Đačke torbe odgovorne za krive kičme svakom trećem učeniku

Đačke torbe su postale preteške u odnosu na težinu učenika, što sve češće dovodi do deformiteta kičmenog stuba kod školaraca.

U Institutu za javno zdravstvo RS kažu da je od ukupnog broja sistematskih pregleda dece prosle godine kod 18 odsto njih konstatovno da loše telesno držanje i deformiteti kičmenog stuba predstavljaju jedan od primarnih zdravstvenih problema kod dece.

– Kod 2.621 deteta dijagnostikovani su deformiteti kičmenog stuba, od čega najčešće skolioza, u čak 68,7 odsto slučajeva – navodi doktorka Slađana Vranješ, specijalista socijalne medicine u Instititu.

Šest kilograma na leđima

Roditelji se žale da deca već od drugog razreda imaju puno udžbenika koje obavezno moraju da donose u školu i da su školske torbe teške po pet, šest pa i više kilograma.

– Ćerka mi ide drugi razred. Ima 23 kilograma, a njena đačka torba teži preko šest kilograma, kada stavi sve knjige, sveske, opremu za fizičko, užinu i vodu. Sećam se da smo mi, naprimjer, imali samo čitanku za srpski jezik, a sada imaju čak četiri udžbenika samo za srpski i moraju sve da nose jer ne znaju šta će im taj dan trebati. Postoji čak i udžbenik za likovno. To je stvarno previše za njihov uzrast i konstituciju – kaže Banjalučanka Željana Cvijetić.

Ova majka kaže da je ranije negodovala kada vidi da roditelji nose deci torbu kada dođu po njih, ali da sada i sama to radi jer joj je žao da se dete muči.

Potrebni ormarići

Pedagog iz udruženja “Majka i dete” Vesna Raković kaže da bi najbolje bilo da deca ostavljaju udžbenike u školi, kao što se to radi u većini drugih zemalja.

– Međutim, za to treba stvoriti materijalne uslove odnosno obezbediti učenicima ormariće, što naše škole nemaju. Onda bi bar nastavnici trebalo od učenika tražiti da nose samo neophodne udžbenike, a ne da tegle sve te dodake za udžbenike koji im sigurno ne trebaju svaki dan – ističe Rakovićeva.

Ističe da su preteške đačke torbe jako štetne, pogotovo zato što ima dosta dece koja su fizički slabija i nisu dovoljno razvijena za svoj uzrast.

– Ne treba zanemariti činjenicu da veliki broj đaka u ruralnim sredinama pešače do škole po nekoliko kilometara. Još kada je zima pa sa tako teškim torbama moraju da hodaju po snegu, što je dodatno opterećenje – ističe Rakovićeva.

Đačke torbe na točkiće

Roditelji koji ne mogu da gledaju kako im se deca pate sa teškim torbama kupuju đačke torbe na točkiće.

– Naručila sam preko interneta školsku torbu koja ima držač i točkiće poput putničkog kofera. Bolje da mi dete gura torbu nego da je onako tešku nosi na leđima – priča majka iz Banjaluke.

Blic

Podeli:

Komentari

  1. Marina says:

    Svi to znaju i mnogo toga još i samo se piše o tome a ne preduzima ništa. Šta reći kada pored osnovnih radnih svezaka moraju imati i od drugih izdavača knjiga jer i oni treba da zarade-mafija kako drugačije da ih nazovem.Program koji serviraju deci to Vam je da Vam se ogadi škola a stalno se priča menjaće se program.A vi roditelji što se ne stigne u školi kući sa decom jer treba popuniti sva ta prazna polja a nema se vremena na času.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA