Dijeta i prolivi

Dvanaestogodišnji dečak je na moru zaradio proliv, pa pita: «Zašto ne smem da jedem ono što volim, već mi daju obaren pirinač, krompir i šargarepu? Ne daju mi da pijem sokove, već samo neki bezukusni čaj i vodu».

 

  • Kako se zaradi proliv?

Lako, prljavim rukama ili konzumiranjem neopranog voća i povrća. Manja je mogućnost da si se otrovao hranom, jer bi to bilo mnogo dramatičnije i ne bi ni razmišljao o hrani koju voliš. U sebe si, najverovatnije, uneo jedan virus koji napada creva (zato se zove enterovirus), pa eto proliva kao jasne manifestacije nesposobnosti creva da vare hranu.

  • Zašto se to desilo baš na moru?

Zato što visoke temperature pogoduju širenju prouzrokovača crevnih infekcija. Pomenuti enterovirusi (baš kao i crevne bakterije) se prenose i boravkom u zagađenoj vodi u bazenu, ali i na nehigijenskoj plaži, pa se zato ta neprijatna bolest češće javlja u toplim mesecima. Leto, ali i rana jesen, obiluju svežim voćem i povrćem pa, ako se dobro ne operu – eto problema.

  • Koliko će da traje?

Neće dugo. Momci kao ti, obično ozdrave za nekoliko dana. Creva lako zakače virus, ali se relativno brzo oporave, pa bolest retko traje duže od pet do sedam dana.

  • Zašto ne može da jede roštilj i salatu od kupusa, kada to najviše voli?

Zato što su tvoja creva potpuno nesposobna da svare meso i kupus. Sa unutrašnje strane creva se nalazi sluznica, izgrađena od ćelija koje su važne za varenje hrane. Virus prosto tamani te ćelije… pa, dok se one ne oporave i obnove, nema roštilja i salate!

  • Kako da ubrza ozdravljenje?

Drži dijetu kako ti je preporučeno, uzmi neki od probiotika (to su one kapsule u kojima su korisne crevne bakterije, koje pomažu varenje) i budi strpljiv. Nekada su stroge dijete trajale dugo, a sada se zna da je dovoljno par dana strpljenja, pa ćeš postepeno da se vratiš na normalnu ishranu. Roštilj i kupus će da sačekaju da se potpuno oporaviš!

  • Kako da spreči da opet dobije ovaj grozni proliv?

Peri ruke, peri voće i povrće, izbegavaj sumnjivu hranu i beži sa «masovnih» bazena i nehigijenskih plaža (što je dalje od naseljenih mesta, to bolje). Tako ćeš najbolje pomoći sebi i izbeći ovu izuzetno nedostojanstvenu boleštinu.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA