Deca sve manje pomažu u kući

Tinejdžeri sve ređe pomažu roditeljima u obavljanju kućnih poslova, smatrajući da je njihova jedina obaveza u kući da srede svoju sobu.

Jedno britansko istraživanje pokazalo je da jedno od petoro dece smatra da je sređivanje sobe i ličnih stvari jedina kućna obaveza dece, a troje od petoro dece za svoj “kućni rad” uglavnom dobija nagradu – slatkiše ili veći džeparac.

Iako su današnji roditelji tokom svog detinjstva obavljali više kućnih poslova i to više od četiri sata nedeljno, novo istraživanje potvrđuje da su njihova deca uglavnom “pošteđena” takvog rasporeda, piše “Daily mail”.

“Roditelji su svesni da se način života menja i često kažu da je današnjoj deci život olakšan i da imaju sve, a izgleda da to zaista jeste realnost”, kaže Lindzi Tejlor iz kompanije “Vileda” koja je sprovela ovo istraživanje.

images (1)Prema njenim rečima, ne samo da deca provode malo vremena pomažući u kućnim poslovima već nisu uopšte svesni koliko je njihovim roditeljima teško da održe red na poslu i kod kuće.

“U pojedinim domovima i jednostavne obaveze, poput nameštanja kreveta ili sređivanja igračaka, prepuštene su roditeljima”, ističe Lindzi.

Iako je slatkiš, ili džeparac, često jedini motiv za ulazak u svet kućnih poslova, angažovanje dece u svakodnevnom održavanju doma je idealan način za vaspitanje dece i upoznavanje sa osećajem odgovornosti i obaveza, a nagrade su pokazatelj da se svaki trud isplati.

“Kućni poslovi su odlična prilika za upoznavanje sa značajem novca i zarađivanja, pa decu slobodno nagradite simboličnim džeparcem”, kaže Lindzi Tejlor.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA