Dečiji strahovi- kako ih prerasti?

Čudnovati zvuci, preteće senke i užasavajući mrak- možda vama zvuči preterano,  ali za mališane su svi ti strahovi realni i opravdani. Dečije strahove ne treba zanemarivati, ali ni pridavati im posebnu pažnju. Stručnjaci smatraju da na taj način šaljemo detetu poruke koje dovode do produbljivanja strahova.

strahovi

Strah od mraka i čudovišta

Strah od mraka je zapravo strah od nepoznatog i prisutan je i kod odraslih. Može biti praćen strahom od čudovišta u ormanu ili ispod kreveta. Pokušajte da uvedete rutinu za laku noć. Ako imate vremena rutina može obuhvatati tuširanje, priču i maženje pred spavanje. Ako nemate vremena, poljubac za laku noć i ušuškavanje u krevet mogu biti sasvim dovoljni. Možete ostaviti otvorena vrata dečije sobe ili noćnu lampu. Ukoliko dete ima omiljenu igračku, možda će lakše zaspati sa njom i generalno, mirnije spavati.

 Strašno nevreme

Zvuci karakteristični za loše vreme mogu uplašiti mališane, naročito ako ste na otvorenom. Ukoliko već znate za ovaj stah, trudite se da iz bezbednosti doma pokažete detetu da tu nema ničega strašnog. Pričajte i objasnite kako prirodne pojave funkcionišu.Povremeno izlaganje  deteta strahu u kontrolisanim uslovima daje odlične rezultate.

Maskote i klovnovi

Mnoga deca ne vole klovnove i maskirane ljude uopšte. Smatra se da je koren straha u preidmenzioniranosti figura i tome što deca ne zanaju da li se i ko nalazi ispod njih. Kako biste olakšali detetu, nemojte insistirati da se slika sa njima ukoliko to ne želi. Jednostavnije vam je da izbegnete situacije u kojima bi dete moglo da se sretne sa klovnovima i da pustite da vreme učini svoje, nego da se borite sa teško objašnjivim strahom.

I na kraju, nemojte zaboraviti da su strahovi nasledni. Ukoliko se roditelji bolje životinja, teško je očekivati da dete neće osećati nelagodu pri susretu sa njima. Najbolji način da odgajamo dobre ljude je da se i sami trudimo da budemo takvi!

Uživajte u odrastanju!

Ako vam se članak svideo, podelite ga sa prijateljima.

Napisala: Jelena Vojvodić

Izvor:  Toddlersjoy

Podeli:

Komentari

  1. Sofija says:

    Dete od 5 godina se plasi muve i komarca, mrava. Toliko.histericno place da ne znamo kako da postupimo.koji je najbolji nacin da se prevazidje. U ocima ogroman stah i vristanje.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA