Evo kako da znate da li dete ima koronu ili je u pitanju drugi virus!

Sve više dece u Srbiji zaraženo je koronavirusom, a pored ovog, u vrtićima trenutno hara i rotavirus, koji kod mališana izaziva temperaturu, dijareju i povraćanje.

Foto: Pixabay

Usled ovog virusa deca brzo dehidriraju, pa se ponekad zadržavaju i na bolničkom lečenju, a pedijatar pulmolog dr Snežana Rsovac, načelnica pedijatrijske i neonatološke intenzivne nege u Univerzitetskoj decijoj klinici u Tiršovoj objašnjava kako da ovaj virus razlikujete od korone.

– Primećeno je povećanje rotavirusne infekcije prvenstveno među decom predškolskog uzrasta. Reč je o infekciji izazvanoj rotavirusom. Prenosi se takozvanim feko-oralnim putem, odnosno preko prljavih ruku, ali se prenos može vršiti i kapljično. Infekcija kreće sa temperaturom i dijarejama, a ponekad i povraćanjem. Deca brzo dehidriraju, naročito ukoliko su mala i ukoliko su stolice učestale – objašnjava dr Rsovac.

Pročitajte i…. Rotavirus: Najčešći uzrok proliva kod male dece

Ona kaže da se mališani koji izgube dosta tečnosti, naročito odojčad, ponekad i hospitalizuju.

– Ako je velika učestalost stolica, onda su i gubici tečnosti veliki, te se takva deca zadržavaju upravo zbog nadoknade tečnosti – dodaje. Kada je u pitanju klinička slika, ovaj virus ima neke sličnosti sa koronavirusom, ali se razlikuju po tome što rotavirus ne prate respiratorni problemi.

– Temperatura je prisutna i kod jednog i kod drugog virusa, s tim što kovid najčešće ide sa respiratornim problemima kod dece – zahvaćen je nos, kašalj, gušobolja. Dijareja je, takođe, u nekim slučajevima prisutna kod kovida, ali je to samo jedan od simptoma, dok je kod rotavirusa to osnovni simptom. To je razlika u kliničkoj slici, a dijagnoza se postavlja tako što se iz stolice uradi test na rotavirus – kaže Rsovac.

Dr Rsovac dodaje i da rotavirus nije tipično sezonski virus, odnosno pojavljuje se u svako doba godine, ali loši vremenski uslovi pogoduju da se razvije u kolektivima.

– Lečenje je krakotrajno. Dete vrlo brzo reaguje na simptomatsku terapiju, na nadoknadu tečnosti, probiotike, prebiotike, elektrolitnu i metaboličku potporu, odnosno adekvatnu nadoknadu tečnosti. Sanira se za nekoliko dana – kaže Rsovac.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA