Febrilne konvulzije – fras

Febrilne konvulzije (poznatije kao fras) predstavljaju jedan od najčešćih neuroloških poremećaja ranog detinjstva.

fras

Dete koje ima napad febrilnih konvulzija treba položiti na bok kako ne bi došlo do zapadanja jezika. Nije potrebno detetu nasilno otvarati usta, niti je potrebno udarati dete po licu, što roditelji imaju običaj da rade, jer to neće pomoći. (Neverovatan je broj dece koja u pedijatrijsku ambulantu posle napada stigne potpuno oporavljen, ali sa velikim crvenim otiscima šaka, posle udaranja roditelja) Treba preduzeti sve raspoložive mere za snižavanje temperature – antipireticima, rashladjivanjem deteta stavljanjem obloga sa mlakom vodom i čestim tuširanjem.

Ohrabrujuća okolnost za sve roditelje je  da većina napada prolazi spontano već nakon nekoliko minuta. Ukoliko napad traje duže, prekida se terapijom diazepamom, čepićima za rektalnu primenu i ovaj lek deluje već u prvih 10 minuta od primene. Profilaksa(terapija kou dete pije svakodnevno kao zaštitu) se daje kod ponovljenih, atipičnih napada i nju odredjuje neuropedijtar.

Prognoza tipičnih febrilnih konvulzija je odlična. Posle početnog šoka roditelja da im je dete preživelo dramatičan napad febrilnih konvulzija većina roditelja će po razgovoru sa lekarom i u toku neuropedijatrijskog praćenja videti da se njihovo dete normalno psihomotorno razvija i da stanje koje je njima skratilo nekoliko godina života nije imalo uticaja na mozgić deteta. Iako su prvi zapisi o pojavi konvulzija pri povećanoj temperaturi kod odojčeta i malog deteta još iz perioda od pre 2000 godina, lekari sve do današnjeg dana ne mogu da pronadju načine da objasne roditeljima da je to jedno prolazno stanje, koje izgleda mnogo stresnije i dramatičnije nego što je stvarno opasno, da će proći, a da od pedijatra mogu da dobiju sve potrebne savete šta da rade ako se ponove, kao i na šta da obrate pažnju. To je i cilj ovog teksta:

Ako Vaše dete dobije povišenu temperaturu, snižavajte je tuširanjem oblogama od mlake vode, antipireticima, posmatrajte koji deo tela grči,da li je pogled ukočen  da li se umokrio, koliko to sve traje. Dete nemojte udarati po licu, to neće skratiti vreme koliko ce napad trajati. Budite sigurni da ukoliko do ponovljenog napada dodje, posle razgovora sa vašim pedijatom, znaćete sve šta treba da radite,  koje lekove da primenite i videćete da nije toliko strašno kao što izgleda.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

Od 2007 godine zaposlena u poliklinici MEDIKOM.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon: 065/344-3781

Podeli:

Komentari

 1. Postovani ,
  imam cerku 8 godina staru.
  Sa 4 godine ,nakon primljene Vakcine protiv “Krpelja”dobila je Temperaturni slag.
  Eeg i MRT nisu nista pokazali da bi upucivalo na Epilepsiju.
  Sa 8 godina je primila vakcinu protiv Grippe.
  Tacno nakon 7 dana dozivjela je opet sok kojeg Doktori nazivaju Epilepticni napad.
  Eeg je odradjen na sta pokazuje vrlo male promjene ( u kojem curica u stvari i nije bila mirna…vec je otvarala oci i pocela postavljati pitanja).
  Dr.su napisali dijagnosu :Epilepsija.
  Interesuje me da li mi mozete reci:
  – da li curica moze imati alergiju na Vakcine Pa dozivi napade( jer je u stvari sada 7 dana od vakcionisanja proslo) i
  -da li se negdje moze ispitati da li je alergicna na Vakcine,
  – da li je u stvari ova dijagnosa tacna?
  Unaprijed Hvala

  Odgovori na komentar
  • Ovo sigurno NIJE alergija na vakcine!

   To je jedna vrsta reakcije detetovig mozga, a jedino pedijatar – neurolog (neuropedijatar) može napraviti pravu procenu, da li se zaista radi o epilepsiji. Čak i da to jeste epilepsija, ona ona odličnu prognozu kod većine dece

   Odgovori na komentar
 2. Postovanje.Imam pitanje jedno.Imam cerkicu od 4g prvi naoad je imala sa 10meseci posle toga imala je napade jos 3 puta,uveden joj je sirup eftil pije ga redovno vec 2,5 god.to joj se desava samo u povisenoj tem,pogled joj je fokusiran obicno u plafon sobe ima prekide u disanju i trzaje,nikada se nije upiskila u toku napada.imamo svu terapiju cak i dijazepane klristimo.Zanima me samo jedno :obican doktor deciji pedijatar mi je rekao zadnji put da to lici na epilepsiju,a njoj se vodi kod neurologa da su febrilni napadi.Napad nikada nije imala bez tem.hvala vam unapred na odgovoru

  Odgovori na komentar
Strana 3 od 3<123

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA