Dečji san na udaru skrivenog kofeina

Dok odrasli kontrolišu koliko će kafa popiti i kada, mališani tokom dana mogu da unesu veliku količinu gaziranih pića. Neki od tih napitaka sadrže kofein, koji lako može da poremeti san, upozoravaju stručnjaci.

nespavanje

Skriveni kofein sadrži i topla čokolada, čokolade s visokim sadržajem kakaoa, ledena kafa, zeleni čaj (i zeleni ledeni čaj), kao i energetski napici.

Kofein stimuliše nervni sistem, što može da naškodi deci. Previše kofeina može izazvati aritmije, glavobolju, nesanicu i mučnine. Mališani postaju impulsivni i teže se koncentrišu, što se može odraziti i na uspeh u školi.

Drugim rečima, čokoladno mleko nemojte davati detetu pre odlaska u krevet.

Sokove pravite ceđenjem pravog voća i što češće dajte deci običnu vodu jer za organizam, kako dečji, tako i odraslog čoveka, nije zdravo da se žeđ gasi samo sokovima, jakim čajevima.

Isto važi i za slatkiše. Detetu ne možete potpuno zabraniti da ih jede, ali možete ograničiti broj čokoladica, keksića, bombona.

Mališani mogu da grickaju i suvo voće, jer je to mnogo zdraviji izbor. Najbolje bi bilo da učestvuju u kupovini jer će tako biti ponosni na to što su sami birali svoju hranu i zbog toga će je više jesti.

Izvor: RTS

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA