Da li i vaša beba jede s poda?

Moje dete redovno ispusti keks na pod, a onda ga podigne i nastavi da jede. Da li je to opasno?

beba

Foto: Flickr

Naravno, dete ne razmišlja o tome kakve klice može da pokupi s poda i očigledno ga nije briga za to. Nemojte se ni vi brinuti zbog toga, bar ne preterano. Na podu u kući svakako ima klica ma koliko ga čistite, ali ne u velikom broju. I to su uglavnom klice kojima je vaša beba i ranije bila izložena, a naročito ako se često igra na podu, kao što i treba. To znači da ove klice obično nisu opasne i da izlaganje bebinog imunog sistema takvim izazovima može samo da doprinese jačanju njene otpornosti. U tome mogu da pomognu čak i klice koje pokupi (bukvalno) s poda u komšijskom stanu ili u jaslicama.

Zato ostanite mirni i nemojte reagovati kada je vidite da jede s poda (čak i kada pod nije dovoljno čist da bi se s njega jelo).  Nema potreba da vodite rat protiv klica antibakterijskim tečnostima ili maramicama i da skačete iz fotelje kako biste bebi oduzeli keks koji je pao na tepih i tu ostao duže od pet sekundi.

Kada je već reč o vremenu koje hrana povedene na podu, važno je naglasiti da će klice dobiti trku ma koliko da ste brzi. Bakterije mogu da se nalepe na hranu koja padne na pod u hiljaditom delu sekunde (naravno, što duže bude bila na podu ili na nekoj drugoj površini punoj bakterija, na nju će se nalepiti više klica). Zato nije važno to koliko je dugo keks stajao na podu (na njemu će svakako biti bakterija), već da li će se dete od tih bakterija razboleti.  A to zavisi od uslova na podlozi (od toga gde se ona nalazi, da li je vlažna, šta je na njoj ranije stajalo itd.).

Zato skočite ako morate detetu da oduzmete predmet koji je pokupilo s poda i sprema se da ga stavi u usta – onaj keks koji je jelo prethodnog dana, a niste ga videli i bacili, lažu koja je stajala u čaši sa ostacima soka ili parče banane koje danima raspada ispod stolice za hranjenje. – jer se bakterije na vlažnoj podlozi brzo množe.

Rizično je i kada dete podigne predmet sa zemlje van kuće, gde postoje opasnije bakterije, kao što su, na primer, one iz pasjeg izmeta. Pre nego što dozvolite bebi da stavi u usta ispuštenu cuclu,  flašicu ili gumu za desni  kada ste napolju, prvo ih operite vodom i sapunom ili obrišite vlažnom maramicom za cuclu.

Uzimanje hrane s poda neće ipak biti bezbedno ako u vašoj kući ima olovnih boja koje bebi mogu da dospeju u usta sa hranom uzetom s poda. Potrudite se da takve boje uklonite, a u međuvremenu oduzmite  bebi ispušten keks pre nego što stigne da ga stavi u usta.

Šta da očekujete u prvoj godini

U ovom priručniku nalazi se sve ono što je potrebno znati o nezi i hranjenju deteta u njegovoj prvoj godini. Rast i razvoj prikazani su po mesecima, dati su detaljni podaci o svakoj fazi razvoja, o hranjenju u svakom uzrastu, opisani su najbolji načini na koje se može podsticati bebin razvoj, kao i delotvorne metode uspavljivanja. Knjiga sadrži mnoštvo korisnih saveta (kako povećati priliv mleka u dojkama, kako kupati bebu, kako joj pomoći da podrigne, kako izaći na kraj s kolikama i sl.), lekarska uputstva i najnovija saznanja iz raznih oblasti (o upotrebi auto-sedišta, o bezbednosti u kući, vakcinama, lečenju najčešćih bolesti, sprečavanju sindroma iznenadne smrti odojčeta itd.).

Autor: Hajdi Murkof, Šeron Mejzel u izdanju Kreativnog centra

 

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA