Deset pitanja o COVIDU-19 kod dece

Za razliku od odraslih gde se na Covid-19 brzo posumnja, kod dece nije lako razlikovati Covid-19 od „običnih“ sezonskih virusa! Kao što smo već naveli, kod ogromne većine dece NEMA težih simptoma, pa je retko potreban pregled pedijatra.

1. Šta je SARS Cov-2, a šta Covid-19?

SARS Cov-2 je ime (tip) koronavirusa koji izaziva infekciju – bolest, koja se naziva Covid-19

2. Da li je Covid-19 opasniji za decu nego za odrasle?

Srećom, Covid-19 za ogromnu većinu dece NIJE opasna bolest – kod velikog broja dece prolazi BEZ simptoma (asimptomatski Covid-19) ili sa blagom kliničkom slikom.

Sa izuzetkom dece koja imaju neku hroničnu bolest (koja drastično slabi imunitet) Covid-19 se najčešće ispoljava kao blaga respiratorna infekcija: curenje nosa, kašljucanje, bez temperature ili sa blago povišenom temperaturom. Obično traje nekoliko dana i prođe bez komplikacija. Jedan broj dece može imati prolazne bolove u stomaku, koji su ponekad praćeni prolivima, a i ovo najčešće prođe za nekoliko dana. Adolescenti mogu imati gubitak čula mirisa i ukusa, a manja deca retko opisuju ove simptome (što ne znači da ih nemaju).

3. Kako kod dece prepoznati covid-19 i kako se postavlja dijagnoza?

Za razliku od odraslih gde se na Covid-19 brzo posumnja, kod dece nije lako razlikovati Covid-19 od „običnih“ sezonskih virusa! Kao što smo već naveli, kod ogromne većine dece NEMA težih simptoma, pa je retko potreban pregled pedijatra. Ako dete ima simptome i znake prehlade, prolazne bolove u trbuhu, povremene prolive, ali BEZ visoke temperature, a hoće da uzima tečnost, i dobrog je raposloženja – NE treba trčati kod pedijatra! To NE mora biti (i obično NIJE Covid-19), a i da jeste – obično prođe za nekoliko dana.

Ipak, ako dete ima veoma visoku temperaturu, loše opšte stanje (klonulo je, nezainteresovano, slabo jede i pije…) ili ako kašlje u napadima i otežano i ubrzano diše – treba obaviti pregled pedijatra u Covid ambulantama za decu.

Dijagnoza se dakle postavlja posle pregleda i testa na Covid-19, a to je obično brzi antigenski test (nazofaringealni bris) koji je veoma pouzdan prvih dana bolesti. Ređe je potrebno raditi PCR test ili serološke analize (antitela na SARS cov-2 virus). Pedijatar će pratiti dete sa Covidom-19, i ukazati roditeljima na simptome koji ukazuju na pogoršanje ili komplikacije ove bolesti (koje su kod dece srećom retke).

4. Da li dete koje ima Covid-19 treba da uzima preventivno antibiotik?

NE TREBA!

Antibiotici NE pomažu kod virusnih infekcija, pa ni kod Covida-19. I kod odraslih je NAPUŠTENA praksa preventivnog davanja antibiotika, a to se NIKADA nije savetovalo deci sa Covidom-19! Antibiotici se prepisuju samo ako postoje komplikacije Covida-19 (na primer upala pluća, teške sekundarne bakterijske infekcije…) što se kod dece veoma retko dešava.

5. Ako dete ima Covid-19 i povremeno kašlje, da li je to siguran znak upale pluća?

Srećom NIJE!

Kod ogromne večine dece kašalj nije izražen, već sporadičan i prolazan, a skoro uvek se radi o nadražajnom kašlju (zbog slivanja sekreta iz nosa) ređe se radi o direktnom dejstvu virusa na traheju (prolazni traheitis – virusna upala dušnika).

Kašalj u napadima, praćen otežanim i ubrzanim disanjem ili praćen visokom temperaturom traži pregled pedijatra, ali to NE mora značiti da dete ima Covid-19…ima mnogo drugih respiratornih virusa koji se ovako mogu ispoljiti.

Podeli:

Komentari

 1. Nevena says:

  Da li deca posle covida -19 mogu da treniraju, ili moraju par meseci izbegavaju sport?

  • MojPedijatar says:

   Nema striktnih pravila i preporuka za decu, ali je mudro da se od potpunog izlečenja saceka bar 2 do 4 nedelje sa intenzivnim aktivnostima. Idealno je da PRE povratka treninzima dete pregleda sportski lekar ili pedijatar.

 2. Milica Stevanović says:

  Poštovani,
  mom sinu od 2,5 godine je potvrdjen virus Covid 19, u ponedeljak, 22.03. Tog celog dana je imao temperaturu 39, uz antipiretike je kratko padala na 38 i opet rasla do 39. Nekako se spustila posle 12 h borbe. Dva dana nakon toga je imao 37, 5 najvise. Vise mu nije rasla temperatura. Elem, pedijatar mu je ukljucio sirup hemomicin od 3,5 ml dnevno, pije i probiotik i vit D. Medjutim, dve noci zaredom, plače, budi se, zaspi na kratko i opet se probudi, opet plače i tako cele noci. Od noćas je počeo i da kaslje, suvo. Ne znam sta da radim? Da li da ga vodim ponovo lekaru?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA