Deset zlatnih pravila da zaštite svoju decu

Deca su uverena da mogu lako prepoznati kriminalca po njegovom neurednom i opasnom izgledu. Najmanje polovina ispitane dece će pobeći “negde gde se mogu sakriti” u slučaju opasnosti.

razgovor 1

Poznati psiholog Lea Šarova (Leah Sharova) tokom 2014. i 2015. godine održala je oko 100 edukativnih seminara o sigurnosti dece u današnjem svetu. Važne savete zasniva na rezultatima istraživanja i razgovora sa više od 3000 dece. Ističe postojanje ozbiljnih problema u sigurnosti.
Naime, ankete su pokazale da 9 od 10 ispitane dece (između 7 i 9 godina) ne zna brojeve telefona svojih roditelja. Deca svih uzrasta će bez oklevanja pomoći starijoj ženi do najbliže prodavnice ili će rado pomoći starijem čoveku sa njegovim torbama. U isto vreme, 10 od 10 osnovaca, u svojim glavama smatra 40-godišnjake kao starije osobe kojima je potrebna pomoć i podrška.
Deca su uverena da mogu lako prepoznati kriminalca po njegovom neurednom i opasnom izgledu. Najmanje polovina ispitane dece će pobeći “negde gde se mogu sakriti” u slučaju opasnosti. Sva deca isto razmišljaju: veruju odraslima koje poznaju ili koje su sreli, uključujući i komšije i prijatelje njihovih roditelja. 19 od 20 dece svih uzrasta poći će sa osobom koja im se obratila njihovim imenom i oklevaće da poviknu: “U pomoć! Ne znam tu osobu!”. Ovo je samo mali deo onoga što su ankete pokazale.

Zapamtite: pravi kriminalci nisu sumnjivi. U većini slučajeva, oni nastoje da ne privlače pažnju na sebe svojim izgledom, svojim govorom, svojim ponašanjem.Kriminalac može biti pristojan, dobro obučen čovek, lepa žena, pa čak i starac.
Zadatak svih nas je da naučimo našu decu da ne podlegnu iskušenjima, da ne odlaze i da ne razgovaraju sa nepoznatim osobama. Objasnite detetu kako da se ponaša u slučaju opasnosti, i što je najvažnije, naučite ga da vam kaže sve što se dogodilo ili šta je videlo kad nije bilo sa vama.

Dajte detetu pozitivna a ne negativna uputstva

Podstaknite zdravo samopoštovanje u deci. Recite deci što bi trebali učiniti, umesto šta ne raditi. Recite: “Uvek mi reci ako ti neko ponudi poklon ili igračke ili traži od tebe da ideš bilo gde s njima. Obećaj mi! – Umesto“ Nikad ništa ne uzimaj od stranaca! ”
Recite i ovako svom detetu: “Ja ti verujem. Uspećeš!”

Pohvalite svoje dete čak i za najmanji uspeh.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA