Fenomenalan roditeljski savet bake koja je imala jedanaestoro dece

Mi se danas toliko trudimo biti savršene mame – želimo biti super mame, super dojilje, želimo izgledati savršeno – idemo u teretanu, trčimo u prodavnice, plaćamo račune, obavljamo poslove, kuvamo organsku hranu, nerviramo se najjače jer nemamo vremena ni za frizuru da nam netko sakrije te sede, i doslovno se bojimo opet klince nahraniti nekom večerom za van – samo zato da nam ne SUDE!

Koliko nam puta moraju ovako nešto reći da konačno poslušamo?

Nakon što je rodila svoje prvo dete i podlegla tipičnim, zapravo – modernim – majčinskim stresovima poznata australijska blogerska “kraljica” Constance Hall za savet je pitala svog tatu, odnosno mamu koja je odgojila 11 djece i gotovo nikada nije izgledala kao da će ovog časa pregoreti.

Kako je to moguće, pitala ga je, a on joj je mirne duše odgovorio:

“Ona se nikada nije ni upola toliko nervirala  kao što se nervirate,  vi moderne mame!”

Savršen savet koji je objasnio dodatno – “Ona nije morala ići u banku, nije morala ići u prodavnicu svaki dan, ona nije ni znala nije se ni htela nervirati  toliko  oko svega oko čega se vi nervirate. Njoj i mnogim mamama pre nikada nije bilo tako važno da njihova beba mora dostići svaki svoj razvojni korak u nekom zadatom vremenu. Ona je jednostavno podizala svoju decu, uživajući u njima i u njihovom društvu. I u sebi, u odmoru, onoliko koliko je uspevala dok su deca bila tu negde oko nje.”

Nije li to zaista savršen savet i jedan bezbrižan put koji bi moderne mame definitivno trebale pronaći. U sebi, jer ga u današnjem društvu sigurno neće naći.

U poređenju, uz ovaj je savet Constance na svom Facebook profilu napisala kako to zapravo izgleda danas i zbog čega smo mi mame zapravo toliko zastranile.

“Mnogi od nas danas, hajdemo staviti ruku na srce, ne uživamo toliko u našoj deci i svi smo mi zapravo samo upola kao pre posvećene svojoj deci i to ne zato što to ne želimo već zato što smo toliko pod pritiskom svega drugoga da baš zbog toga što svojoj deci želimo samo najbolje, najviše nekako ignorišemo njih, a i sebe same.”, priznala je Constance koja inače ima četvoro dece, a javnost je obožava zbog njenog ultra iskrenog stava prema roditeljstvu.

Mi se danas toliko trudimo biti savršene mame – želimo biti super mame, super dojilje, želimo izgledati savršeno – idemo u teretanu, trčimo u prodavnice, plaćamo račune, obavljamo poslove, kuvamo organsku hranu, živciramo se na najjače jer nemamo vremena ni za frizuru da nam netko sakrije te sede, i doslovno se bojimo opet klince nahraniti nekom večerom brze hrane – samo zato da nam ne SUDE!

I što smo zapravo time dobili? Tom stalnom trkom da budemo najbolje što možemo? Dobili smo to da smo nervoznije nego ikad, a iako sve to radimo radi naše dece, ali i naših partnera (jer savršena mama mora biti i savršena žena, zar ne?) na kraju ispadnu da se na kraju dana više nemamo vremena baviti ni sa kim. I ne samo to, dodala je Constance, i toliko je u pravu da ne može biti više u pravu – “Stalno smo tu negde, ali smo svugde nekako na pola, i onda se čudimo što nas i naša deca i naši partneri više ne doživljavaju kao pre. I oni nas slušaju samo na pola jer se već usred druge rečenice pomalo isključuju zapravo nam vraćajući onako kako se i mi ponašamo prema svima.

Sve zato što smo se toliko trudile biti super mame i super žene – umesto da se stvarno opustimo i počnemo konačno živeti u trenutku – za tu decu koju smo s toliko ljubavi doneli na svet.”

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA