Dodatak gvoždja u ishrani dece

Anemija je smanjen broj crvenih krvnih zrnaca eritrocita i snižene vrednosti hemoglobina ispod donje granice (ispod dve standardne devijacije) normalne vrednosti za uzrast.

Foto: Canva

Zbog manje količine eritrocita i hemoglobina smanjena je sposobnost krvi da prenosi kiseonik i hranljive materije do udaljenih organa i tkiva. Najčešća vrsta anemije je sideropenijska anemija koja nastaje usled nedostatka gvoždja. Za normalno stvaranje crvenih krvnih zrnaca neophodna je normalna količina gvoždja u organizmu.

Beba na rodjenju dobija odredjenu rezervu gvoždja za prvih nekoliko meseci života a kako beba raste potrebe za gvoždjem se povećavaju i potreban je unos gvoždja putem hrane ili dodatnih preparata.

Koji su simptomi anemije?

Prvi simptomi anemije javljaju se zbog smanjene količine kiseonika. Javlja se bledilo kože i sluzokoža. Dete se više zamara, više spava, umori se kada potrči. Deca mogu da se žale na glabolju ili da imaju vrtoglavice. Deca koja su anemična mogu da budu nervozna, plačljiva i kenkava. Neka deca ukoliko anemija duže traje mogu da budu nižeg rasta, da odbijaju hranu ili da jedu samo odredjene namirnice zbog čega još više pogoršavaju stanje anemije. Dete može da bude bez tegoba u trenutku postavljanja dijagnoze anemije jer je moguće da se tek pojavila i da je na vreme otkrivena ali se dešava da roditelji ne primete ni jedan simptom.

Pedijatar na redovnom pregledu sagleda dete u celini i uz detaljnu anamnezu i uradjene analize postavlja sumnju na pojavu sideropenijske anemije. Jednom godišnje kada je dete zdravo proveravaju se parametri značajni za anemiju (kada je dete bolesno očekuju se niže vrednosti hemoglobina)

Nedostatak gvoždja u ishrani – razlozi anemije

Do anemije može da dodje zbog brojnih razloga od kojih su najčešći poremećaji u ishrani – nedovoljno uzimanje obroka, nedovoljno uzimanje raznovrsne hrane ili neadekvatne kombinacije hrane. Neke bebe i mala deca mogu da budu anemični i ukoliko se pretežno hrane mlekom u periodu kada je potrebno da imaju nemlečne obroke. Tokom adolescencije može doći do pojave sideropenijske anemije usled većih potreba za gvoždjem zbog povećanja mišićne mase kod oba pola i pojave menstrualnog krvarenja kod devojčica.

Ishrana u detinjstvu i briga o zdravlju ima veliki uticaj na zdravlje odraslih. Uticaj genetskih faktora i lošija ishrana tokom detinjstva mogu da dovedu do pojave bolesti. Za sprečavanje pojave anemije veoma je važno kombinovanje adekvatne ishrane i zdravih životnih navika od najranijeg detinjstva. Adekvatna ishrana u ranom detinjstvu predstavlja kamen temeljac zdravlja za celokupan život.

Navike u ishrani i dodavanje mikronutrijenata u ishranu beba i dece

Svako dete je drugačije navike u ishrani i različite su nutritivne potrebe svakog deteta. Zadatak roditelja je da u peridu izmedju četvrtog i šestog meseca života, u dogovoru sa pedijatrom započne uvodjenje nemlečne ishrane i poštuje pravila kombinacije namirnica. Količina namirnica je manje važna od raznovrsnosti namirnica. U uzrastu od šest meseci se standardno proverava krvna slika i količina hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca a ukoliko je potrebno uvode se u ishranu preparati gvoždja. Kako dete raste potrebno je da raznovrsno jede i da ima redovne obroke.

Odbijanje hrane ili pojedinih namirnica može da dovede do anemije

Navike u ishrani dece su različite tokom detinjstva, dete u nekom periodu života može da odbija neku vrstu hrane duži vremenski period zbog čega može da se javi potreba za nutrijentima koji su nedovoljno zastupljeni u ishrani (bilo da je dete probirač koji ne jede odredjenu hranu ili ima problema sa iskorišćavanjem nutrijenata koje unosi hranom).

Nedavne studije o odnosu hranljivih sastojaka u voću i povrću pokazale su da je isled različitih načina gajenja voća i povrća u njima prisutan pad u sadržaju vitamina, minerala i proteina u proseku od 5% do 40% u odnosu na sastav pre 50 i više godina. Kao posledica toga danas je potrebno da unosimo više namirnica kako bismo dobili iste količine mikronutrijenata. Zbog nedovoljnog unosa vitamina i minerala potrebno je nadoknaditi potrebnu količinu preparatima koji su prilagodjeni dečijem uzrastu, testirani i provereni.

Dodavanje odredjenih vitamina i minerala u ishranu bebe i dece dugoročno pozitivno deluje na zdravlje

Nutrigen Kids’ Nutrigenomics je naziv brenda nutritivnih suplemenata za decu. U cilju sprečavanja pojave sideropenijske anemije kao i lečenju anemije ako je do nje došlo može da se koristi Nutrigen Ferromixin. To je proizvod u obliku praška koji se lako meša sa hranom i kašicama bilo da su one tople ili hladne. Proizvod nema nikakav ukus zbog čega je jednostavan za korišćenje i za probirljivu decu. Bogat je gvoždjem, vitaminom A, C i cinkom i jedna kesica dnevno zadovoljava dnevne potrebe za gvoždjem. Predstavlja odličan izbor za redovnu izbalansiranu ishranu sa puno vitamina i minerala i zbog svoje jednostavnosti za korišćenje jedan je od prvih izbora mama širom sveta.

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Nutrigen

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA