Deset pitanja o COVIDU-19 kod dece

Za razliku od odraslih gde se na Covid-19 brzo posumnja, kod dece nije lako razlikovati Covid-19 od „običnih“ sezonskih virusa! Kao što smo već naveli, kod ogromne većine dece NEMA težih simptoma, pa je retko potreban pregled pedijatra.

6. Može li dete sa Covidom-19 koje ima povišenu temperaturu da koristi ibuprofen?

Može da koristi ibuprofen za snižavanje telesne temperature.

To je bila jedna od zabluda na početku pandemije, a brojna medicinska istraživanja su OPOVRGLA sumnju da ibuprofen (i drugi lekovi iz ove grupe) imaju negativan uticaj na Covid-19. Istini za volju, to nikada i nije vezivano za decu! Dakle detetu sa Covidom-19 treba obarati temperaturu isto kao i kod drugih infekcija koje je imalo i pre pandemije Covida-19.

7. Da li je mutirani soj SARS Cov-2 virusa opasniji za decu?

Mutirani sojevi SARS Cov-2 virusa (ima ih više) prema svim dosadašnjim saznanjima NE izazivaju težu formu Covida-19 kod dece! Radi se o sojevima koji se brže i lakše šire, pa zato treba poštovati dobro poznate preventivne mere: nošenje zaštitinih maski, distanciranje i sprovođenje higijenskih mera.

8. Da li deca koja imaju blage simptome Covida-19 mogu širiti virus?

 

DA – mogu! Zato ih treba izolovati od vršnjaka, ali i od ukućana – naročitoo od baka i deka! Dete je potencijalni prenosilac 10 do 14 dana od pojave prvih simptoma.

9. Kako deci ojačati ili sačuvati imunitet?

Zdrav imunitet počiva na tri stuba: zdrava ishrana, zdrav san i zdrava fizička aktivnost!

Nažalost je pandemija u velikoj meri ograničila fizičku aktivnost, pa je zato važno primeniti osnovne principe zdrave ishrane, uključujući i povećan unos svežeg (ili ceđenog) voća, povrća, hrane bogate vlaknima…

Vitamin D3 svakako treba dodavati deci u zimskim mesecima, a u pandemiji je to dodatno važno! Čak i kada deca unose vitamin D3 hranom (morska riba, žumance…) potrebna je suplementacija ovim važnim vitaminom za imunitet. NEMA preciznih podataka za doze kod dece (u pandemiji), ali je 800-1000 IJ vit. D3 na dan najverovatnije dovoljno.

Igranje igrica do kasnih noćnih sati (kod adolescenata se to ponekad produži i do ranih jutarnjih sati) treba ukinuti pošto to zaista remeti zdrav san – jedan od stubova snažnog imuniteta.

10. Treba li vakcinisati decu protiv Covida-19?

 

Bez masovne vakcinacije NEMA pobede protiv Covida-19!

Svakako treba da se vakcinišu i deca, ali to nigde u svetu sada NIJE prioritet, imajući u vidu da se zaista ne radi o ugroženoj kategoriji, a veliki je broj odraslih kojima vakcina treba što pre!

Za sada je samo Pfizer registrovao vakcinu za decu od punih 16 godina, ali ista kompanija sprovodi kliničko ispitivanje na deci od 12 godina. Verujemo da će u bliskoj budućnosti veliki proizvođači vakcina razvijati vakcine za decu, ali to ćemo videti već u narednim mesecima.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Nevena says:

  Da li deca posle covida -19 mogu da treniraju, ili moraju par meseci izbegavaju sport?

  • MojPedijatar says:

   Nema striktnih pravila i preporuka za decu, ali je mudro da se od potpunog izlečenja saceka bar 2 do 4 nedelje sa intenzivnim aktivnostima. Idealno je da PRE povratka treninzima dete pregleda sportski lekar ili pedijatar.

 2. Milica Stevanović says:

  Poštovani,
  mom sinu od 2,5 godine je potvrdjen virus Covid 19, u ponedeljak, 22.03. Tog celog dana je imao temperaturu 39, uz antipiretike je kratko padala na 38 i opet rasla do 39. Nekako se spustila posle 12 h borbe. Dva dana nakon toga je imao 37, 5 najvise. Vise mu nije rasla temperatura. Elem, pedijatar mu je ukljucio sirup hemomicin od 3,5 ml dnevno, pije i probiotik i vit D. Medjutim, dve noci zaredom, plače, budi se, zaspi na kratko i opet se probudi, opet plače i tako cele noci. Od noćas je počeo i da kaslje, suvo. Ne znam sta da radim? Da li da ga vodim ponovo lekaru?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA