Deca čitaju sve manje

Deca danas citaju manje nego pre sedam godina jer im slobodno vreme odlazi na druge aktivnosti, pokazalo je najnovije istrazivanje britanskog Nacionalnog fonda za pismenost koje je sprovedeno na 21.000 dece i mladih krajem prošle godine.

Studija je pokazala i da deca danas mnogo redje citaju i stripove, magazine i sajtove a i da je one koji vole da citaju sramota ako ih društvo vidi sa knjigom.

Istrazivanje je pokazalo da je polovina ispitanika rekla da uziva u citanju, ali da je više onih – 54 odsto – koji radije gledaju TV nego citaju u svoje slobodno vreme.

Od onih koji citaju, njih 47,8 procenata cita fikciju što je manje nego 2005. kada je 51,5 odsto njih citalo romane.

Studija je pokazala i da 57 odsto ispitanika rado cita “šarene novine” što je znacajan pad sa 77,5 odsto 2005. Polovina ispitanika cita i vebsajtove, dok je 2005. taj procenat bio veci – 63,8 odsto. Kada je rec o stripovima, njih cita 27,9 odsto mladih što je prilican pad sa 50,6 procenata 2005.

Takodje, 17 posto ispitane dece reklo je da bi ih bilo sramota ako bi ih društvo videlo kako citaju.

Autori studije navode da je od suštinske vaznosti da deca citaju jer je dokazano da postoji veza izmedju citanja i akademskih dostignuca.

– cinjenica da deca citaju manje nego 2005. šalje zabrinjavajuce signale o citalackim navikama mladih”, rekao je direktor fonda Dzonatan Daglas, a prenose britanski mediji.

– Verujemo da je potrebno inspirisati novu generaciju da cita na isti nacin na koji je Olimpijada inspirisala novu generaciju da se prihvati sporta. Moramo da citanje ucinimo neodoljivim. Moramo da pozovemo porodce i profesionalce koji rade sa decom da pomognu deci da izdvoje 10 minuta dnevno za citanje – rekao je on.

Izvor: Roditeljportal.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA