Devojčice 0-36 meseci: obim glave

Obim glave – devojčice

Tabele su samo okvirni pokazatelji  rasta i razvoja i ne treba ih shvatati kao upozorenje na problem. Ako ipak sumnjate da se vaše dete ne razvija u skladu sa svojim uzrastom, obavezno se posavetujte sa svojim pedijatrom.

Devojčice 0-36 meseci: obim glave

Podeli:

Komentari

 1. micanovisad 28.04.2015 u 10:29

  Postovani,
  Moja beba je na rodjenjz inala obim glave 34cm. Sa sest meseci je imala 42.5 koliki ima i sa osam. Da li je to u redu i na sta obratiti paznju u vezi sa rastom obima glave?
  Hvala puno

  Odgovori na komentar
 2. Beba je napunila 8 meseci 10.7. i bas taj smo bili na kontroli. Izmerena je duzina 69cm, tezina 8600, obim glave 44cm. Doktorka kaze da su tezina i visina u redu (rodjena sa 50cm, 3.5kg), ali da je brine obim glave jer se nije povećao od kada je imala 5 meseci (tada je isto bio 44). Rekla je da bi trebao da je pogeda neurohirurg ukoliko se obim glave ne poveca i da joj se čini da je fontanela zatvorena, ali to jedino ultrazvuk može da potvrdi. Šta može da utiče na povećanje obima glave? Sve me je jako uplasilo jer bih rekla da se normalno razvija, guce, polako puzi, normano jede i spava, glava joj nije deformisana, rekla bih da ima normalan oblik. Šta se dešava ako obim glave nastavi da stagnira? Sedeća kontrola će biti sistematski pregled kada napuni 9 meseci. Hvala.

  Odgovori na komentar
  • Ako beba lepo napreduje i razvija se – NEMA razloga za brigu!

   NIČIM se Ne može uticati na povećanje obima glave, a skoro sigurno će biti sve u redu sa bebom.

   Mislim da mirno možete sačekati sledeću kontrolu, a NAJVAŽNIJE je da je beba napredna i urednog neurološkog razvoja.

   Odgovori na komentar
 3. Jelena Jovanovic 22.10.2015 u 08:45

  Postovani, beba ima 3,5 meseca, bili smo na kontroli kod neurologa u Sokobanjskoj jer glavica malo vuce na desnu stranu ali skoro neprimetno, tada joj je izmeren obim glave 40,2 cm i fontanela je skoro zatvorena, na rodjenju je obim glave bio 36 cm, upuceni smo kod neurohirurga da se sve to prati ali tek treba da zakazemo. Dok se ne obavi taj pregled, moje pitanje je da li je sve to opasno sto se fontanela tako brzo zatvorila i koji je razlog, inace beba sisa, vesela je, prati predmete pogledom, smeje se i brblja non stop, napreduje po 1 kg mesecno i puno spava, a takodje ne znam da li je bitno bila je zuta punih mesec dana. da li to moze da utice na nesto? Unapred hvala na odgovoru.

  Odgovori na komentar
  • Mislim da MIRNO i bez straha možete sačekati pregled neurohirurga!

   Ništa od navedenog, pa ni mala fontanela, NE ukazuje da Vaša beba ima bilo kakav ozbiljan problem.

   Odgovori na komentar
 4. Postovani,
  moja beba je na rodjenju imala obim glave 33cm, Sa mesec dana 35cm, sa 3 meseca oko 37cm, sa 5,5 meseci 39,5, sa 9 meseci 40cm,a sada sa 11,5 meseci 42 cm. Ako sam dobro shvatila ove grafikone, obim glave joj je konstanstno ispod proseka? Da napomenem da je zbog prosirenih komora morala na operaciju i ugradjivanje shanta, i do pre neki dan je bilo sve u redu, odnosno niko mi nista narocito nije napominjao,da bi mi skoro u nekom izvestaju doktorka napisalaa da sumnja na mikrocefalus. Moje pitanje je da li je “normalno” da se iz hidrocefalusa predje u mikrocefalus, da li shant ima neke veze s tim? znam da je bitno da se srazmerno uvecava obim glave, ali da li bi po ovim nasim merama moglo zakljuciti nesto drugo osim mikrocefalusa premda je Ona je uvek bila sitnija,ali je zdrava,vesela i nasmejana beba.

  Odgovori na komentar
 5. Moja djevojcica ima 11 mjeseci,a obim glave 44cm
  Rodjena je s 36cm.Zanima me da li je to normalan rast ili je usporen?ona je sva sitna i visoka 70,2cm
  Hvala Vam

  Odgovori na komentar
 6. Poštovani,
  Moja djevojcica ima 9 i po mjeseci i obim glave 47,5. Na rođenju je imala obim 38. Pri redovnim kontrolama nam nisu mjerili obim glave, do danas kada je jedan pedijatar izmjerio i na osnovu ove mjere preporučio da idemo na ekspertski ultrazvuk kod neuropedijatra, te da bi ona trebala da ima obim 46. Rekao je da misli da je sve ok al da odemo na taj pregled da budemo sigurni.
  Molim vaše mišljenje i šta znači to ako je obim veći nego bi trebalo?
  Srdačan pozdrav.

  Odgovori na komentar
Strana 1 od 1112345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA