Da li radite previše za svoje dete?

Koliko toga vi radite za vaše dete? Da li mu konstantno pomažete i spašavate ga?

Foto: Pixabay

Uloga večitog pomagača

Relativno je lako zaglaviti se u ulozi “pomagača” jer nam to pruža osećaj da smo nekome potrebni, ljudi su impresionirani svime što možemo da uradimo i oslanjaju se na nas.

Međutim, u osnovi ovakvog ponašanja nije jednostavna želja da se pomogne ili dosadna navika koje se treba otarasiti. Radi se o tome da je osoba fokusirana na sve druge oko sebe jer je to način da se ne usmeri na samu sebe.  To je u stvari način da osoba pobegne od sopstvenih strahova i osećanja.

Preterana pomoć nije dobra

Zapamtite da radeći stvari umesto deteta vi smanjujete svoj strah oko njegovog uspeha i ubrzavate određenu akciju ali istovremeno uskraćujete detetu priliku da vežba i nauči kako se ovladava određenim veštinama.

Možda vam izgleda kao sasvim očekivana i prirodna stvar da se previše fokusirate na vaše dete ali, gledano na duže staze, to njemu sigurno ne pomaže jer ono ne uči kako da radi stvari za sebe. A jednog dana, vaše dete će morati da uđe u svet odraslih i zauzme se za sebe.

Posledice za decu

Deca koja nemaju priliku da uvežbaju neke veštine ne nauče kako da se oslone na sopstvene sposobnosti, ne znaju kako da se nose sa neuspehom, kako da rizikuju, ne uspeju da razviju sposbnost sopstvenog razmišljanja i sigurno neće probati stvari u kojima možda ne bi uspela jer se osećaju bespomoćno.

Pravo pitanje koje roditelj treba da postavi sebi kada radi nešto umesto deteta je “Da li je ovo u mom ili detetovom interesu?” i “Da li ja pomažem detetu ili ga učim da bude bespomoćno?”.

Da li ste na detetovoj teritoriji?

Izbegavajte da pređete granicu jer tako ulazite u prostor koji pripada detetu a ne vama. Roditelji obično prelaze ovu granicu da bi se sami smirili, a ne zato što je to u najboljem interesu njihovog deteta. Neke od tipičnih situacija su konstantno nadgledanje, ophođenje prema detetu kao da zna ili može manje od onoga za šta je stvarno sposobno, definisanje sebe kroz detetov uspeh i sl.

Kada uđete na detetovu teritoriju vi pokušavate da ga spasete, zaštitite i popravite nešto radeći za njega ono što ono već može da uradi za sebe. Sve zbog toga što verujete da, bez vaše pomoći i napora, ono neće uspeti.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA