Dijabetes kod dece

Kada se priča o šećernoj bolesti većina prvo pomisli na bake i deke, ali kao i većina bolesti koje ne biraju uzrast, dijabetes se javlja i kod dece.

Foto: Niklashellerstedt

Tačno je da je manji broj dece pogođen ovom bolešću, u poređenju sa odraslima, ali kada se postavi dijagnoza većina roditelja veoma teško prihvata istinu i činjenicu da je, uz lečenje, potrebna bitna promena načina života. Bez obzira na činjenicu da se radi o dugotrajnoj bolesti, savremena terapija šećerne bolesti omogućava normalan život i razvoj dece.

 • Šta je dijabetes melitus

Dijabetes melitus je latinski naziv za šećernu bolest čija je glavna odlika stalno povećanje koncetracije šećera (glukoze) u krvi. Podvukli smo stalno povećanje, zato što je uobičajeno da šećer “skoči” posle jela (ali i posle stresa). Zato je pravo vreme za kontrolu nivoa šećera u organizmu (kada se govori o postavljanju dijagnoze šećerne bolesti) jutro – “na prazan stomak”

Ipak, povećanje koncetracije šećera u krvi je samo posledica PRAVOG uzroka šećerne bolesti kod dece, a to je nedovoljna količina hormona insulina koji je svakako jedan od najvažnijih regulatora veoma komplikovanih metaboličkih procesa u organizmu. Jedna od glavnih funkcija insulina je da “uvodi” glukozu u ćelije našeg organizma. Ovo je izuzetno važno jer je šećer (glukoza) NEOPHODNA za život kao glavni izvor potrebne energije za većinu ćelija, a bez te “biološke energije” nema života. Dakle, kada nema dovoljno insulina javlja se naizgled paradoksalna situcija u organizmu – u krvi je šećer u višku, a u ćelijama (kojima je preko potreban) je u manjku. Zato je suština dijabetesa kod dece nedostatak (ili smanjenje količine) insulina. Pankreas (gušterača) je žlezda u kojoj postoje posebne grupe ćelija koje stvaraju i u krv izlučuju hormon insulin.

 • Koje su vrste (tipovi) djabetesa

Postoje dva osnovna tipa šećerne bolesti, a podela je napravljena prema uzročniku oboljenja.

Kod većine dece radi se o propadanju ćelija pankreasa koje stvaraju insulin, pa zato nema dovoljno ovog važnog hormona u organizmu. Ovo je dijabetes mellitus tip I (prvi tip bolesti) koji traži obaveznu nadoknadu (supstituciju) insulina jer vrlo brzo dolazi do skoro potpunog nedostatka ovog hormona.
Tip 2 šećerne bolesti je češći kod starijih osoba i karakteriše se smanjenjnem (ali ga ipak ima) količine insulina u organizmu. Ovde se (bar za neko vreme) mogu koristiti lekovi (u obliku tableta ili kapsula) koji pomažu iskorišćavanje onog preostalog insulina. Iako je ređi kod dece, ima ga kod adolescenata, naročito kada se radi o gojaznim pacijentima. Zato će nastavak priče o dijabetesu kod dece biti posvećen samo prvom tipu šećerne bolesti (koji se naziva i insulin zavisni dijabetes).

 • Zašto nastaje insulin-zavisni dijabetes (tip I)

Nedostatk insulina u organizmu deteta je direktna posledica odumiranja (nestanka) ćelija koje stvaraju ovaj važni hormon, a to su “specijalizovane” ćelije koje se nalaze u pankreasu (gušterači), a nazivaju se beta ćelije. Postoji mnogo potencijalnih uroka izumiranja ovih malih fabrika insulina.

Nasleđe (genetska predispozicija) ima veliki uticaj na pojavu ove bolesti. Ako u bližoj familiji ima šećeraša postoje izgledi i da dete ima “gene za dijabet” što naravno ne znači da je obavezno da dete oboli. Kao i za druge genetske bolesti NE nasleđuje se bolest već SKLONOST ka bolesti. Zato je jasno da mora postojati još nešto iz okoline (ili organizma) što može započeti proces propadanja beta ćelija, pa tako započeti dijabetes.
Virusi su među “prvooptuženijima” za nastanak šećerne bolesti kod dece, i to oni koji imaju osobinu da napadnu tkivo pankreasa gde se nalaze ćelije – fabrike insulina. Pomenućemo samo neke od mnogih virusa – influenca (grip), parainfluenca, varičela … Sada će roditelji da se prepadnu – pa ovo su veoma česti virusi. Srećom EKSTREMNO RETKO se desi šećerna bolest posle ovih infekcija, a i kada se desi skoro uvek nađemo da u porodici ima šećeraša. Dakle potrebna je kombinacija genetske predispozicije i “spoljnog” faktora za nastanak dijabetesa.
Kako u svetu ima ogroman broj dece sa dijabetesom urađen je i ogroman broj epidemioloških studija koje se bave uzrocima šećerne bolesti kod dece. Tako su nađene brojne veze, kao na primer da deca koja umesto majčinog mleka koriste adaptirane formule imaju veće izglede da obole od dijabetesa. Ove i slične studije su zanimljive, ali imaju jednu “manu”- bave se verovatnoćama u procentima (koji su usput rečeno veoma mali). Kako su za roditelje njihova deca 100% onda nema mesta za preterano pričanje o epidemiološkim aspektima šećerne bolesti.

 • Kako posumnjati na dijabetes

Kod starijih se relativno lako posumnja na šećernu bolest jer se javljaju prilično jasni simptomi i znaci: uzimanje mnogo tečnosti (stručno se ovaj simptom zove polidipsija), pojačan apetiti i uzimanje hrane (polifagija), ali je prisutno i češće i obilno mokrenjne (poliurija).

Kod dece važi pravilo – što je dete mlađe to je teže na vreme otkriti šećernu bolest. Kod adolescenata se mogu javiti gore pomenuti znaci bolesti, ali kod male dece nastaju veliki problemi u ranom otkrivanju dijabetesa. Ako jedna beba mnogo pije i jede to se (skoro uvek s pravom) pripisuje zdravom apetitu, a ne bolesti. Sa druge strane nema rutinskih laboratoriskih kontrola nivoa šećera u krvi (kao na primer krvna slika ili pregled urina) koje bi možda nagovestile pojavu ove bolesti.

Podeli:

Komentari

 1. Ivana says:

  Moje dete od 4 god prosle godine posle mora secer je bio 2.1 spavalo joj se i znojila se.prekuce smo bili na bazenu juce joj se isto tako desilo da spava i da se znoji vadili smo secer jutos 3.9 na gladan stomak sta mi vi sad preporucujete,desavalo se i pre da joj je 3.2 cesto joj se traze slatkisi

  • MojPedijatar says:

   Nema tu sta da se radi osim da se insistira na ZDRAVIM obrocima i da dete ima tri glavna obroka i dve užine

 2. Marko Stevanovic says:

  Postovani,beba od 20 meseci vec mesec dana ima neprijatan miris iz nosa.Bris na gljivice je negativan,ali dok cekamo na bakterije uradjena je analiza krvi.Tada je rezultat secera pokazao vrednost 6.Posto mokracu ne mozemo da uhvatimo,jer beba piski u pelenu,nalozeno je jos jedno davanje krvi ali sa pauzom u jelu od 12 sati.Crp je 20,a leukociti snizeni.Ima li razloga sumnji na dijabetes?Hvala

 3. Jovana says:

  Poštovani, mi smo radili krvnu sliku i šećer radi sistematskog zbog fudbala, moj sin je uveče popio dve šolje cokoladnog mleka i kada smo uradili analize narednog jutra šećer je bio 5,8.
  Narednog jutra smo ponovili rezultate pritom nije ništa jeo i pio sem vode tačno 14 sati pre ponovnog vadjenja krvi i šećer je bio 5,1.
  Mene interesuje da li je to opasno posto vrlo blizu gornje granice, da li treba da posetimo lekara i da li da ponovimo rezultate? Hvala na odgovoru

 4. Milana says:

  Postovani, moje dete preskace obroke ne redovno jede ili ne jede uopste pojede cokoladu i zasiti se nikad nije gladna.. uvek je patnja kad treba nesto da pojede.. dva puta joj je pao secer do toga da se trese, preznojava, lupa srce i trazi jogurt da popije.. to se desilo dva puta po ustajanju.. merili smo secer pre 3 meseca ujutro na prazan stomak bio je 4,7.. da li je to normalno i postoji li razlog za brigu.. ja sam ocajna..

 5. Valentina Simonovic says:

  Postovani nama je usled povracanja i dehidratacije rezultat glikemije 7,4 ,leukociti 20,3, crp 12,07 ,urea 7,4,urin je dan kasnije uzet i bio je dobar , dobili smo da ponovimo rezultate ,bas se brinem ,unapred zahvalna na odgovoru

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda je nemoguće napraviti preciznu procenu, ali ovi nalazi se uklapaju u dehidraciju…mislim da nema mesta za strah.

 6. Marija says:

  Moj decak ima 10 godina povracao celu noc leukociti su mu 22 … urin normalan a glucosa 7.4 da li je ovo za brigu unapred hvala

 7. Marija says:

  Moje dete ima 10 godina povrati je oko desetak puta… ima temperaturu 38… leukociti su mu 22 urin uredu a glucemija 7,4 da li ima razloga za brigu . Brine me ova glikemija.. unapred hvala

Strana 16 od 17<<<1314151617>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA