Da li jedete semenke od lubenice

Nećemo još dugo uživati u omiljenom plodu leta – lubenici, pa vredi iskoristiti poslednje trenutke da u slast pojedemo ovo sočno, crvenkasto povrće (pripada porodici bundeva), za koje većina veruje da je voće.

Foto> Pixabay

Osim što savršeno rashlađuje, predstavlja ukusnu i zdravu užinu, ali i veoma dijetalnu – na 100 grama lubenica ima svega 30 kalorija. Ovo povrće je takođe i riznica dobrih vitamina i minerala – bogata je vitaminima A, B6 i C, te magnezijumom, kalcijumom, citrulinom, likopenom…

Poznato je da stimuliše rad bubrega, pomaže izbacivanje toksina iz organizma, ali povoljno utiče i na zdravlje srca i krvni pritisak, a ublažava i različita upalna stanja.

“Osim obilja vitamina, ona je fantastičan način da unesemo prekopotrebnu vodu na tropskim temperaturama, a naročito za ljude koji “ne vole” vodu. Nemam odgovor na pitanje kako pronaći slatku lubenicu, ali svim damama poručujem da se ne razočaraju ako naprave pogrešan izbor, pošto manje slatka lubenica znači manje šećera, što znači da je možemo pojesti više”, objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.

Često se može čuti da nije samo zdravo meso lubenice, već se za konzumaciju savetuju i semenke. Međutim, Olajdžija ističe da stvari ne stoje baš tako…

“Što se tiče semenki – ne vredi jesti crne stare semenke, odnosno one će, konzumirane u manjoj količini, protrčati kroz digestivni trakt i malo pomoći probavu, ali u većim količinama mogle bi imati čak i neželjene efekte. Ovde naročito obazrivi treba da bude bolesnici sa problemima varenja i hroničnim oboljenjima digestivnog trakta (Kron, kolitis…)”, akcentuje naša sagovornica, i dodaje da one ipak imaju svoju vrednost, ali samo ako se pravilno konzumiraju:

“Naravno, crne semenke su nesumnjivo izvor vlakana, ali i vrednih mikronutrijenata – no da bismo do njih došli treba ih ili sažvakati ili samleti. Zanimljiv je podatak da se u Egiptu koriste kao grickalica – kratko ih propečete posoljene na pek papiru.”

Ono što verovatno niste znali jeste da su od crnih daleko bolje bele – mlade semenke lubenice.

“Bele, mlade semenke pak možemo uporediti sa proklijalim zrnom žitarice, za koje znamo da su koncentrat vitamina i minerala, te je dobra preporuka sažvakati mekane bele semenke”, zaključuje ova nutricionistkinja.

Zena Blic

Podeli:

Komentari

  1. Jasmina says:

    Kulturom brisa nosa izolovan 2/3 staph. auerius? U pitanju je beba od mesec dana,beba osim zapusenog nosa nema nikakve druge simptome,nema temperaturu,lepo jede… doktor je prepisao sirup cefeleksin i mast hloramfenikol? Da li ima potrebe da beba pije antibiotik?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA