Deformiteti grudnog koša kod dece

Kokošije ili pileće grudi i udubljene grudi su naslednii deformiteti koji se češće javljaju kod muških članova jedne porodice ali se sreću i kod devojčica

Foto: Flickr

Kokošje ili pileće grudi (pectus carinatum)

To je deformitet grudnog koša koji se javlja relativno često u dečijem uzrastu. Grudna kost je izbočena, najčešće u srednjem i donjem delu što utiče na nepovoljan položaj rebara pa je čitav prednji deo grudnog koša nepravilnog oblika. Uglavnom se radi o simetričnom deformitetu, ali se može javiti i u asimetričnom obliku.

Uzrok nastanka nije poznat u potpunosti, ali kako se često javlja  u istim porodicama pretpostavlja se da je naslednog karaktera. Češće se javlja kod muške dece pa to treba imati u vidu kada već neko u porodici ima ovu vrstu deformiteta.

Do nepravilnosti u rastu grudne kosti dolazi kada njenih deset centara okoštavanja ne sazrevaju istovremeno. Deformitet će biti izraženiji srazmerno broju centara sazrevanja koji su zahvaćeni ovom nepravilnošću. Na sam proces sazrevanja ne možemo da utičemo ni na koji način spolja, pa samim tim ni preventivno ne možemo da sprečimo pojavu deformiteta.

Deformitet se može uočiti već u prvoj godini života, najkasnije u trećoj ili četvrtoj. Ne ugrožava vitalne funkcije srca i pluća, ali zbog ograničene pokretljivosti grudnog koša i nepravilnog položaja rebara dolazi do smanjenja ventilacije pluća pa su ova deca podložna čestim infekcijama disajnih organa. Teški oblici deformiteta su jako retki i oni se rešavaju operativnim putem.

Kokošije grudi srednjeg i lakšeg oblika se leče kineziterapijskim tretmanima i plivanjem. Ciljanim vežbama jačamo mišiće grudnog koša, ramenog pojasa i leđa. Mišićnom snagom možemo bitno da ubažimo deformitet, a povećanjem mase mišića smanjimo estetski problem. Važno je da se sa vežbama krene što ranije kako bi se usporio razvoj deformiteta.

U programu vežbi značajnu ulogu imaju vežbe disanja koje utiču na povećanje ventilacije pluća i jačanje pomoćne disajne muskulature. Kako deformitet ima progresiju u određenom stepenu dete mora da bude pod redovnom lekarskom kontrolom sve dok raste.

Udubljenje (levkaste) grudi – pectus excavatum

Kao i kokošije i udubljene grudi su nasledan deformitet koji se češće javlja kod muških članova jedne porodice ali se sreće i kod devojčica. Uzrok je takođe neravnomerno sazrevanje centara rasta grudne kosti sa tom razlikom što je deformitet usmeren ka unutra i formira udubljenje ili levak. U početku je manje izražen pa se teže uočava preko odeće.

Kako se  sternuma (grudna kost) razvija najintezivnije u prvim godinama života važno je da dete bude redovno praćeno od strane lekara jer nagli rast može da dovede do problema u radu srca i pluća.  Smanjen vitalni kapacitet i poremećaj srčanog rada ograničavaju dete u mnogim fizičkim i sportskim aktivnostima. Deca sa pectusom excavatusom se brzo zamaraju, otežano dišu i imaju slabe mišiće grudnog koša.

Napredovanje deformiteta se prati putem rentgenskih snimaka gde je moguće izmeriti rastojanje od grudne kosti do kičmenog stuba, gde grudna kost može da se približi na samo nekoliko santimetara.

Ako je deformitet manje izražen i ne ugrožava vitalne funkcije tretira se kineziterapijom,  programom koji uključuje jačanje određenih grupa mišića i posebne vežbe disanja, dok je u težim slučajevima neophodna operacija. Najranije se operišu deca uzrasta 4-5god ili starija.

Ovaj deformitet uglavnom prati i pojava kifoze grudnog dela kičmenog stuba što je nepovoljno jer jedan deformitet potencira drugi pa je neophodno redovno vežbanje i praćenje od strane lekara ortopeda. Nekada se u terapiju uključuju i specijalni kaiševi kao i mideri za zaustavljanje napredovanja deformiteta. Preporučuje se  plivanje, prsno i leđno kao i bavljenje sportovima u vodi.

Snezana MilanovićAutor: Snežana Milanović

diplomirani fizioterapeut, senzorno-integracijski pedagog, SI Baby terapeut, MarteMeo Therapist/Colleague Trainer, licencirani instruktor IAIM masaže beba i MISP masaže dece.

Osnivač „Centra za korektivnu gimnastiku“ 1997 i suosnivač Kabineta za senzornu integraciju i ranu intervenciju „Senzorijum“ 2017 u Beogradu. Stručni saradnik časopisa Moj pedijatar i Zdravo dete, brojnih portala namenjenih roditeljstvu i zdravom odrastanju beba i dece. Stručni saradnik časopisa Pedijatar dijagnostičko-terapijske preporuke.

Kontakt: milanovic.fizio@gmail.com

Podeli:

Komentari

 1. Violeta says:

  Poštovani,
  ćerka ima sa desne strane izbačenu grudnu kost.. a sa leve strane je sve u redu s tim što joj dojka ne raste.. Ima 14godina.Šta da radimo? Išla je na vežbe 6meseci.. Radila je i kod kuće.. Ništa nema poboljšanja..
  Pozdrav!

 2. Sanda says:

  Postovani,
  Imam decaka od 8 meseci i primetila sam da su mu rebra sa leve strane udubljena, sa desne su normalana. Fizijatar kod kod smo bili kaze da je to sve uredu da pije Ad kapi, kao ispravice se u toku rasta. Da li vi mislite da je to za brigu, da li bi mozda trebala da odvedem dete na neki ultazvuk?
  I jos jedno pitanje, on jos uvek ne sedi bas cvrsto sam, sedi kratko sam. Ustaje iz polusedeceg polozaja, i iz lezeceg kad se uhvati za nesto. Dosta vremena je na podu, i uglavnom se igra na stomaku. Da li je i ovo sto ne sedi jos uvek dugo sam uredu?
  Ubapred hvala na odgovoru i izvinite zbog malo duzeg pitanja.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA