Dr Karpova metoda smirivanja bebe koja plače (video)

Kako smiriti bebu koja plače? To je najčešće pitanje koje muči mlade roditelje. Čuveni američki pedijatar dr Harvi Karp, autor knjige “Najsrećnija beba” veruje da ima odgovor.

Dr Karp smatra da je ključ u kombinaciji radnji koje imaju ciklični redosled a imitiraju ambijent materice. On smatra da bebu treba umotati u pokrivač, postaviti u položaj na stranu i imitirati zvukove šuštanja, ljuljati. Njegova teorija je uspešno testirana od strane medicinskih stručnjaka i pokazala se vrlo delotvornom u smirivanju beba.

Dr. Džon Harington je nakon odslušanog predavanja dr Karpa odlučio testirati ovu metodu u bolnici gde je radio u Virdžiniji.

Podelio je u četiri grupe  230 dece koja su trebala biti vakcinisana. Jedna grupa je pre vakcinacije dobila vodu, druga grupa šećernu vodu, trećoj je nakon vakcinacije bila primenjena metoda smiravanje dr Karpa, dok je četvrta grupa dobila dozu šećerne vode pre vakcinacije i nakon vakcinacije je primenjena metoda dr Karpa.

Dr Harington sa svojim timom otkrio je da su bebe koje su dobile šećernu vodu, što je uobičajena praksa za smirivanje beba, plakala više od dva minuta nakon vakcinacije. Većina beba koja su smirivana prema metodama dr Karpa prestala su plakati nakon 45 sekundi.

“Posle jednog minuta više ni jedna beba koju smo smirili na ovaj način nije plakala” rekao je dr Haringotn.

Roditelji koji žele da isprobaju ovu metoda ipak moraju malo vežbati. “Roditelji mnoge slične metode koriste intuitivno, alo to ne znači da ih rade ispravno. Svaku od faza morate sprovoditi po pet sekundi, inače ne funkcioniše” kaže dr Karp. Takođe, kaže i to da zvuk šuštanja mora biti kontiunirani šum, da se beba mora široko uviti u pokrivač kako bi se osećala sigurno i zaštićeno.

Metode smirivanja vremenom sve slabije deluju, i mnogo su efikasnije kod beba od dva meseca nego, na primer, kod četveromesečnih beba.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA