Deca bolje razumeju pročitano “sa papira” nego sa ekrana

Najbolji način učenja i dalje je “iz knjige”. Istraživanje pokazalo da deca bolje razumeju pročitano kad čitaju tekst sa papira nego sa ekrana.

Foto: Pixabay

Deci čitanje bolje ide ako je tekst koji treba da pročitaju odštampan, nego ako čitaju sa ekrana bilo koje vrste, pokazala je nedavno sprovedena studija.

U Norveškoj je sprovedeno istraživanje u kojem je učestovovalo više od 1.100 desetogodišnjaka, koji su rešavali dva identična testa razumevanja pročitanog teksta, od kojih je jedan bio “na ekranu”, a drugi na dobrom, starom papiru.

Analiza dobijenih odgovora pokazala je da gotovo trećina đaka (30 odsto njih) ima bolje rezultate kad rešava test na papiru. Kod polovine dece (53 odsto) nije bilo razlike u rezultatima, a ispostavilo se da je prebacivanje na “ekran” najteže za devojčice koje su inače jako dobri đaci.

Naučnici koji su radili ovo istraživanje smatraju da bi uključivanje digitalnih rešenja u nastavu trebalo da bude pažljivo i postepeno sprovedeno.

U modernim učionicama, naročito tokom ove pandemije korona virusa, onlajn resursi bili su dragoceni i za đake i za profesore.

U studiji objavljenoj u stručnom časopisu International Journal of Educational Research, ističe se da se ove razlike u razumevanju pročitanog i rezultatima testova pojavljuju u grupi populacije koja je odrasla okružena digitalnim uređajima, jer je generacija kojoj pripadaju mali ispitanici “ekranima” bila okružena praktično od rođenja, što znači da im ova vrsta tehnologije nije ni strana ni neprirodna.

“Ovi rezultati primećeni su uprkos činjenici da deca u Norveškoj imaju i pristup i iskustvo u korišćenju interneta i digitalnih uređaja”, navodi se u studiji naučnika sa Univerziteta u Stavangeru, u Norveškoj. Moguće je, kažu istraživači, da se razlika u razumevanju pročitanog javlja zbog loših navika u čitanju sa ekrana, ili zbog toga što su deca morala da skroluju.

“Rezultati pokazuju da bi implementacija digitalnih tehnologija u proces obrazovanja u osnovnim školama trebalo da bude vrlo pažljivo sprovedena”, poručuju naučnici.

Mondo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA