta u vrtić i izlaska iz njega, prema sopstvenom rasporedu.

vrtići

Veliki broj novosadskih vrtića će od 1. oktobra započeti pripreme za uvođenje fleksibilnog ritma dana, koji podrazumeva prilagođavanje dnevnih aktivnosti deteta u skladu sa njegovim i porodičnim potrebama, piše Dnevnik. Naime, to znači da će roditelji moći sami da odrede vreme dolaska deteta u vrtić i izlaska iz njega, prema sopstvenom rasporedu. Klinci i klinceze više neće biti u obavezi da užinaju u trpezariji i tim prekidaju igru, a oni mališani koji ne žele da spavaju u popodnevnim satima, to neće morati da čine, već će im biti obezbeđene neke mirne aktivnosti u tom periodu.
– Na primer, roditelj koji radi popodne može da provede kvalitetno prepodne sa svojim detetom i da se ne budi rano samo da bi ga doveo u vrtić – objašnjava za Dnevnik pedagog i stručni saradnik u nekoliko vrtića “Radosnog detinjstva” Sandra Kampel. – Za dete koje dođe do 9 sati čuva se doručak u prostoru koji je adekvatan za to. Ako se za užinu služi neko voće ili keks, deca će moći da to pojedu i van prostora koji je za to predviđen, što mališanima izuzetno prija, jer ne moraju da prekidaju igru i tako remete svoje potrebe. Ipak, to ne znači da će užina moći da se jede u svako doba.

Novi sistem podrazumevaće i da roditelji mogu da učestvuju i u planiranju programa i sadržaja, naravno, u saradnji sa vaspitačima, a mališani će moći da biraju da li žele da učestvuju u individualnim ili grupnim aktivnostima. Po rečima Sandre Kampel, pripreme za prelazak na fleksibilni sistem rada podrazumevaće timsko angažovanje svih zaposlenih u ustanovi, od glavnog vaspitača do pomoćno-tehničkog osoblja. U taj proces neće ući nekolicina vrtića u kojima se taj sistem već primenjuje dve godine, među kojima je i „Palčica“. U tim ustanovama, kaže Kampel, „fleksibilnost je deo svakodnevice i nikada nije predstavljalo problem“. Ona dodaje i da zahvaljujući tom sistemu deca maksimalno koriste sav raspoloživ prostor vrtića, koji je podređen njihovom pravilnom razvoju i napredovanju. Pozvala je sve roditelje koji imaju bilo kakve nedoumice da porazgovaraju sa vaspitačima, rukovodiocima, pedagozima i psiholozima Predškolske ustanove, kako ne bi došlo do nesporazuma ili nagađanja.

Izvor: Dnevnik/Novi sad

Podeli:

Komentari

 1. Mama says:

  Ja mislim da ovo nije dobro…Jer recimo moj sin koje ide u vrtić i ima 2 godine je naučio da se ne moze jesti u sobi, kupatilu, dvorištu i sl. vec za stolom. Takođe, kada mu se kaze da je vreme za spavanje, on se sam penje na krevet. Mislim da ce novi sistem učiniti da deca izgube rutinu i red.Ne podržavam!

 2. Dragana says:

  Nama je rečeno da moramo da dolazimo u 8H jer remetimo ritam dana. U pitanju je vrtic “Vilenjak”.

 3. Zabrinuta mama says:

  Moje dete ide u vrtic od svoje prve godine, sada 11.septembra je napunila 2 godine. Znaci ide aktivno vec godinu dana, ima svoju grupicu i vaspitacice. Bili smo na odmoru u septembru i dovedem je juce u vrtic..kazu mi da mi je dete ostalo u mladjoj jaslenoj grupi sto podrazumeva bebe, jer je rodjena posle 1. septembra. Znaci dete od dve godine koje aktivno govori, recituje, trci..ide sa bebama koje uce da hodaju. Gde je tu napredak? Obratila sam se psihologu ustanove, kaze da ce ona biti glavna u svojoj novoj grupici, zamislite?! Znaci dete ce mi krenuti u prvi razred sa 8. godina. Unazadjuju mi dete. Ne znam sta da radim, da li da ucim psihologa uzrastnim grupama, struci ili da nastupim agresivno, eto nisam pametna. Ustanova je u Krusevcu.

  • mama says:

   Vi treba te Vaše dete da vodite u grupicu u koju smešteno. Vaše dete ne može biti unazadjeno ni po kom osnovu. Nemojte se mešati u rad onih koji bolje znaju od Vas. Uživajte sa Vašim detetom jer ono najviše vremena provede sa Vama.

   • Zabrinuta mama says:

    Raspitala sam se, informisala. Razlika u uzrasnim grupama je vrlo velika i vazna. Tako da dete od dve godine i dete od jednu godinu se porede kao dete koje ide u 8. razred osnovne skole i dete koje ide u 4. razred osnovne skole. ( pa se vi druzite i uzivajte sa detetom kod kuce i zanemarite njegovo generacijsko intelektualno napredovanje-ne nikako. ) Nadzornik za vrtice mi je rekao da ne mogu tako da rade i da sam potpuno u pravu.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA