Ekonomisti izračunali koliko majčinstvo utiče na karijeru žene

Žene prate model ponašanja svojih majki i što se tiče posla, pa tako pojedine odluče da zbog dece zapostave posao ili ga smanje, dok druge, ugledajući se na majku, rade podjednako kao i pre trudnoće, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Foto: Pixabay

Dobro je poznato da roditeljstvo prvenstveno utiče na karijeru žene, a u znatno manjoj meri na posao muškaraca. Brojne studije su pokazale da na smanjenje zarade žene utiče rođenje deteta i tako nešto se u svetu naziva “kažnjavanje zbog dece”.

Širok spektar individualnih odluka žena objašnjava ovaj efekat. Neke žene rade manje sati, dok druge uopšte ne rade dok su im deca manja. Pojedine, pak, prelaze na poslove koji više odgovaraju porodičnom životu, ali su manje plaćeni.

Jedno novo akademsko istraživanje otkriva intrigantan faktor kojim se može predvideti da će žena zapostaviti karijeru i smanjiti prihode kada dobije decu – kakve je izbore po tom pitanju napravila njena majka?

Autori studije Henrik Kleven sa Prinston Univerziteta, Kamil Lendajs sa Londonske ekonomske škole i Jakob Sogard iz danskog Ministarstva za porez, koristili su upravo danske administrativne podatke koji pokrivaju stanovništvo cele ove zemlje. Oni su uporedili podatke o tome koliko je pala zarada žene nakon dobijanja deteta, a koliko zarada muškarca.

Od 1980. do 2013. godine, dugoročna “kazna zbog dece” iznosila je oko 20 odsto razlike u zaradi između muškaraca i žena. Kako se za taj period jaz između zarada muškaraca i žena smanjio, jedini razlog zbog koga razlika u zaradi još postoji, upravo je pomenuta “kazna”. Dakle, pre nego što postanu majke, zarada žena ide sve više i više u korak sa muškarcima, a u trenutku kad dobiju decu, one počinju da zaostaju za suprotnim polom.

Kada su istraživači proučavali potencijalne uzroke ove pojave, primetili su da su žene koje su odrastale u porodicama u kojima je majka mnogo radila u odnosu na oca, imale manje smanjenje zarade kad dobiju svoju decu.

Nasuprot tome, one žene koje su odrastale sa majkom koja većinom boravi u kući razvijaju veću verovatnoću da sa dolaskom dece na svet smanjuju svoju karijeru. Ovo ukazuje na to da su žene pod jakim uticajem primera koji su postavile njihove majke u vezi sa odlučivanjem i balansiranjem posle i porodice.

Sve rečeno je lekcija za one majke koje žele da njihove ćerke premoste rodni finansijski jaz. Njihove želje će se verovatno i ostvariti ako one pokažu model ponašanja na koji se u životu njihova ćerka može ugledati.

Izvor:  Blic

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA