Da li znate šta su zapravo beta glukani i kako utiču na imunitet

Beta 1-3, 1-6 glukani direktno pomažu detetov imuni sistem (ovo važi i za odrasle) na mnogo dobrih načina, ali jedna reč to najbolje opisuje – imunomodulacija, a to je u stvari uravnotežavanje imunog sistema!

Foto: Freepik

Šta su zapravo beta glukani?
Beta glukani su ugljeni hidrati – šećeri koji imaju brojne korisne efekte na zdravlje. Dve grupe (podvrste) je važno znati:
 Beta 1,3-1,6 glukani imaju direktan povoljan uticaj na imunitet, pa su tema ovog prikaza.
 Beta 1,3-1,4 glukani su zapravo dijetetska vlakna (prirodni PREbiotici) koja su važna za zdravlje crevne flore.

Mogu li beta 1,3-1,6 glukani doprineti nastanku gojaznosti kod dece koja ih uzimaju?
Iako spadaju u šećere NEMAJU „kalorijski efekat“, pa NE POVEĆAVAJu rizik od gojaznosti!

Koja hrana ih sadrži – možemo li ih tako uneti?
Kvasne gljivice (u manjoj meri jestive gljive) su jedan od najboljih izvora beta 1,3-1,6 glukana u ishrani. Naši preci su unosili daleko više ovih važnih sastojaka ishrane, naprosto zato što su kvasne gljivice bile prisutne u hrani koju su jeli. U decenijama iza nas su kvasne gljivice praktično proterane iz namirnica, tako da beta 1-3, 1-6 glukana praktično nema u hrani koju jedemo, ili ih ima u količinama koje nisu dovoljne za povoljne efekte na zdravlje.

Kako utiču na imunitet?
Beta 1-3, 1-6 glukani direktno pomažu detetov imuni sistem (ovo važi i za odrasle) na mnogo dobrih načina, ali jedna reč to najbolje opisuje – imunomodulacija, a to je u stvari uravnotežavanje imunog sistema!

Dakle, beta 1-3, 1-6 glukani podstiču imuni sistem u borbi protiv mikroorganizama, ali optimizuju – „umiruju“ imunitet onda kada je on previše aktivan (kao na primer kod alergija).

Postoji mnogo jasnih medicinskih dokaza – istraživanja koja su nesumnjivo dokazala da beta 1-3, 1-6 glukani pomažu u borbi sa nažalost i dalje aktuelnim respiratornim virusima kod dece. Nekoliko studija je pokazalo da već kod beba i male dece dodatak beta 1-3, 1-6 glukana u ishrani značajno smanjuje rizik od oboljevanja od virusnih infekcija gornjih disajnih puteva, a to su NAJČEŠĆE infekcije kod dece (i odraslih).

Zašto su baš beta 1-3, 1-6 glukani najbolji za imunitet?
Razgranata struktura beta 1-3, 1-6 glukana (dobijenih iz pekarskog kvasca) im omogućava najbolji efekat na imunitet, tako što povećava efikasnost dejstva na najvažnije ćelije imunskog sistema – naprosto se veći broj imunskih ćelija “hvata” ovim brojnim granama beta 1-3, 1-6 glukana.
Još kada se aktivne komponente beta 1-3, 1-6 glukana “usitne” (taj proces se zove mikronizacija) oni lakše stižu do ćelija imuniteta, pa se sa MANJOM količinom mikronizovanog beta 1-3, 1-6 glukana postiže željeni efekat!

Imaju li uticaj na alergije?
Da – istraživanja su nesumnjivo pokazala da beta 1,3-1,6 glukani pomažu kod polenske alergije (kijavice)! NISU zamena za standardnu terapiju, već su „pomagač“ tretmanu pošto smanjuju alergijske tegobe, ali mogu skratiti uzimanje lekova protiv alergije.
Kada se počne uzimanje PRE pojave simptoma alergije, efekti su NAJBOLJI, ali NIJE kasno da se krene i kad se smetnje pojave (uz lekove protiv alergije).

• Koliko dugo se mogu koristiti – može li se organizam „zasititi“ beta glukanima? Dete ih koristi skoro dva meseca zbog virusa, a ima i polensku alergiju, pa da li mogu da se i dalje koriste?
NE postoji “zasićenje” organizma beta 1-3, 1-6 glukanima, a njihova primena (kao što smo objasnili) može samo da pomogne detetovom imunitetu da se bolje pripremi i za alergije koje ovih dana već počinju da prave probleme!
Sada svedočimo PRODUŽENIM virusnim infekcijama koje su aktuelne iako je proleće uveliko počelo, što se dešava godinama unazad, pa se “preklapaju” virusne infekcije disajnih organa i alergije na polen – koja takođe “napada” respiratorni sistem! Dakle, NEMA vremenskog ograničenja za uzimanje beta 1,3-1,6 glukana, pa se preporučuju kod dece koja imaju polensku kijavicu, bez obzira što ih već uzimaju.
• Koji su neželjeni efekti?
Neželjeni efekti su IZUZETNO retki (na nivou placeba) i prolazni! Sve što unosimo na usta može izazvati alergijsku reakciju, pa se ona može desiti na neku od komponenti sirupa ili kapsula. Srećom se to izuzetno retko dešava!
• Dete ima stomačni virus i česte prolive, može li uzimati beta glukane?
Proliv je jasan znak da creva NE funkcionišu kako treba, pošto virusne infekcije creva OMETAJU jednu od glavnih funkcija – resorpciju hrane, a to važi i za preparate koji sadrže beta 1-3, 1-6 glukane. Oni NISU lek za dijareju (proliv), pa ih u ovom slučaju naprosto ne treba davati. Kada se dete oporavi i stolica normaluzuje, mogu se davati beta 1,3-1,6 glukani.
• Mogu li se kombinovati sa drugim suplementima koji utiču na imunitet?
Da – mogu! Beta 1,3-1,6 glukani se odlično slažu sa drugim dodacima ishrani koji imaju dokazane povoljne efekte na imunutiet: vitaminima, mineralima, probioticima, biljnim ekstraktima koji jačaju imunitet… Beta 1,3-1,6 glukani imaju odličan KOMPLEMENTARNI („zbirni“) pošto deluju različitim povoljnim imunološkim mehanizmima, ali u sadejstvu sa pomenutim suplementima!

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Imuneks

Podeli:

Komentari