Dosledno nedosledni roditelj

“Deca su nepredvidiva”, napisao je Frenkin Džouns. “Nikada ne znate u kojoj nedoslednosti će vas sledeći put uhvatiti”

doslednost

Sigurna a sam da je gospodin Džouns, čiji se citat nalazi u knjizi Smešna strana roditeljstva i sam roditelj  jer samo roditelj može razumeti roditeljske muke. Naravno da je u redu povremeno prekršiti pravila. Čak je u redu i da se povremeno predomislite, i i posle ne kažete da. Međutim,  problemi nastaju kada je nedoslednost pravilo, a ne izuzetak.

U porodici Haris, nedoslednost je uobičajena. Mama i tata Haris upravaljaju svojim gnezdom po metodu pokušaja i greške, svaki dan.

Emocije su uobičajeno naglašene, i deca, Kajl i Metju, pojma nemaju šta se od njih očekuje. Jednog subotnjeg jutra svi su bili dobro raspoloženi. Deca su uzela jastuke sa garniture i napravila veliku tvrđavu.

Mama im je čak dala i da ručaju u tvrđavi. Kada je Kajl dotrčao kod mame da joj kaže da ga je Metju udario i uzeo mu igračku, ona je Metjua poslala u sobu a Kajlu dala igračku. Kasnije te večeri deca su jela grickalice i gledala fim do kasno u noć, a onda zaspala obučena na podu dnevne sobe.

Nekoliko dana kasnije, deca su ponovo napravila tvrđavu kada je mama došla kući s posla i ušla u sobu, vrisnula je “Kakav je ovo nered? Kako da stignem i i da idem na posao, i da spremim kuću i napravim večekru kada uvek pravite nered. Odmah da ste sve sklonili na mesto!” Deca su slegla ramenima i sklonila jastuke. Kaa je Kajl dotrčao da joj kaže kako ga je Metju udario i uze mu igračku, prasnula je “Idi i sredi to sa njim!” Kasnije dok su grickali i gledali film, tata je uleteo i viknuo “Mrvite po celom tepihu! Ako hoćete da užinate, idite u kuhiju!”

Kada je došlo vreme za spavanje, deca su donela vreće za spavanje u dnevnu sobu i spremila se da tu spavaju. Mama je  međutim, imala na umu nešto drugo. “Šta je sa vama deco? Sklonite te vreće za spavanje, oblačite pidžame i u krevet.

Mama Haris je kasnije rekla svom mužu: Ne znam šta se dešava s tim dečacima. Stalno nešto izvode i uopšte ne slušaju! , Tata je odgovorio “Da takva su današnja deca. Nikada ne poštuju pravila.”

U međuvremenu; Kajl i Metju se trude da shvate koja su to pravila!

Kada su roditelji nedosledni, deca će stalo stavljati pravila na probu. To sve podseća na situaciju kada kockar igra na automatu. Kockar će stalno ubacivati novac bez ikakvog uspeha. Ako dobije džekpot svakih deset ili petanest puta, zalepiće se za mašinu kao lepak.

Pročitajte i Kako deci postaviti granice i pri tome sačuvati živce

Međutim, ako ni posle trideset ili četrdeset pokušaja ne osvoji nikakvu nagradu, pronaći će novu igru. Imajte ovo na umu kada vaspitavate decu. Možete ponekad biti nedosledni, i to je u redu. Ali ako vaš mali kockar zna da svakog trenutka može pobediti, stalno će povlačiti ručku na automatu.

Ša pomaže roditelji da ostane dosledan?

Dobro osmišljena pravila, rutina i korištenje vešitina pomažu roditeljima da budu dosledeni u svakodnevnim interakcijama sa decom.

Kada budete imali pravila – i kada vaša deca buda znala koja su pravila i koje su posledice za njihovo kršenje – život u vašem domu će teći bez teškoća. Imaćete plan i zato ćete moći da mirnije reagujete i bolje držite svari pod kontrolom. Takođe ćete biti u stanju da hladne glave rešavate svakodnavna pitanja i probleme u vaspitavanju dece.

Odlomak iz knjige Roditeljska moć, Elizabet Pentli u izdanju Psiholopolisa

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA