Deset pitanja o COVIDU-19 kod dece

Za razliku od odraslih gde se na Covid-19 brzo posumnja, kod dece nije lako razlikovati Covid-19 od „običnih“ sezonskih virusa! Kao što smo već naveli, kod ogromne većine dece NEMA težih simptoma, pa je retko potreban pregled pedijatra.

1. Šta je SARS Cov-2, a šta Covid-19?

SARS Cov-2 je ime (tip) koronavirusa koji izaziva infekciju – bolest, koja se naziva Covid-19

2. Da li je Covid-19 opasniji za decu nego za odrasle?

Srećom, Covid-19 za ogromnu većinu dece NIJE opasna bolest – kod velikog broja dece prolazi BEZ simptoma (asimptomatski Covid-19) ili sa blagom kliničkom slikom.

Sa izuzetkom dece koja imaju neku hroničnu bolest (koja drastično slabi imunitet) Covid-19 se najčešće ispoljava kao blaga respiratorna infekcija: curenje nosa, kašljucanje, bez temperature ili sa blago povišenom temperaturom. Obično traje nekoliko dana i prođe bez komplikacija. Jedan broj dece može imati prolazne bolove u stomaku, koji su ponekad praćeni prolivima, a i ovo najčešće prođe za nekoliko dana. Adolescenti mogu imati gubitak čula mirisa i ukusa, a manja deca retko opisuju ove simptome (što ne znači da ih nemaju).

3. Kako kod dece prepoznati covid-19 i kako se postavlja dijagnoza?

Za razliku od odraslih gde se na Covid-19 brzo posumnja, kod dece nije lako razlikovati Covid-19 od „običnih“ sezonskih virusa! Kao što smo već naveli, kod ogromne većine dece NEMA težih simptoma, pa je retko potreban pregled pedijatra. Ako dete ima simptome i znake prehlade, prolazne bolove u trbuhu, povremene prolive, ali BEZ visoke temperature, a hoće da uzima tečnost, i dobrog je raposloženja – NE treba trčati kod pedijatra! To NE mora biti (i obično NIJE Covid-19), a i da jeste – obično prođe za nekoliko dana.

Ipak, ako dete ima veoma visoku temperaturu, loše opšte stanje (klonulo je, nezainteresovano, slabo jede i pije…) ili ako kašlje u napadima i otežano i ubrzano diše – treba obaviti pregled pedijatra u Covid ambulantama za decu.

Dijagnoza se dakle postavlja posle pregleda i testa na Covid-19, a to je obično brzi antigenski test (nazofaringealni bris) koji je veoma pouzdan prvih dana bolesti. Ređe je potrebno raditi PCR test ili serološke analize (antitela na SARS cov-2 virus). Pedijatar će pratiti dete sa Covidom-19, i ukazati roditeljima na simptome koji ukazuju na pogoršanje ili komplikacije ove bolesti (koje su kod dece srećom retke).

4. Da li dete koje ima Covid-19 treba da uzima preventivno antibiotik?

NE TREBA!

Antibiotici NE pomažu kod virusnih infekcija, pa ni kod Covida-19. I kod odraslih je NAPUŠTENA praksa preventivnog davanja antibiotika, a to se NIKADA nije savetovalo deci sa Covidom-19! Antibiotici se prepisuju samo ako postoje komplikacije Covida-19 (na primer upala pluća, teške sekundarne bakterijske infekcije…) što se kod dece veoma retko dešava.

5. Ako dete ima Covid-19 i povremeno kašlje, da li je to siguran znak upale pluća?

Srećom NIJE!

Kod ogromne večine dece kašalj nije izražen, već sporadičan i prolazan, a skoro uvek se radi o nadražajnom kašlju (zbog slivanja sekreta iz nosa) ređe se radi o direktnom dejstvu virusa na traheju (prolazni traheitis – virusna upala dušnika).

Kašalj u napadima, praćen otežanim i ubrzanim disanjem ili praćen visokom temperaturom traži pregled pedijatra, ali to NE mora značiti da dete ima Covid-19…ima mnogo drugih respiratornih virusa koji se ovako mogu ispoljiti.

Podeli:

Komentari

  1. Nevena says:

    Da li deca posle covida -19 mogu da treniraju, ili moraju par meseci izbegavaju sport?

    • MojPedijatar says:

      Nema striktnih pravila i preporuka za decu, ali je mudro da se od potpunog izlečenja saceka bar 2 do 4 nedelje sa intenzivnim aktivnostima. Idealno je da PRE povratka treninzima dete pregleda sportski lekar ili pedijatar.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA