Dojenje uspavljuje i bebe i mame

Ako imate bebu, i dojite je, možda ste primetili da ste svaki put i vi na ivici da zadremate zajedno sa vašim paketićem radosti. Evo zašto se to dešava.

dojenje px

Foto> Pixabay

Dojenje kod mame izaziva različite reakcije, od ekstremne žeđi, ponekad i tuge, do beskrajne ljubavi koja preplavljuje. Dojenje se, ukratko rečeno, poigrava svim čulima i emocijama žene koja je tek donela novi život na ovaj svet.

Naravno, na prvu loptu, ovaj rolerkoster emocija pripisujemo neispavanosti, navikavanju na nove životne okolnosti, ali postoji i naučno objašnjenje zašto mame dojenje toliko umara.

Oksitocin, isti hormon koji je “zaslužan” za osećaj ljubavi i bliskosti, oslobađa se tokom dojenja. Pored toga što pomaže mami da se emocionalno poveže sa bebom, umanjuje stres i pomaže mami da se opusti. Ali, to opuštanje često se interpretira kao umor.

Osim oskitocna, tu je i hormon prolaktin, koji se oslobađa posle porođaja, i koji takođe može da izazove osećaj iscrpljenosti. Kod žena koje su se nedavno porodile, prolaktin izaziva pospanost, a pošto ovaj hormon ima važnu ulogu u stvaranju majčinog mleka, njegov nivo je sve dok žena doji bebu prilično visok, i eto odgovora zašto su mame koje doje tako umorne, piše Pop Sugar.

Ako ste se pitale zašto vam se tako često dešava da zadremate dojeći, zajedno sa svojom bebom, eto odgovora. Ne radi se samo o tome da spavate svega nekoliko sati u toku noći i da imate toliko obaveza da ne znate gde vam je glava… Dojenje vas umara, takođe. Ali, iskoristite priliku. Spavajte kad beba spava u vašem naručju. Ta faza će proći pre nego što možete da zamislite…

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA