Emocionalni razvoj: 3 načina da pomognete detetu kada je uznemireno

Pomoću ovih stručnih saveta, pomozite detetu u emocionalnom razvoju, kada je uznemireno. Važno je imenovati i potvrditi emociju vašeg deteta.

Foto: Pixabay

To je dobra roditeljska taktika, ali ni to ne funkcioniše sa svakim detetom. Ako se vaše dete često povlači ili protestuje kada pitate šta nije u redu, probajte alternativne strategije koje su se najbolje pokazale za decu od pet godina i starije, koje preporučuje dr Kenedi, klinički psiholog i majka troje dece, prenosi portal Parents

Ostanite blizu i tihi.
Za decu sa perfekcionističkim osobinama ili nezavisnim duhom, izgovaranje „Tako si uznemiren“ i „Vidim da si ljut; to je u redu“ tokom napada besa može zapravo da pojača negativna osećanja i pojača stid.

Umesto toga, budite prisutni i ostanite mirni da se povežete  sa svojim detetom.  Dok razgovarate sa svojim detetom tokom sloma, držite se fraza bez osećanja. Pokušajte: „Ovde sam sa tobom.“ Kada se usredsredite na sopstvenu regulativu i prisustvo svom detetu, ono će naučiti da njihova osećanja nisu toliko strašna.

Razvijte metaforu za velike emocije.
Ovo će obezbediti način da komunicirate sa svojim detetom bez direktnog razgovora o njemu. U nekom trenutku, mogli biste da kažete: „Da li si ikada pomislo da osećanja funkcionišu kao lift? Zamislite da postoji jedan u prizemlju. Pomera se na drugi, pa na četvrti sprat, a onda mora brzo da ide na poslednji sprat pre nego što može polako se vrati dole. Neka tela tako rade.” Nemojte se obeshrabriti ako vaše dete ne kaže ništa zauzvrat. Krenite dalje i verujte da su zabeležili vaš trud da razumete i povežete se.

Pretvorite to u igru.
Da biste pomogli svom detetu da se prilagodi sopstvenim emocijama, isprobajte igru ocenjivanja. Nakon što se vaše dete smiri, recite: „Pitaću te o nečemu što se dogodilo. Ako vam se čini da je dobro, podignite mi palac. Ako je pomešano, dajte mi palac u stranu. Ako je sve pogrešno, palac dole“. Počnite sa tumačenjem koje će dobiti smeh i palac dole. („Kada smo igrali fudbal, uznemirili ste se jer su vanzemaljci ukrali našu loptu!“) Posle smeha recite: „Ili zato što ste hteli da postignete gol, a bili ste frustrirani kada niste.“ Kada vam dete pokaže palac, nemojte dalje istraživati. Možete potvrditi sa, “Razumem to.” Zatim pitajte: “Želite li da nastavim? Pomerite mi palac da mi kažete.”

Ako vaše dete ima velike ispade i padove koji i vas obuzimaju, ili ako osećate da ste vi i vaše dete zaključani u neproduktivnoj dinamici oko intenzivnih emocionalnih trenutaka, dr Kenedi predlaže da potražite profesionalni savet.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA