Da li znate šta znače oni silni bebini udarci iz stomaka?

Koliko je normalno da se beba pomera, da li je bolje kada je beba aktivnija ili ne. Ima li to uopše ikakvu važnost – taj broj udaraca i ta aktivnost?

bebe-u-stomaku

Ako pitate trudnice znaju li zašto ih njihove male bebe tako snažno lupaju iznutra i smeta li im to, većina će sigurno reći da im ne smeta, i da to ne smatraju udarcima već beba jednostavno pravi sama sebi mesto u svom skučenom okruženju.

I to je osećaj koji se jednostavno ne može nikakvim rečima opisati. Nekada boli, da, nekada i smeta jer se čini da bebe postaju naročito aktivne onda kada mama želi malo mira i sna, no jedno je sigurno – svaka mala voli baš svaki udarac. Od onog prvog leptirića do onog zadnjeg protezanja pre izlaska jer on znači samo jedno – beba je živa.

I svaka je mama u tome ista – nabaci osmeh svaki put kada oseti bebu te oseti laganu paniku ako beba već duže vreme spava.

Sve to postavlja i niz pitanja. Koliko je normalno da se beba pomera, je li bolje da je beba aktivnija ili ne. Ima li to uopše ikakvu važnost – taj broj udaraca i ta aktivnost? Poručuje li beba nešto svakim svojim jačim udarcem, onim koji nije onaj tipični pomak kada se beba samo pomera.

Upravo zato donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o tome:

1. Učestali udarci znače da je vaša beba zdrava i da se normalno razvija 


2. Beba reaguje na spoljne nadražaje – posebno na zvuk, jer na to reaguje i svaki čovek 

3. Više udaraju kada ležite na levom boku i to zato što u toj pozi beba automatski dobija malo više krvi što automatski podstiče veću aktivnost.

4. Aktivnost je veća nakon što se mama dobro najede – i beba se tada bolje najela

5. Bebe se pomeraju i  pre nego što to majka može osetiti. Obično se kaže da se prvi pokreti oseti tamo negde nakon 13. e nedelje, ali bebe svoje prve aktivne pokrete počinju  već sa devet nedelja samo što se to zbog njihove veličine i još uvek prilično dovoljno prostora u materici ne oseti izvana.


6. Smanjena aktivnost razlog je za brigu
. Neke su bebe manje aktivne, ali sve bi one trebale dosta udarati iznutra. Zako ako je beba obično bila aktivna, a onda odjednom pokazuje smanjenu aktivnost – to je priličan razlog za brigu jer pokazuje neko odstupanje u razvoju i uopšte zdravstvenom stanju fetusa.

7. Najveću brigu majke osećaju pred kraj trudnoće, ali morate znati da se aktivnost bebe često smanjuje nakon 36 . nedelje trudnoće, s obzirom da beba tada zaista više nema dovoljno prostora za “sport”.

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA