Dobra navika – čuvar zdravlja

Pranje ruku je veoma važno, posebno kada je reč o maloj deci koja jer imaju manje razvijene imuni sistem za borbu protiv bolesti i infekcija.

U susret lepim danima kada deca provode više vremena napolju treba pojačati higijenu ruku.

Kada su u pitanju bebe i manja deca koja su pod  stalnim nadzorom roditelja to je jednostavnija priča jer o tome brigu vode roditelji, ali kada mališani poodrastu to može predstavljati problem.

Važno je deci usaditi naviku pranja ruku od “malih nogu”

Kako motivisati decu da peru ruke?

Ubedlti decu da peru ruke zato što jedu voće može biti težak zadatak.

Da bi ovo bilo  lakše, pokušajte zajedničko pranje ruku sa svojom decom, pokažite im  odgovarajuće metode i postupke. Najvažnije je da se napravi obilna pena i dobro istrljaju ruke, ne samo dlanovi već i svi zglobovi šake, posebno deo između prstića… to mesto je često dobro skladište prljavštine.

Ispiranje ruku je jednako važno, a decu treba naučiti da iza dobro opranih ruku ne sme biti tragova na peškiru.

Pokušajte da od pranja ruku napravite zabavu, ali budite dosledni da se posao obavi kako valja. Možete pokušati sa šarenim sapunima i  uz pesmice…

Ima jedna pesma Branka Kockice koja se prenosi “sa kolena na koleno” a veoma je lepa i poučna…

http://www.youtube.com/watch?v=jhdvpcg-uK8

 

Učiti decu da peru ruke treba početi što ranije, čak I bebe treba odnositi do kupatila i prati im ručice, umesto da se brišu vlažnim maramicama.

Deca treba da peru ruke pre jela, kada vam pomažu u kuhinji, posle kijanja i duvanja nosića, posle korišćenja toaleta, uvek po ulasku u kuću, posebno posle igranja sa životinjima.

Da je dete usvojilo dobru naviku videćete kada bez opomene, samo,  po automatizmu pere svoje ručice u situacijama kada je to neophodno. Na kom uzrastu će se to desiti, teško je reći, često i starija deca eskiviraju pranje ruku ili to ne urade kako treba,  tako da je kontrola roditelja I te kako potrebna.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA