Da učenje “ne smara”

Volja za sticanjem novih znanja može postepeno da se izgubi ako se smanjuje zadovoljstvo koje ta aktivnost pruža ili ako neprestano “bubanje” počinje da “smara”, pa je potrebna podrška roditelja

Kraj školske godine se bliži, i pravo je vreme da školarci dodatno “zagreju stolice” i poprave loše ocene. Ali, kako pomoći deci koja su iz nekog razloga izgubila motivaciju i nikako ne uspevaju da se usredsrede na učenje?

Istina, pad motivacije može da bude posledica zamora od škole i knjiga ili nakon izostanka očekivanog rezultata uprkos dosadašnjem uloženom trudu. S druge strane, volja za sticanjem novih znanja može postepeno da se izgubi ako se smanjuje zadovoljstvo koje ta aktivnost pruža ili ako neprestano “bubanje” počinje da “smara”. U takvim situacijama, deci je očigledno neophodna podrška roditelja. Da bi se dete podstaklo da bolje uči, psiholozi savetuju:

* Pomozite detetu da napravi dobar plan učenja, u kome će svakoga dana biti ostavljeno i vreme za slobodne aktivnosti.

* Proverite da li se vašem školarcu nagomilalo gradivo iz nekog predmeta, pa mu pomozite da svakog dana nadoknađuje po malo od onoga što je propustilo da nauči.

* Ako ste se uverili da je dete dobro savladalo neki premet, podstaknite ga da se što pre javi da odgovara, jer tako ima najviše šanse za dobije visoku ocenu.

* Kada dete dobije bolju ocenu, pohvalite ga i postignuti rezultat dovedite u vezu sa vremenom koje je utrošilo na učenje – tako ćete ojačati njegov osećaj da se trud isplatio.

* Ispričajte detetu šta vi radite i kako sebe motivišete na neku aktivnost kada vam padne “radni elan”.

Ovakvi postupci roditelja obično “pale” i brzo pokreću na akciju i daju rezultate.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA