Dečiji strahovi- kako ih prerasti?

Čudnovati zvuci, preteće senke i užasavajući mrak- možda vama zvuči preterano,  ali za mališane su svi ti strahovi realni i opravdani. Dečije strahove ne treba zanemarivati, ali ni pridavati im posebnu pažnju. Stručnjaci smatraju da na taj način šaljemo detetu poruke koje dovode do produbljivanja strahova.

strahovi kod dece

Dona Pinkuse, specijalista za strahove, procenjuje da čak 90% dece živi sa nekim ili različitim vrstama straha. U najčešće spadaju strah od razdvajanja, mraka, čudovišta pod krevetom, nevremena, klovnova i maskota, ali i strah od životinja.

Najveći broj strahova deca spontano prerastu, ali ovo je nekoliko univerzalnih saveta koji vam mogu pomoći:

      –  Deca vole rutinu i generalno bolje funkcionišu po unapred utvrđenom rasporedu. Za njih, rutina znači sigurnost i stabilnost.

       – Mališani teško razlikuju stvarnost i fantaziju, tako da je razgovor prilagođen uzrastu odličan način da deca razumeju kako funkcionišu pojave kojih se plaše.

    –    Smeh je optimalan lek! Izmišljajte ili čitajte smešne priče u kojima se junaci susreću sa strahovima koji more i vaše dete.

        –Pokažite razumevanje, ali izbegnite da se fokusirate samo na strah. Ponašajte se kao da je sve OK iako pomno motrite na svoje dete.

      –  Ukoliko ste prezauzeti, potrudite se da strah ne postane način na koji dete može doći do vaše pažnje i zajednički provedenog vremena.

      –  Ne rugajte se detetu i ne posramljujte ga pred drugima pričajući o stahovima koji ga muče.

 Strah od odvajanja

Strah od separacije je jedan od najčešćih i javlja se već oko 8. meseca bebinog života. Najbolje što možete da preuzmete po tom pitanju je zdrava rutina pozdravljanja. Ne iskradajte se i ne lažite dete. Poljubac pre izlaska iz kuće i kratko- Mama će se brzo vratiti-  biće sasvim dovoljni. Po  povratku zaglite i poljubite dete (ako je budno) i kažete mu : Mama se vratila. Vidiš kako sam brzo došla- i potrudite se da mu/joj posvetite bar par minuta u igri.

Osnova ovog straha je u tome što dete ne zna da li ćete se ikada vratiti, a razdvojenost mu ne prija. Kada uvidi da odlazite i vraćate se po ustaljenom ritmu (rutini) dete vaš odlazak neće doživljavati tragično.

Podeli:

Komentari

  1. Sofija says:

    Dete od 5 godina se plasi muve i komarca, mrava. Toliko.histericno place da ne znamo kako da postupimo.koji je najbolji nacin da se prevazidje. U ocima ogroman stah i vristanje.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA