Da li je u redu da starije dete čuva mlađe?

Opis koji najčešće ide uz reč detinjstvo jeste bezbrižno. To svakako ne znači da dete ne treba da ima svoje brige, zadatke, izazove ili frustracije, ali znači da ukoliko ne mora, ne treba da ima brige kojima nije dorastao.

Foto: Pixabay

Sa druge strane, svakom detetu je potrebno da oseća sigurno i bezbedno. Upitno je da li se mlađa deca tako osećaju ako puno vremena provode samo sa starijim bratom ili sestrama. Često im je potrebna uteha, podrška, pomoć i sasvim je očekivano da starije dete ne može i ne treba da obavlja sve te funkcije umesto roditelja.

Povremena pomoć i stalna obaveza nisu isto

Pogrešno je reći da dete apsolutno nikada i ni pod kojim okolnostima ne može da se stara o mlađem. Može da obrati više pažnje na batu ili seku dok mama sprema večeru ili dok ode u nabavku, na primer. To su kratki vremenski intervali nakon kojih će se oboje dece dobro osećati. Pozitivnu poruku šaljemo detetu ukoliko mu skrenemo pažnju da je važno i lepo brinuti o drugoj osobi. Međutim, roditeljska uloga je da deci zadaju male zadatke povremeno, nasuprot stvaranja stalnih i redovnih zaduženja koja deci ne priliče.

Starije dete može preuzeti ulogu autoriteta

Ukoliko se situacije u kojima starije dete treba da brine o mlađem bez prisustva roditelja stalno ponavljaju, postoji velika šansa da će vremenom starije dete imati potrebu da ga mlađe sluša i poštuje kao starijeg autoriteta. Na taj način može biti ugrožen njihov odnos ravnopravnosti što nije dobro ni za starije ni za mlađe dete.

Obrazac brige o mlađem se prenosi kasnije o životu, mlađe dete može biti pasivnije i očekivati od starijeg bezgraničnu pomoć i spas iz nevolja, dok će stariji brat ili sestra misliti da to jeste njihov zadatak jer su tako naučeni od malena.

Da li je čuvanje mlađeg bate/seke pravi način da dete vežba ODGOVORNOST?

Pojedini roditelji smatraju da je čuvanje mlađih bata i seka šansa da njihova starija deca nauče šta je odgovornost. Istina je da ta vežba odgovornosti u ovom uzrastu nije najbolja ideja. Učenje odgovornosti preko čuvanja drugog ljudskog biće će biti njihov zadatak kada oni postanu roditelji, a pre toga mogu da vežbaju da budu odgovorni za svoje ponašanje u školi, prema drugarima i članovima svoje porodice. Mogu da odgovorno odrađuju obaveze oko kojih su se unapred dogovorili sa roditeljima, da rade domaće zadatke, idu na treninge ili raspremaju svoju sobu. Bitno je da odgovornosti dolaze spram uzrasta u kojem se nalazi dete i da ih ne bude previše u detinjstvu.

Briga o deci je roditeljska obaveza

Imati dvoje dece nije nimalo lak posao, a veliki broj roditelja saopštava da je vaspitanje dece najveći izazov sa kojim se suočavaju.

Ovo je važno da znate o brizi dece ako imate više od jednog deteta:

1. Starije dete može povremeno da pomogne. Vi birate kada i koliko spram njegovih mogućnosti, emocija i omoga što vam saopštava.

2. U svim situacijama kada je starije dete čuvalo mlađe, roditelj je odgovoran ukoliko se desi nešto neprijatno.

3. Budite ravnopravni prema svojoj deci u skladu sa njihovim uzrastom, interesovanjima i ličnostima.

4. Roditelj je taj koji postavlja jasne granice i usmerava i starije i mlađe dete

Bebac

Zapratite nas  i na Instragamu

View this post on Instagram

#roditelji, #ljubav , #deca, #mojpedijatar

A post shared by Moj Pedijatar (@moj_pedijatar) on

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA