Dete u naručje, pa u vozilo GSP

Propisi o unošenju kolica u javni prevoz zbunjuju i putnike i vozače. Prema pravilima, kolica treba da budu sklopljena, a deca u naručju. U GSP preporučuju roditeljima da ulaze na prednja vrata da bi im šofer pomogao

Unošenje dečjih kolica u vozila javnog gradskog prevoza, posebno tokom letnjih meseci, kada je manji broj putnika, muči roditelje ali i – vozače. Beograđanka M. P., koja je sa dvomesečnom bebom ušla u autobus na liniji 77, morala je, navodno, da napusti vozilo jer se dete tokom vožnje nalazilo u kolicima, a ne u njenom naručju.

– Nismo imali takvu pritužbu – kažu u dispečerskom centru GSP. – Iako se desilo, nama se niko nije javio, niti se žalio. Svejedno, vozač je postupio ispravno, jer se u javni gradski prevoz dečja kolica mogu unositi, ali sklopljena. Koliko god to nekome bilo mučno i komplikovano, neshvatljivo, trebalo bi, posebno roditelji, da shvate da je to za njihovo dobro i za dobro njihove dece. Zbog njihove bezbednosti moraju da sklope kolica i s detetom u naručju sednu na mesto predviđeno za roditelje s decom.

Iz gradskog preduzeća preporučuju takođe da roditelji s decom ulaze na prednja vrata, kako bi vozač mogao da ih uoči i, po potrebi, da im pomogne. To nije ničiji hir, ponajmanje vozačev. U saobraćaju je nemoguće predvideti situaciju, a usled naglog kočenja posledice mogu biti ozbiljne. Vozač je odgovoran za bezbednost putnika i ako bi se ikome od njih nešto dogodilo, on bi snosio odgovornost. Poštovanjem pravila, roditelji prvenstveno štite svoju decu, sebe, kao i vozača.

Unošenje dečjih kolica u autobus uređeno je propisima grada, u kojima nema posebnih uslova, dok najveći gradski prevoznik zahteva da kolica budu sklopljena.

JASNI PROPISI

U Gradskom saobraćajnom preduzeću “Beograd” objašnjavaju da je Odlukom o javnom linijskom prevozu, članom 38, propisano da putnik u vozilo javnog prevoza može uneti dečja kolica i drugi prtljag koji svojim dimenzijama i svojstvima ne ugrožava sigurnost putnika. Na ovu odluku naslanja se i Pravilnik o obavezama saobraćajnog osoblja GSP, kojim je propisano da putnik može unositi u vozilo sklopljena dečja kolica.

Izvor: Novosti

Podeli:

Komentari

 1. ana says:

  kako da im pomogne posto smo usto tako culi u novimama da vozac ne moze invalidima da izadje da pomogne jer po pravil iku ne sme da napusti svoje mezto?

  U GSP preporučuju roditeljima da ulaze na prednja vrata da bi im šofer pomogao

 2. Snezana says:

  Kako sa bebom koju treba drzati sa obe ruke ako ima 2, 3, 4… meseca, roditelj treba da sklopi kolica, da mu neko ustane da bi seo i drzao sa jednom rukom bebu, sa drugom kolica i jos ako nesto nosi, pa taj roditelj nije hobotnica, i sve to dok odradi da vozac bude strpljiv ili roditelj snalazljiv da sve to obavi za 5 sekundi, a po pravilu sofer ne moze da napusti vozilo da bi pomogao roditelju, a i kakvi su vozaci danas pre ce zatvoriti vrata tom roditelju ispred nosa nego mu pomoci.

 3. Daniela says:

  a ko ce da mi drzi dete dok sklapam kolica pre i rasklapam posle izlaska iz GSP-a????

 4. Radmila says:

  Taj idiot sto je pisao pravila ima sigurno 100 godina ! Svuda na zapadu je normalno da se bebe i decica uvoze sa kolicima. I taj idiot sto je pisao pravila, sigurno nije vozio decu po autobusu !

 5. majka Tijana says:

  MA DA SJAJNO! KRENEŠ NEGDE (JBG SAMA) SA BEBOM U KOLICIMA, BEBA ZADREMALA Iiiiii STIŽE BAS. ZATIM ZAMOLIŠ STRANCA DA IZAĐE IZ BASA (BOLI GA UVO) DA TI SKLOPI KOLICA I UNESE IH. NEKI FINI PUTNIK JE IPAK ŽELEO DA TI POMOGNE, ALI!!! JBG NE ZNA DA IH SKLOPI. ZATIM DETE KOJE SI IZVADILA IZ KOLICA KOJE JE NERVOZNO JER SI GA PROBUDILA DAJEŠ NEPOZNATOJ OSOBI U RUKE (PRLJAVE OD ŠIPKE I KO ZNA ČEGA) BEBA POČINJE DA VRIŠTI. STRANAC TI JE VRAĆA, TI NJEMU DAJEŠ SKLOPLJENA KOLICA I ONDA ZAJEDNO ČEKATE SLEDEĆI BUS JER JE OVAJ OTIŠAO PRE 3MIN. IZVINJAVAŠ MU SE I ZAHVALJUEŠ SE.
  EVO STIŽE DRUGI BAS. ULAZITE TI, BEBA I HUMANI PUTNIK (SA VAŠIM KOLICIMA) KOJI KASNI NA POSAO. IZVINJAVAŠ SE I ZAHVALJUJEŠ. POSLE PAR STANICA ON IZLAZI, ŽELI TI PRIJATAN DAN I OSTAVLJA TI KOLICA – SKLOPLJENA. IZVINJAVAŠ SE I ZAHVALJUJEŠ. ZNAČI SAD DRŽIŠ BEBU, TREBA DA DRŽIŠ I TA NESTABILNA KOLICA PA SE TI ČIK UHVATI ZA ŠIPKU KAD MAJSTOR PRIKOČI.
  MA TO BI ZAISTA BILO SJAJNO REŠENJE. NEČIJI IQ SU NA IZNENAĐUJUĆEM NIVOU!!! ZAISTA U SKLADU S “KULTUROM”.

  #gsp KADA JE BEBA U VAŠEM VOZILU, MNOOGO JE BEZBEDNIJE DA BUDE U KOLICIMA. MOLIM VAS ULOŽITE I VOZILA I KADAR I OLAKŠAJTE SVIMA DA SE KREĆU OD JENOG DO DRUGOG DELA GRADA. #nađite_rešenje

  POZDRAV OD MAME, KOJA SE SA BEBOM I KOLICIMA SREĆOM! SAMO PAR PUTA VOZILA VAŠIM VOZILIMA. A IMA MNOGO MAMA KOJE NAŽALOST! MORAJU SVAKODNEVNO SA DECOM U KOLICIMA. VERUJEM DA ĆE I ONE IMATI ŠTA DA KAŽU.

 6. Zvezdana says:

  A sta ako mama vodi jos jedno dete sa sve bebom i kolicima ? Koliko ruku treba da ima ???!!!! A gde je torba sa pelenama, flasicama i ostalom pratecom opremom !

 7. Tanja says:

  A šta ćemo mibsa blizancima? A imamo samo dve ruke.