„Da li uvek ja moram da mislim na sve?“ ili kako podeliti mentalno opterećenje u porodici

Mnogo svađa u porodici počinje baš ovim pitanjem – „Da li uvek ja moram da mislim na sve?“ A ipak, mnoge žene nose to „mentalno opterećenje“ kao da je obaveza i nešto što se nikako ne može promeniti.

Foto: Flickr

Kouč Mari-Laure Moneret je ubeđena u suprotno i, kroz praktične primere, pokazuje kako ga podeliti sa partnerom.

„Žena, majka, kraljica…“, „kraljica svog doma“ i drugi epiteti koji se prilepljuju ženama su zapravo teški stereotipi koji opisuju žene i njihovu ulogu unutar društva. I to je jedan od razloga što na njihova leđa padne svo mentalno opterećenje koje sa sobom nosi upravljanje kućnim i roditeljskim obavezama. Ipak, muškarci bi mogli da u svemu učestvuju podjednako i pomognu svojim partnerkama da izbegnu iscrpljenost, jer i one imaju pravo da grade karijere kao i oni i da ČAK imaju i slobodnog vremena.

U knjizi „Nema više mentalnog opterećenja! 7 ključnih koraka za ravnopravan život u porodici“ (fr. Exit la charge mentale !: 7 clés pour une vie de couple égalitaire), kouč Mari-Laura Moneret daje neke praktične savete ženama kako da podele mentalno opterećenje sa svojim partnerom i ne dozvole da sva težina padne na njih. Težina koju žene uglavnom nose same (ne zavisi toliko od količine poslova koji se obavljaju već od toga da su jedine odgovorne) i žive sa ubeđenjem da je to normalno i nešto nepromenljivo. Verovatno je pred nama još uvek dug put, ali što pre se počne, pre će se doći do ravnopravnosti, pre svega unutar zidova domova.

Poreklo koncepta
U knjizi se navodi da pojam mentalne opterećenosti potiče iz sedamdesetih godina kada je opisivao stanje u glavama menadžera uzrokovano brigama oko posla koje su nosili sa sobom čak i kada bi izašli iz kancelarije. 1984.godine se pojam mentalne opterećenosti javio i u jednom članku sociologa Monike Haikault pod nazivom „Upravljanje svakodnevnim životom udvoje“. Ženski mozak je konstantno stimulisan, opsednut, zbog odgovornosti koju oseća prema planiranju, upravljanju i organizaciji porodičnog života a ta mentalna opterećenost domom prevazilazi oblast kuće i ugrožava onu poslovnu.

Šta je mentalna opterećenost?
„Ako muškarac postavlja pitanja poput „Da li mogu da ti pomognem?“, „Da li mogu nešto da uradim?“, „Ići ću ja u nabavku, hoćeš da mi napraviš spisak?“ ili „Šta si mislila da spremaš za ručak?“, znači da ne preuzima deo odgovornosti u organizaciji kućnih poslova. Izgleda da ne zna ili ne želi da zna šta je potrebno.“, navodi autorka, i dodaje „Neka njegova ponašanja pokazuju da njegov angažman nije na istom nivou kao onaj od partnerke: ne čuje decu kako plaču noću, svoju praznu šolju stavlja na mašinu za sudove, očekuje da mu se kaže hvala za čak i najmanju aktivnost koju obavi ili kada se pozabavi sopstvenom decom, ne prelazi školski prag osim ako se ne radi o godišnjoj predstavi“.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA